Χανιά: Αναβιώνει στις δικαστικές αίθουσες την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου η υπόθεση κακοποίησης 19χρονου ΑμΕΑ

Κρήτη
Χανιά: Αναβιώνει στις δικαστικές αίθουσες την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου η υπόθεση κακοποίησης 19χρονου ΑμΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Γιαννης Γ, με νοητική βλάβη, βιαζόταν από την παιδική του ηλικία - Ανάμεσα σε όσους κατηγορούνται ως κακοποιητές του είναι και “άνθρωποι κύρους” - Την νομική εκπροσώπηση του Γιάννη Γ. έχει αναλάβει νομικός του ιδρύματος «Παράρτημα Α.M.E.A. Χανίων», με την ΕΛΜΕ Χανίων να ζητά να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη στην υπόθεση

Για χρόνια, ένας νέος (που πλέον είναι 20 χρονών) ο Γιαννης Γ, με νοητική βλάβη, βιαζόταν από την παιδική του ηλικία.

Ανάμεσα σε όσους κατηγορούνται ως κακοποιητές του είναι ο πατέρας του που κατηγορείται για έκθεση του παιδιού του σε κίνδυνο, ένας 66χρονος, ενώ για την υπόθεση που είχε σοκάρει την κοινή γνώμη, είχαν προφυλακιστεί δύο ιερείς.

Η υπόθεση αναμένεται να δικαστεί αύριο στις δικαστικές αίθουσες, όπου τη νομική εκπροσώπησή του 20χρονου σήμερα παιδιού, έχει αναλάβει νομικός του ιδρύματος «Παράρτημα Α.M.E.A. Χανίων» στο οποίο έχει βρει στοργή και φροντίδα, με το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων

να ζητά κατηγορηματικά: "Καμία συγκάλυψη για την κακοποίηση του Γιάννη Γ".

Το χρονικό

Η υπόθεση κακοποίησης του 19χρονου ήρθε στο φως τον περασμένο Ιούλιο μετά από κοινωνική διερεύνηση των ανθρώπων του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι του δήμου Πλατανιά. Στην εισαγγελία Χανίων διαβιβάστηκε δικογραφία που σχημάτισε το Αστυνομικό Τμήμα Πλατανιά σε βάρος ενός ατόμου , για σεξουαλική κακοποίηση του νεαρού με ελαφρά νοητική υστέρηση. Η καταγγελία αρχικά, αναφερόταν σε περίοδο που το θύμα ήταν ανήλικο.

Στις 27 Ιουλίου 2021 συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο πατέρας του 19χρονου για κακοποίηση κατ’ εξακολούθηση και ενδοοικογενειακή βία καθώς και ο 66χρονος φίλος του, που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση του νεαρού στην ηλικία των 14 ετών.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ο 19χρονος εκμυστηρεύθηκε σε εργαζόμενες της Ομάδας Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Πλατανιά ότι είχε πέσει κατ’ επανάληψη θύμα βιασμού και από δύο ιερείς.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, οι κατηγορούμενοι ιερείς μαζί με ένα ακόμη άτομο που είχε κατονομάσει ο 19χρονος, πέρασαν το κατώφλι της ανακρίτριας για να απολογηθούν ,με τον τρίτο ωστόσο να αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και καταβολή χρηματικής εγγύησης.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρισκόταν ο πατέρας του θύματος, για έκθεση του παιδιού του σε κίνδυνο και ένας 66χρονος, ενώ για την υπόθεση που είχε σοκάρει την κοινή γνώμη, έχουν επίσης προφυλακιστεί δύο ιερείς

Σε δικαστήριο κακουργημάτων παραπέμφθηκε για να δικαστεί η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης 19χρονου με νοητική υστέρηση από χωριό του δήμου Πλατανιά, που επρόκειτο σήμερα Τρίτη, 22 Μαρτίου, να εκδικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρισκόταν ο πατέρας του θύματος, για έκθεση του παιδιού του σε κίνδυνο και ένας 66χρονος, ενώ για την υπόθεση που είχε σοκάρει την κοινή γνώμη, έχουν επίσης προφυλακιστεί δύο ιερείς. Ο πατέρας του 19χρονου πάντως με απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, έχει αφεθεί ελεύθερος από τον περασμένο Ιανουάριο.

