“Φωτιές” έχουν ανάψει στο Λασίθι οι προθέσεις του υπουργείου Υγείας για τα νοσοκομεία της περιφερειακής ενότητας, όπως αυτές αποκαλύφθηκαν προ ημερών διά στόματος του υπουργού Υγείας κ. Θανάση Πλεύρη ενόψει του νέου χάρτη υγείας.
Με την Ιεράπετρα να έχει ήδη στείλει ηχηρό μήνυμα προειδοποιώντας για αγώνα μέχρι τελικής πτώσεως, σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και στη Σητεία, με τον δήμαρχο κ. Γιώργο Ζερβάκη να ξεκαθαρίζει απερίφραστα πως δε θα γίνει αποδεκτή καμία απόφαση για συγχώνευση και υποβάθμιση, αλλά αντιθέτως πιεστικά θα ζητηθεί η ενίσχυση του νοσοκομείου, υπενθυμίζοντας με νόημα πως η περιοχή παραμένει απομακρυσμένη και με ένα απαράδεκτο οδικό δίκτυο.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει σε εύλογο χρονικό διάστημα τον νέο χάρτη υγείας που στοχεύει στην εξοικονόμηση πόρων, καταργώντας, αναβαθμίζοντας ή συγχωνεύοντας νοσοκομειακά ιδρύματα, και μάλιστα οι όποιες διαδικασίες θα εκκινήσουν το 2023. Ο νέος νοσοκομειακός χάρτης αναμένεται να φέρει μεγάλες αντιδράσεις, καθώς πολλά περιφερειακά νοσοκομεία θα αλλάξουν, με τους κατοίκους και τους δημότες της εκάστοτε περιφέρειας και του δήμου να ανησυχούν ως προς το πού θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας.
Η Ιεράπετρα έχει στείλει μήνυμα, κάνοντας σαφές πως δε θα δεχτεί υποβάθμιση ή κατάργηση του νοσοκομειακού της ιδρύματος. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο Νοσοκομείο Σητείας, με τον δήμαρχο κ. Γιώργο Ζερβάκη να υποστηρίζει πως σε καμία περίπτωση η τοπική κοινωνία της Σητείας δε θα αφήσει να γίνουν αποδεκτοί οι κυβερνητικοί χειρισμοί.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή από τις τοπικές κοινωνίες και ειδικότερα από την τοπική κοινωνία της Σητείας», είπε ο κ. Ζερβάκης.
Τι είχε δηλώσει ο Θ. Πλεύρης
Οι όποιες αντιδράσεις εγείρονται στα ανατολικά της Κρήτης και πιο συγκεκριμένα στον νομό Λασιθίου έχουν να κάνουν με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ο οποίος έκανε σαφές πριν μερικές μέρες πως έρχονται νέες αλλαγές σε επίπεδο νοσοκομειακού χάρτη.
Ο υπουργός Υγείας είχε χαρακτηριστικά υποστηρίξει: «Δεν μπορεί η Κρήτη να έχει οκτώ νοσοκομεία, από τα οποία τα τέσσερα να βρίσκονται στο Λασίθι... Όσα χειρουργεία γίνονται στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, άλλα τόσα γίνονται στα άλλα τρία νοσοκομεία του νομού και τελικά πηγαίνουν στο ΠΑΓΝΗ».
Είναι άξιο αναφοράς πως ο ν. Λασιθίου περιλαμβάνει τέσσερα νοσοκομειακά ιδρύματα της Νεάπολης, του Αγίου Νικολάου, της Ιεράπετρας και της Σητείας».
Μπορεί τα περί συγχωνεύσεων νοσηλευτικών ιδρυμάτων να είναι ένα σενάριο επαναλαμβανόμενο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όμως αυτή η στοχευμένη αναφορά του ίδιου του υπουργού στη διάρκεια συνεδρίου, λίγες ημέρες πριν δικαίως καλλιεργεί ανησυχία για τους πολίτες, αλλά και φόβο για τους εργαζόμενους σχετικά με το ποιος θα είναι ο επαγγελματικός χώρος δουλειάς. Κι αυτό γιατί κατά την ομιλία του έδωσε το στίγμα του επικείμενου χάρτη υγείας, χωρίς να αποκαλύπτει λεπτομέρειες, αλλά τονίζοντας πως η λογική της σπατάλης πόρων σε υποστελεχωμένες δομές λαμβάνει τέλος.
