Και να που φαίνεται να... “αναβοσβήνει φως” για το πολυπόθητο τούνελ του νέου ΒΟΑΚ στο Κακό Όρος! Ο διάλογος κλείνει, ο τεχνικός σχεδιασμός οριστικοποιήθηκε, για να πάμε σιγά-σιγά ως τον Μάρτιο στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το μεγάλο τμήμα του νέου ΒΟΑΚ “Χανιά-Χερσόνησος”, και στο νήμα... ακριβώς, κι ενώ η γενική αίσθηση σκιαγραφεί μια αρνητική στάση από πλευράς κυβέρνησης, φαίνεται να ξεπροβάλλουν θετικοί οιωνοί για κάποια τουλάχιστον από τα αιτήματα που έχουν θέσει στο τραπέζι οι τοπικοί φορείς.
Συγκεκριμένα, ξεπροβάλλουν θετικοί οιωνοί και μηνύματα από πλευράς υπουργείου Υποδομών για την κατασκευή σήραγγας στο Κακό Όρος αλλά και για τις παρεμβάσεις ως προς τους κόμβους (όπως το να μην καταργηθεί τελικά ο κόμβος Φοινικιάς ή να συνδεθεί ο κόμβος αεροδρομίου με τη ΒΙΠΕΗ), που θα καταστήσουν πιο λειτουργική την παράκαμψη Ηρακλείου του αυτοκινητόδρομου.
Αυτές είναι οι ενδείξεις που έχουν στην Περιφέρεια Κρήτης, με βάση τεχνικές επισημάνσεις σε μια ογκώδη απαντητική τεχνική έκθεση 300 και πλέον σελίδων που κατέφτασε χθες το απόγευμα από το υπουργείο Υποδομών, αν και θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαριστεί οριστικά - και με επίσημο τρόπο - αύριο, όταν και αντιπροσωπία του υπουργείου Υποδομών, αποτελούμενη από τον υφυπουργό Γιώργο Καραγιάννη και τον διευθυντή Συγκοινωνιακών Έργων Γιάννη Καρνέση, θα βρίσκεται στο Ηράκλειο και θα έχει επαφές με τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης και άλλους φορείς.
Ας τα δούμε όμως αναλυτικά...
Για το μεγάλο τμήμα “Χανιά-Χερσόνησος” του νέου ΒΟΑΚ, έργο ύψους 1,7 δισ. ευρώ που ως γνωστόν προωθείται προς υλοποίηση με σύμβαση παραχώρησης, έγινε επιτέλους το κομβικό βήμα, καθώς, όπως γράψαμε χθες, εκδόθηκε η υπουργική απόφαση έγκρισης “Τεύχος Πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών” της Β’ φάσης του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση της σύμβασης παραχώρησης του έργου “Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του Βόρειου Οδικού άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο τμήμα Χανίων-Ηρακλείου”.
Ουσιαστικά ξεμπλόκαρε η διαδικασία για να πάμε στην υποβολή προσφορών από τα 5 υποψήφια εργολαβικά σχήματα (πρόκειται για κορυφαίες ελληνικές και ξένες εταιρείες), κάτι μάλιστα που αναμένεται να γίνει ως τον Μάρτιο.
Το σχετικό χρονοδιάγραμμα έδωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, κ. Γιώργος Καραγιάννης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Ναυτεμπορική”. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα έργα που αναμένεται να προκηρυχθούν το προσεχές διάστημα, καθώς και στα έργα ύψους 6,5 δισ. ευρώ που πρόκειται να συμβασιοποιηθούν έως το α’ εξάμηνο του 2023. Εκεί έκανε ειδική μνεία στον νέο ΒΟΑΚ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «ήδη τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε η Β’ φάση του έργου παραχώρησης του ΒΟΑΚ με προϋπολογισμό 1,7 δισ. ευρώ, με στόχο να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές τον Μάρτιο του 2023».
