Επιβιβάστηκαν στο πλοίο για τον Πειραιά και οι τελευταίοι μετανάστες - Ολοκληρώνεται η «Οδύσσεια» (εικόνες)

Κρήτη
Επιβιβάστηκαν στο πλοίο για τον Πειραιά και οι τελευταίοι μετανάστες - Ολοκληρώνεται η «Οδύσσεια» (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύριο Τρίτη η απολογία των επτά φερόμενων ως διακινητών

Επιβιβάστηκαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου από το λιμάνι της Σούδας και οι τελευταίοι από τους τετρακόσιους ογδόντα τρεις μετανάστες που φιλοξενούνταν στην Παλαιόχωρα, ρίχνοντας έτσι αυλαίας σε μια ακόμη δραματικής ιστορίας διάσωσης ανθρώπινων ψυχών που παράτυπα και με κίνδυνο τη ζωή τους διακινήθηκαν από τα παράλια της Λιβύης προς την Ευρώπη. Δύο ωστόσο, εξακολουθούν να παραμένουν στην Κρήτη καθώς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Χανίων και στο ΠΑΓΝΗ. Την ίδια στιγμή οι επτά φερόμενοι ως διακινητές που επρόκειτο να απολογηθούν σήμερα Δευτέρα στον ανακριτή Χανίων, ζήτησαν εκ νέου προθεσμία για το πρωί της Τρίτης. Σε βάρος τους έχουν ασκηθεί από τον εισαγγελέα διώξεις για παράνομη μετανάστευση, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και έκθεση σε κίνδυνο.

Οι τετρακόσιοι ογδόντα τρεις μετανάστες από την Συρία, την Αίγυπτο και το Πακιστάν μεταφέρθηκαν σταδιακά από το περασμένο Σάββατο στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στη Μαλακάσα. Σήμερα το απόγευμα αποβιβάστηκαν από το πλοίο «Σαμαριά» οι τελευταίοι και με πούλμαν μεταφέρθηκαν στη Σούδα όπου επιβιβάστηκαν στο πλοίο της γραμμής για τον Πειραιά.

Επρόκειτο για τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών που έχει ποτέ αποβιβαστεί στην Κρήτη - ο πρώτος ήταν πριν από πολλά χρόνια στην Ιεράπετρα. Υπενθυμίζεται πως η περιπέτεια τους άρχισε από τα παράλια της Αιγύπτου πριν από έντεκα ημέρες. Την προηγούμενη Τρίτη διασώθηκαν μετά από μια γιγαντιαία επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος δέκα ναυτικά μίλια νότια της Παλαιόχωρας και για έξι μέρες φιλοξενήθηκαν στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο της Α.Ν.Ε.ΝΔΥ.Κ. που είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Παλαιόχωρας. Το πλοίο που τους μετέφερε, ένα παλιό αλιευτικό μήκους είκοσι πέντε μέτρων χωρίς σημαία, κατασχέθηκε από τις λιμενικές αρχές και ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.

Τους μετανάστες φρουρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους δυνάμεις του λιμενικού σώματος και της αστυνομίας ενώ την σίτιση τους είχε αναλάβει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ανθρωπιστική βοήθεια απέστειλε από την πρώτη μέρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Για την καθημερινή παροχή του φαγητού τους ωστόσο και την διάθεση ειδών υγιεινής, φρόντισαν δεκάδες εθελοντές, μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Σελίνου, κάτοικοι της Παλαιόχωρας και η δημοτική αρχή Καντάνου Σελίνου. Σημαντική ήταν επίσης η συνδρομή εθελοντών Σαμαρειτών των παραρτημάτων Χανίων και Κισσάμου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού καθώς και κλιμακίων γιατρών και νοσηλευτών των Κέντρων Υγείας Χανίων και Καντάνου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News