ΕΛΜΕ Ρεθύμνου: «Όχι στην διάλυση του ΕΣΥ»

Κρήτη
ΕΛΜΕ Ρεθύμνου: «Όχι στην διάλυση του ΕΣΥ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ρεθύμνου

Ανακοίνωση δημοσίευσε η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Ρεθύμνου αναφορικά με την κατάσταση στο ΕΣΥ σημειώνοντας:

“Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού μας συνεχώς υποβαθμίζεται. Η λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας βρίσκεται στο «κόκκινο». Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας βουλιάζουν κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Κατάσταση που θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα γιατί θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο το κόστος λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δραστικά περικομμένες κρατικές δαπάνες. Η αναμονή για ένα χειρουργείο, ένα απλό ραντεβού σε ιατρείο ή μία απλή διαγνωστική, απεικονιστική εξέταση φτάνει ολόκληρους μήνες ή και χρόνια, αναγκάζοντας τους ασθενείς να στρέφονται – όσοι μπορούν - στον ιδιωτικό τομέα.

Αντί να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με όλο το απαραίτητο προσωπικό και τον σύγχρονο εξοπλισμό για να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών, αλλά και την προληπτική ιατρική, η κυβέρνηση βαθαίνει την ιδιωτική - επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων, κλείνοντας την πόρτα σε όποιον δεν έχει να πληρώσει. Αντί να δώσει στους υγειονομικούς αξιοπρεπείς μισθούς, τους σπρώχνει να συμπληρώνουν το εισόδημα τους από τις πληρωμές των ασθενών!

Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη έρχεται ουσιαστικά να κλείσει την πόρτα του νοσοκομείου σε μία μεγάλη μάζα του λαού και να θεσμοθετήσει και επίσημα την υγεία που θα είναι προσβάσιμη ή μη ανάλογα με την τσέπη του κάθε ασθενή. Οι αλλαγές που προτείνονται είναι φυσική συνέχεια αυτών που έχουν προωθήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις: Απογευματινά ιατρεία, απογευματινά χειρουργεία, διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που τείνουν να γίνουν κυρίαρχες, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, τη μετατροπή της υγείας σε ένα όλο και πιο δυσπρόσιτο και ακριβό εμπόρευμα, σε προνόμιο για λίγους, ταυτόχρονα με τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Αυτό σηματοδοτούν τα επίμαχα άρθρα για την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και την είσοδο ιδιωτών γιατρών με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Τα επιχειρήματα του υπουργείου Υγείας για να υπερασπιστεί το έκτρωμα αυτό έχουν καταρριφθεί ένα προς ένα. Η αντίθεση των υγειονομικών σε αυτό είναι καθολική, όπως εκφράζεται με δεκάδες αποφάσεις σωματείων, ενώσεων, συλλόγων.

Όμως δεν είναι υπόθεση μόνο των υγειονομικών. Τις συνέπειες αυτού του νόμου θα τις βρούμε μπροστά μας!

Απαιτούμε να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο!!!

Μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς διεκδικούμε:

  • κατάργηση των πληρωμών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.
  • αύξηση των μισθών των ιατρών και ένταξη στα ΒΑΕ.
  • μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών.
  • μονιμοποίηση συμβασιούχων.
  • ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.
  • άρση αναστολών υγειονομικών.

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου στηρίζει και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών.

Στην Κρήτη διοργανώνεται από τα Δ.Σ. των Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ του νησιού και τον Φοιτητικό Σύλλογο Ιατρικής του Πανεπιστημίου παγκρήτια απεργιακή συγκέντρωση στις 12.00 στο κέντρο του Ηρακλείου.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έχει κηρύξει στάση εργασίας για όλη τη χώρα για την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022.”

(φωτογραφία αρχείου shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News