Η συγκεκριμένη δήλωση ερμηνεύτηκε ως ξεκάθαρη προαναγγελία, την ώρα που οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα κεντρικό νοσοκομείο ανά περιοχή και με τα υπόλοιπα να συμβάλουν με συμπληρωματικές υπηρεσίες και αλλαγή χρήσης... ανάβοντας φωτιές στο Λασίθι.
Ο κ. Ζερβάκης, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ ΤV”, υποστήριξε πως η δημοτική Αρχή του τόπου όχι μόνο δε θα δεχτεί την υποβάθμιση του νοσοκομειακού ιδρύματος, αλλά την ίδια στιγμή θα προβάλλει πίεση προς τις αρμόδιες Αρχές, ώστε το νοσοκομείο να αποκτήσει τον απαραίτητο εξοπλισμό και να υπάρξουν διορισμοί με άμεσο σκοπό τη συνολικότερη αναβάθμιση.
«Όχι μόνο δε θα το αποδεχτούμε, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να αρχίσουμε την οποιαδήποτε πίεση, ώστε όχι μόνο να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες υγείας, να εκσυγχρονιστεί το νοσοκομείο και να εξοπλιστεί με μηχανήματα, αλλά και να υπάρξουν προσλήψεις με προσωπικό, ώστε η Πολιτεία να προσφέρει το αγαθό της υγείας στους πολίτες», είπε.
Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Γιώργος Ζερβάκης, αφού ξεκαθαρίζει πως θα ασκηθεί πίεση για ενδυνάμωση του νοσοκομείου, σκωπτικά υπενθυμίζει στην κυβέρνηση τον σημαντικό ρόλο του για τη Σητεία, ως μία περιοχή απομακρυσμένη και με ένα απαράδεκτο οδικό δίκτυο.
«Το Νοσοκομείο της Σητείας εξυπηρετεί όχι μόνο τις ανάγκες της περιοχής, αλλά και τις ανάγκες των νησιών που είναι κοντά στον δήμο μας. Η Σητεία είναι απομακρυσμένη λόγω του οδικού δικτύου και δεν υπάρχει περίπτωση να την αποδεχτούμε», είπε.
ΠΟΕΔΗΝ: Αντιδράσεις και από τους εργαζόμενους
Την ίδια στιγμή, αναστατωμένοι από τις αλλαγές που φέρνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι οι επαγγελματίες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, με τους ίδιους να κάνουν σαφές πως η Πολιτεία, αντί να στηρίξει τα νοσοκομειακά ιδρύματα, ετοιμάζεται να τα καταργήσει.
«Τα νοσοκομεία δεν είναι μαγαζιά για να κλείνουν εάν δεν είναι κερδοφόρα. Και μία ανθρώπινη ζωή να σώσουν σε ένα έκτακτο περιστατικό είναι ανεκτίμητη η λειτουργία τους. Με τη διαχείριση του κορωνοϊού απεδείχθη ο ανεκτίμητος και αναντικατάστατος ρόλος τους. Αντί λοιπόν να προτείνει μέτρα ενίσχυσης ο υπουργός Υγείας, ανακοινώνει την κατάργησή τους», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε ανακοίνωση που είδε το φως της δημοσιότητας.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, 4 είναι τα βασικά κριτήρια. Επικρατέστερα για συγχώνευση είναι τα νοσοκομεία που παρουσιάζουν σήμερα χαμηλή πληρότητα. Ένα άλλο βασικό κριτήριο που εμπεριέχεται στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας είναι η απόσταση μεταξύ νοσοκομείων. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η υποστελέχωση σε προσωπικό, ενώ θα συνεκτιμηθούν και οι δείκτες αποτελεσματικότητας, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται, αλλά και των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται.