default-image

ΤΕΕ/ΤΑΚ: Ζητά την αύξηση των δαπανών από το υπουργείο υπέρ του σεισμόπληκτου Αρκαλοχωρίου

Κρήτη
ΤΕΕ/ΤΑΚ: Ζητά την αύξηση των δαπανών από το υπουργείο υπέρ του σεισμόπληκτου Αρκαλοχωρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα χρόνο μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι, η περιοχή ακόμα βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο σε ότι αφορά την αποκατάσταση και θεραπεία της κρίσης, η οποία έχει δημιουργηθεί από τα σεισμικά φαινόμενα των τελευταίων μηνών, τονίζει το ΤΕΕ/ΤΑΚ

Την αναθεώρηση του τιμολογίου εργασιών ΔΑΕΦΚ ζητά, με επιστολή του προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωσταντίνο Καραμανλή και τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΑΚ).

Όπως αναφέρει στο σχετικό έγγραφο: 

Ένα χρόνο μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι, η περιοχή ακόμα βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο σε ότι αφορά την αποκατάσταση και θεραπεία της κρίσης, η οποία έχει δημιουργηθεί από τα σεισμικά φαινόμενα των τελευταίων μηνών.

Έχοντας πλέον βιώσει τις δυσκολίες των διαδικασιών προκειμένου να εκδοθούν οι άδειες επισκευής / ανακατασκευής, με ανησυχία διαπιστώνουμε ότι το πολυαναμενόμενο τιμολόγιο της ΔΑΕΦΚ το οποίο έχει πλέον αναθεωρηθεί με το ΦΕΚ 4663/2022/Δ5, αποτελεί ημίμετρο, καθώς οι αυξήσεις δεν έχουν αποδοθεί αναλογικά με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς, σε όλες τις εργασίες. Επιπροσθέτως διατηρείται το «ταβάνι» της μέγιστης αποζημίωσης, τόσο για την επισκευή των στοιχείων του φέροντα οργανισμού στα 300€/τ.μ., όσο και για τα μη φέροντα στοιχεία (χρώματα, σοβάδες, πλακάκια κλπ.) στα 180€/τ.μ. και μέχρι επιφάνεια 150τ.μ.

Αντίστοιχα, με έκπληξη διαπιστώνουμε την έλλειψη αύξησης του προϋπολογισμού για την ανακατασκευή των κατεδαφιστέων κτιρίων. Είναι ανορθόδοξο να αναγνωρίζεται η ανάγκη αύξησης της επιχορήγησης των εργασιών επισκευής και αποκατάστασης, λόγω του έντονου πληθωρισμού του τελευταίου έτους, ενώ ταυτόχρονα να μην υπάρχει αντίστοιχη πρόνοια στην κατασκευή νέων κτιρίων, ενώ τα υλικά και στις δύο περιπτώσεις είναι τα ίδια (σκυρόδεμα, χάλυβας κ.ο.κ.). Καταλαβαίνει κανείς την μεγάλη διαφορά μεταξύ του τιμολογίου ΔΑΕΦΚ και της πραγματικότητας, διαφορά που καλούνται να την επωμιστούν οι ιδιοκτήτες.

Επίσης οι αμοιβές των συναδέλφων μηχανικών συνεχίζουν να μην αποτελούν ξεχωριστή επιδοτούμενη δαπάνη, όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν. Σε προγράμματα ΕΣΠΑ ή άλλου είδους κρατικών η κοινοτικών επιχορηγήσεων υπάρχει πρόνοια για την αμοιβή μηχανικού ενώ στην περίπτωση της Στεγαστικής Συνδρομής ενσωματώνεται στις ήδη χαμηλές τιμές των εργασιών του τιμολογίου της ΔΑΕΦΚ.

Λαμβάνοντας υπόψη όσα προαναφέραμε σας προτείνουμε τα παρακάτω:

1. Οι αυξήσεις που έχουν δοθεί στο τιμολόγιο να δοθούν αναλογικά και στα ανώτατα όρια προϋπολογισμού των επισκευών/ανακατασκευών, πχ μεσοσταθμικές αυξήσεις 30% στα άρθρα να συνεπάγονται και 30% αύξηση του ανώτατου ορίου για επισκευή ή ανακατασκευή.

2. Θεωρούμε ορθό να οριστεί στο κεντρικό ΤΕΕ, επιτροπή για την έρευνα αγοράς και τεκμηριωμένη εισήγηση τιμών άρθρων.

3. Οι αμοιβές των μηχανικών να αποτελούν επιδοτούμενη δαπάνη.

4. Να προστεθούν άρθρα στο τιμολόγιο τα οποία θα αφορούν την διαχείριση των αποβλήτων οικοδομής καθώς και την διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων (πχ αμίαντος).

Παρακαλούμε πολύ για την άμεση ανταπόκριση στα παραπάνω ζητήματα και είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Η επιστολή κοινοποιείται επίσης στους: 

- Βουλευτές Ανατολικής Κρήτης

- Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρία Κοζυράκη

- Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη

- Πρόεδρο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης κ. Ιωάννη Κουράκη

- Δημάρχους Ανατολικής Κρήτης

- ΔΑΕΦΚ

- ΤΑΕΦΚ Ηρακλείου

- Πρόεδρο ΤΕΕ κ. Γεώργιο Στασινό

- Μέλη ΤΕΕ/ΤΑΚ

- ΜΜΕ

Εσωτερική διανομή:

- Διοικούσα Επιτροπή ΤΕΕ/ΤΑΚ

- Προεδρείο «Α» ΤΕΕ/ΤΑΚ

- Πρόεδρο Πειθαρχικού Συμβουλίου

- Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου ΤΕΕ/ΤΑΚ

-Κλαδικοί Σύλλογοι των Μηχανικών Ανατ. Κρήτης

- Εκλεγμένοι στη Κεντρική Αντιπροσωπεία μέλη ΤΕΕ/ΤΑΚ

- Γραφείο Προϊσταμένης

- Γραφείο Μηχανικών

- Χρονολογικό αρχείο

- Φάκελος Δ.Ε.

- Ιστοσελίδα ΤΕΕ/ΤΑΚ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News