Μάλιστα, ο κ. Καραγιάννης έδωσε και μια άλλη σημαντική είδηση, καθώς προανήγγειλε και την επικείμενη υπογραφή της σύμβασης με την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ- “Άκτωρ Παραχωρήσεις” -ΙΝΤΡΑΚΑΤ για το έργο ΣΔΙΤ που αφορά στο τμήμα “Χερσόνησος-Νεάπολη Λασιθίου”.
Σε ό,τι αφορά το έργο παραχώρησης για το μεγάλο τμήμα “Χανιά-Χερσόνησος”, το ίδιο το υπουργείο γνωστοποίησε στη σχετική απόφασή του ότι, λόγω πίεσης χρόνου με βάση και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποφάσισε να παρακάμψει τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και οριστικοποίησε μόνο του (αντί μέσω διαλόγου με τους υποψήφιους αναδόχους) τον τεχνικό σχεδιασμό.
Ουσιαστικά, δηλαδή, πλέον ισχύει το “ο γέγοναι... γέγοναι”, και το κρίσιμο ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι ως προς την παράκαμψη Ηρακλείου, για την οποία είχαμε σωρεία ενστάσεων και αντιπροτάσεων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από πλευράς τοπικών φορέων.
Εν αναμονή απαντήσεων από τον Γ. Καραγιάννη - Στο Ηράκλειο αύριο κλιμάκιο από το υπουργείο Υποδομών
Το τελευταίο διάστημα υπήρχε μια παρατεταμένη “σιγή ασυρμάτου” από το υπουργείο που είχε θορυβήσει έντονα τους τοπικούς φορείς. Μάλιστα, εκκρεμούσε και μια συνάντηση, όπως είχε ζητηθεί από την ομάδα πίεσης που έχουν συγκροτήσει οι τοπικοί θεσμικοί φορείς, μετά από πρωτοβουλία του ΤΕΕ/ΤΑΚ.
Τελικά αυτή η συνάντηση θα γίνει αύριο Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, εδώ στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Γιώργου Καραγιάννη και του διευθυντή Συγκοινωνιακών Έργων του υπουργείου Γιάννη Καρνέση.
Εκεί οι ίδιοι θα δώσουν τις επίσημες απαντήσεις επί των προτάσεων των τοπικών φορέων, με την αίσθηση που έχουν ωστόσο στην Περιφέρεια Κρήτης, όπως μας ανέφερε ερωτηθείς σχετικά ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, με μια πρώτη ανάγνωση στην τεχνική έκθεση που παρέλαβαν μόλις χθες το μεσημέρι, να είναι θετική για αρκετά αιτήματα.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο εμφανίζεται θετικό για την πρόταση της κατασκευής σήραγγας στο Κακό Όρος, που θα παρακάμπτει τη σημερινή “παραφωνία” των στροφών. Επίσης, εμφανίζεται θετικό στο αίτημα να μην καταργηθεί ο κόμβος της Φοινικιάς, κάτι που προβλέπει η ΜΠΕ της παράκαμψης Ηρακλείου, αλλά έχει “σηκώσει” σφοδρές αντιδράσεις και από πλευράς των εγκατεστημένων επιχειρήσεων που έχουν κάνει λόγο για καταστροφική εξέλιξη για 300 επιχειρήσεις που απασχολούν 2.000 εργαζόμενους.
Το υπουργείο φαίνεται επίσης να βλέπει θετικά την πρόταση για αναβάθμιση του κόμβου του αεροδρομίου ώστε να συνδεθεί με τη ΒΙΠΕΗ, ενώ φαίνεται διατεθειμένο να αλλάξει θέση για τον κόμβο Καρτερού, προκρίνοντας τη λύση αναβάθμισης του υφιστάμενου ανισόπεδου κόμβου που προτείνουν ΟΑΚ και Περιφέρεια Κρήτης.
Στον αντίποδα, φαίνεται να μη γίνεται αποδεκτή η πρόταση για τη μερική υπογειοποίηση - μέσω στεγάστρων - κάποιων αστικών αμιγώς τμημάτων του αυτοκινητοδρόμου όπως διέρχεται το Ηράκλειο.