Στα ύψη ο τουρισμός στο 10μηνο, αλλά τα καύσιμα «καίνε»

Κρήτη
Στα ύψη ο τουρισμός στο 10μηνο, αλλά τα καύσιμα «καίνε»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την αλματώδη άνοδο του τουρισμού, ο οποίος και έχει επιστρέψει πολύ κοντά σε προ πανδημίας επίπεδα, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Την αλματώδη άνοδο του τουρισμού, ο οποίος και έχει επιστρέψει πολύ κοντά σε προ πανδημίας επίπεδα, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μάλιστα τον Οκτώβριο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις με αύξηση 16,7% ξεπέρασαν τα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του 2019. Στο σύνολο του 10μηνου ήταν αυξημένες κατά 70% και έφτασαν στο 97,4% των επιπέδων του 2019. Οι δυναμικές αυτές επιδόσεις ωστόσο δεν στάθηκαν ικανές να εμποδίσουν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών να «φουσκώσει» κι άλλο, αφού αντισταθμίστηκαν από το αυξημένο κόστος των εισαγωγών καυσίμων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη naftemporiki.gr, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Οκτώβριο του 2022, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σημείωσε αύξηση κατά 1,6 δισεκ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 2,7 δισ. ευρώ.

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 28,3% σε τρέχουσες τιμές (0,5% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 42,5% σε τρέχουσες τιμές (19,3% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 16,6% σε τρέχουσες τιμές (0,9% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα κατά 20,5% σε τρέχουσες τιμές (13,1% σε σταθερές τιμές).

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στην επιδείνωση των ισοζυγίων μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών, ενώ το ταξιδιωτικό ισοζύγιο βελτιώθηκε.

Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Οκτώβριο

Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 28,6% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 16,7% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021. Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις ξεπέρασαν το επίπεδο του Οκτωβρίου του 2019 και ανήλθαν στο 103,3% του επιπέδου αυτού, ενώ οι αφίξεις έφθασαν οριακά το αντίστοιχο επίπεδο (99,4%). Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών μειώθηκε παρά τη βελτίωση του ισοζυγίου θαλάσσιων μεταφορών.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων μειώθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, κυρίως λόγω της μείωσης των πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων επίσης μειώθηκε σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 6,3 δισεκ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 13,6 δισεκ. ευρώ.

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών από εκείνη των εξαγωγών. Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 39,5% σε τρέχουσες τιμές (5,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 46,4% σε τρέχουσες τιμές (20,5% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 25,5% και 28,0% αντίστοιχα (8,5% και 19,2% σε σταθερές τιμές).

Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο στο 10μηνο

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών, καθώς και των ισοζυγίων μεταφορών και λοιπών υπηρεσιών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 92,1% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 70,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αντιπροσωπεύοντας το 88,9% και το 97,4% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές παρουσίασαν αύξηση κατά 13,7%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων μειώθηκε έναντι της ίδιας περιόδου του 2021, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων κατέγραψε έλλειμμα έναντι πλεονάσματος την αντίστοιχη περίοδο του 2021, λόγω της καταγραφής καθαρών πληρωμών έναντι καθαρών εισπράξεων στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News