Το ΙΤΕ αποχαιρετά τον Γιάννη Παπαδάκη

Κρήτη
Το ΙΤΕ αποχαιρετά τον Γιάννη Παπαδάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Παπαδάκης υπήρξε ένας άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός στους φίλους και συνεργάτες του στην Ελλάδα και το εξωτερικό και στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα του ΙΤΕ και της Κρήτης

Με μεγάλη θλίψη το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποχαιρετά τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και τον πρώτο Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Ιδρύματος, Γιάννη Παπαδάκη, που έφυγε από τη ζωή στις 6 Δεκεμβρίου 2022, έπειτα από γενναία μάχη με τον καρκίνο.

Ο Γιάννης Παπαδάκης υπήρξε μία σπουδαία προσωπικότητα της επιστήμης και ιδρυτικό μέλος του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), συμβάλλοντας καθοριστικά με το έργο του στην ανάπτυξη και στην πρόοδό τους. Υπήρξε ένας άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός στους φίλους και συνεργάτες του στην Ελλάδα και το εξωτερικό και στην ευρύτερη επιστημονική κοινότητα του ΙΤΕ και της Κρήτης.

Αντικείμενο της έρευνάς του αποτέλεσαν τα εφαρμοσμένα και υπολογιστικά μαθηματικά, την ανάπτυξη των οποίων υπηρέτησε και υποστήριζε πάντα. Υπό την καθοδήγησή του, τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά στη Χώρα απέκτησαν σύγχρονο προσανατολισμό και διεθνώς ανταγωνιστικό επίπεδο. Συνέβαλε αποφασιστικά στην δημιουργία δομών αλλά και στην πρόσληψη εξαιρετικών νέων επιστημόνων. Η υποστήριξη των νέων ερευνητών ήταν πάντα βασική του προτεραιότητα και επιδίωξη. Συμμετείχε ως επιστημονικός υπεύθυνος ή συντονιστής σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, και υπήρξε συγγραφέας πολυάριθμων ερευνητικών δημοσιεύσεων στον χώρο των εφαρμοσμένων και υπολογιστικών μαθηματικών.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης διετέλεσε σε σημαντικές διοικητικές θέσεις, μεταξύ των οποίων, πρώτος Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών (ΣΘΕΤΕ ) την περίοδο 1983-1996, Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών (1983 – 1985, 1991 -1993), μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Κρήτης (1983 – 1986) και μέλος του Τεχνικού Συμβουλίου. Το 1985 ίδρυσε το Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών (ΙΥΜ) του ΙΤΕ, στο οποίο ήταν Διευθυντής επί δεκαεννέα έτη (1985-2004).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News