Διαβάστε επίσης

⇒ Χανιά: Στην Ανακρίτρια ο πατέρας που κατηγορείται για κακοποίηση 19χρονου ΑμΕΑ

Το δικαστήριο αποφάσισε αναβολή επ’ αόριστο μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση επί των κακουργηματικών κατηγοριών. Για τους δύο πρώτους κατηγορουμένους, τον 66χρονο και τον πατέρα του 19χρονου, οι δικογραφίες έχουν συνενωθεί και μέσα στο 2022 αναμένεται να οριστεί κοινή δίκη. Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται να οριστεί από τις δικαστικές αρχές δικαστικός συμπαραστάτης του θύματος το οποίο φιλοξενείται σε προνοιακή δομή της πόλης.

Προσωρινά κρατούμενοι οι δύο ιερείς

Προσωρινά κρατούμενοι είχαν κριθεί οι δύο ιερείς που με απόφαση του Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιου. Σύμφωνα με τις αναφορές του 19χρονου, οι ιερείς τον κακοποιούσαν σεξουαλικά, σε σπίτι στην περιοχή του Ταυρωνίτη μαζί με πολλά ακόμη άτομα.

Στην μαραθώνια απολογία τους στις ανακριτικές αρχές των Χανίων τον περασμένο Δεκέμβριο αρνήθηκαν κάθε κατηγορία και μάλιστα κατέθεσαν μήνυση σε βάρος του 19χρονου, ενώ κατονόμασαν άλλα πρόσωπα ως υπεύθυνα για την κακοποίηση και το βιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, προτού ο 19χρονος κληθεί για συμπληρωματική κατάθεση στην εισαγγελία, εργαζόμενες της Ομάδας Κοινωνικής Προστασίας του δήμου Πλατανιά, επικαλούμενες τις ανατριχιαστικές περιγραφές του θύματος, είχαν μεταξύ άλλων καταθέσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για ένα από τα άτομα που φέρονται ως εμπλεκόμενα: «Συχνά τον επιβίβαζε στο αυτοκίνητό του από το σπίτι του και τον πήγαινε σε σπίτι σε άλλο χωριό. Εκεί τον περίμεναν ένας ιερέας μαζί με άτομο ΑΜΕΑ, ενώ ερχόταν και ένας ακόμη ιερέας. Κατά το 19χρονο, τα τέσσερα αυτά πρόσωπα φέρονται να τον κακοποιούσαν σεξουαλικά». Σύμφωνα τον ίδιο, τα ίδια πρόσωπα τον απειλούσαν προκειμένου να μην αποκαλύψει όλα όσα συνέβαιναν. Του έλεγαν ότι «θα τον σταυρώσουν σαν τον Χριστό και θα τον κάψουν σαν τον Ιούδα».

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Χανίων:

"Εδώ και ένα χρόνο αποκαλύφθηκε μια θλιβερή ιστορία στο χωριό Γλώσσα του Δήμου Πλατανιά.

Για χρόνια, ένας νέος (που πλέον είναι 20 χρονών) ο Γιαννης Γ, με νοητική βλάβη, βιαζόταν από την παιδική του ηλικία. Ανάμεσα σε όσους κατηγορούνται ως κακοποιητές του είναι και “άνθρωποι κύρους”.

Μετά από πολλά χρόνια συγκάλυψης, και μετά από τις καταγγελίες ανθρώπων που επέλεξαν να σπάσουν μια ένοχη σιωπή, 4 άτομα κρίθηκαν προφυλακιστέα: ο πατέρας του, ένας γείτονας του και δύο ιερείς.

Αυτή την στιγμή, παρά τις ενέργειες αλληλέγγυων ανθρώπων, ο Γιάννης έχει μεταφερθεί στο «Παράρτημα Α.M.E.A. Χανίων», καθώς πέρα από ιδρύματα η πολιτεία δεν έχει συγκροτημένους και επιστημονικά καταρτισμένους επανορθωτικούς θεσμούς για τα θύματα κακοποίησης, βιασμού και μισαναπηρισμού.

Την νομική εκπροσώπηση του Γιάννη Γ. στις 6 του Δεκεμβρίου έχει αναλάβει νομικός του ιδρύματος.

Ως εργαζόμενοι/ες στην εκπαίδευση έχουμε χρέος να υποστηρίξουμε αυτό το παιδί, τόσο στην νομική υπόθεση μέσα από την οποία ζητάει δικαιοσύνη, όσο και σε οποιαδήποτε ηθική και κοινωνική στήριξη επιχειρεί να επουλώσει τα τραύματα του. 

  1. Καμία συγκάλυψη, να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.
  2. Αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη για τον Γιάννη Γ
  3. Άμεση συγκρότηση και στελέχωση διεπιστημονικών υπηρεσιών στήριξης και θεραπείας των θυμάτων κακοποίησης.
  4. Δικαίωση στα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος". 

Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News