Ηράκλειο: Του έκοψαν το νερό για χρέος 545 ευρώ!

Κρήτη
Ηράκλειο: Του έκοψαν το νερό για χρέος 545 ευρώ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή για το ξήλωμα υδρόμετρου από σπίτι οικογένειας με οικονομικές δυσκολίες στο Ηράκλειο - “Κόκκινο πανί” η ΔΕΥΑΗ για την Επιτροπή Ενάντια στην Ακρίβεια

Την άμεση αντίδραση της Επιτροπής Ενάντια στην Ακρίβεια, προκάλεσε η κίνηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου, να αφαιρέσει απροειδοποίητα για ένα χρέος 545 ευρώ το υδρόμετρο από το σπίτι της οικογένειας του Μανόλη Βριθιά, με την κινητοποίηση να πιάνει τόπο αφού τελικά έγινε διακανονισμός και επανασυνδέθηκε το νερό.

Η επιτροπή αποτελείται από μέλη των Συνδικάτων Οικοδομών και Συναφών Επαγγελμάτων Ηρακλείου, της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου.

«Ήρθαν το Σάββατο και πήραν το ρολόι. Το θέμα ποιο είναι; Σήμερα με τέτοια ακρίβεια, με αυτόν τον πληθωρισμό, δεν μπορείς να κόβεις το νερό από μια οικογένεια. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Και αυτό που έκανε η ΔΕΥΑΗ συνιστά πολιτική αλητεία. Αλλά έτσι λειτουργεί το σύστημα του καπιταλισμού», καταγγέλλει στη “Νέα Κρήτη” ο Μανόλης Βρυθιάς.

Ο ίδιος είναι επιχειρηματίας και, όπως ξεκαθαρίζει, εδώ και ένα χρόνο, με τα θέματα της πανδημίας, η δουλειά του δεν πάει τόσο καλά ώστε να μπορέσει να είναι συνεπής απέναντι στη ΔΕΥΑΗ. Σε καμία περίπτωση όμως δε δέχεται ως τακτική από τη ΔΕΥΑΗ και από τον οποιονδήποτε δημόσιο και δημοτικό φορέα, να κόβει το νερό ή το ρεύμα από οικογένειες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Από την πλευρά του, το μέλος της Επιτροπής Ενάντια στην Ακρίβεια Γιάννης Ξημεράκης τόνισε στη “Νέα Κρήτη” ότι ο ξεσηκωμός στη ΔΕΥΑΗ έπιασε τόπο, αφού έγινε διακανονισμός και ξανασυνδέθηκε το νερό.

Η καταγγελία κατά της ΔΕΥΑΗ

Τα σωματεία καταγγέλλουν «την απαράδεκτη κίνηση της ΔΕΥΑΗ, που μέσω εργολάβου προχώρησε σε διακοπή νερού λόγω οφειλών σε συνάδελφο αυταπασχολούμενο! Μάλιστα, η ενέργεια αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς να έχει γίνει πρώτα διακανονισμός της οφειλής και μέρα Σάββατο για να μείνει από νερό, χωρίς δυνατότητα άμεσης επανασύνδεσης. Σήμερα (σ.σ. χθες) η Επιτροπή Ενάντια στην Ακρίβεια, που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία των σωματείων μας, προχώρησε σε άμεση κινητοποίηση στα γραφεία της ΔΕΥΑΗ, όπου και υπήρξε η δέσμευση για άμεσο διακανονισμό και επανασύνδεση του ρολογιού.

Η πράξη αυτή δεν έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία! Αποτελεί συνέχεια της συνολικής επίθεσης που δεχόμαστε στο εισόδημά μας το τελευταίο διάστημα με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, τα πανάκριβα καύσιμα, τις τεράστιες αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης και την κατακόρυφη αύξηση στο κόστος ζωής.

Είναι η ίδια πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, που από τη μια πλευρά αφήνει ανέγγιχτα τα κέρδη του κεφαλαίου, που καταγράφουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, και από την άλλη μας κάνει να μετράμε τις ώρες που θα ζεσταθούμε ή θα χρησιμοποιήσουμε το νερό. Που βλέπει μια πολύ βασική ανάγκη για την επιβίωση του λαού, όπως το νερό, σαν πανάκριβο εμπόρευμα και όλο αυτό σε μια περίοδο που ο λαός του Ηρακλείου ταλαιπωρείται από τις συνεχείς διακοπές νερού λόγω της απαράδεκτης κατάστασης του συστήματος ύδρευσης της πόλης, αλλά και της τεράστιας υποστελέχωσης των υπηρεσιών παρά την αυταπάρνηση που δίνουν οι εργαζόμενοι σε αυτές τις υπηρεσίες.

Ο Δήμος Ηρακλείου και το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ να σταματήσουν τώρα τα κοψίματα ρολογιών και νερού στις λαϊκές οικογένειες και να πάνε να αναζητήσουν τα διαφυγόντα κέρδη τους από τις πισίνες και τα ξενοδοχεία»!

Κινητοποίηση σήμερα στη Θερίσου

Κάλεσμα στους πολίτες να δώσουν το “παρών”

Έτσι, σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία στη συμβολή Κονδυλάκη-Θερίσου, η Επιτροπή Ενάντια στην Ακρίβεια καλεί «τους εργαζόμενους της περιοχής να καταγγείλουν την απαράδεκτη κίνηση της ΔΕΥΑΗ να προχωρήσει σε διακοπές νερού! Τους καλούμε να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημά τους στην Επιτροπή μας. Να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει! Να γιγαντωθεί αυτό το κίνημα για να μπορέσουμε σε κάθε γειτονιά να αποτρέψουμε τη μεγάλη επίθεση, γιατί είναι χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση. Κανένας μόνος του! Όλοι στον αγώνα!

  • Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό και τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, στους λογαριασμούς του νερού.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News