Άμεση ανάγκη αιμοπεταλίων για παιδί 3 ετών στο «Ελπίδα»

Κρήτη
Άμεση ανάγκη αιμοπεταλίων για παιδί 3 ετών στο «Ελπίδα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα παιδάκι μόλις 3 ετών χρειάζεται τη βοήθειά μας!

Έκκληση για αιμοπετάλια απευθύνει η οικογένεια ενός παιδιού 3 ετών.

Ο Μπρετζεμής Στέργιος του Δημητρίου χρειάζεται άμεσα αιμοπετάλια και νοσηλεύεται στην ογκολογική κλινηκή του νοσοκομείου “ΕΛΠΙΔΑ”.

Όποιος επιθυμεί να προσφέρει αιμοπετάλια, παρακαλείται να απευθυνθεί μόνο στο τμήμα αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ), στο τηλέφωνο 2810392813.

Πληροφορίες για τους δότες

Η διαδικασία λήψης των αιμοπεταλίων είναι απλή, ανώδυνη και ακίνδυνη για τον δότη. Διαρκεί ελάχιστα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένα και μιας χρήσης. Από τη φλέβα του δότη παίρνεται ολικό αίμα σε ένα σύστημα ασκών, από το οποίο διαχωρίζονται τα αιμοπετάλια με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος, ενώ το υπόλοιπο αίμα επιστρέφεται στον δότη. Το όλο σύστημα είναι κλειστό, δηλαδή το αίμα του δότη ρέει πάντοτε σε αποστειρωμένο κύκλωμα και δεν έρχεται ποτέ σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον. Αυτό εξασφαλίζει την πλήρη ασηψία και ασφάλεια του δότη.

Κάθε πότε μπορούν να δίνουν αιμοπετάλια οι εθελοντές

Οι εθελοντές μπορούν να δίνουν χωρίς κανένα φόβο αιμοπετάλια όποτε και όσες φορές θέλουν, επειδή ο οργανισμός αναπληρώνει αμέσως τα αιμοπετάλια που αφαιρούνται. Ωστόσο, η λήψη αιμοπεταλίων δεν επαναλαμβάνεται σε διάστημα μικρότερο από δύο εβδομάδες.

Η διαφορά από την αιμοδοσία

  • Η αιμοδοσία διαρκεί 10 έως 15 λεπτά, ενώ η λήψη αιμοπεταλίων 30 έως 40.
  • Ο δότης μπορεί να δίνει αιμοπετάλια (μέχρι και) κάθε δύο εβδομάδες, ενώ για το ολικό αίμα ο αντίστοιχος χρόνος είναι 3 μήνες.
  • Η ποσότητα των αιμοπεταλίων που λαμβάνεται από μια αιμοπεταλιοδοσία είναι πενταπλάσια εκείνης που λαμβάνεται από μια αιμοδοσία
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News