- Ανεβαίνει ο αριθμός των διακρατικών υποθέσεων στην Ελλάδα
- Υιοθετημένα παιδιά από Αφρικανικές χώρες έρχονται στην Ελλάδα
- Οι συνθήκες διαβίωσης στην Αφρική ευαισθητοποιούν τους Έλληνες
- Από το 2015 έως σήμερα έχουν τοποθετηθεί 7 παιδιά στις θετές οικογένειες
Η υιοθεσία ως μέσο απόκτησης τέκνου, παρά την εξέλιξη της επιστήμης εξακολουθεί στις ημέρες μας να έχει μεγάλη δυναμική με πλήθος οικογενειών, κάθε χρόνο να συμπληρώνουν και να καταθέτουν φακέλους για υιοθεσία.
Το γραφειοκρατικό σύστημα της χώρας και ο χρόνος αναμονής, συχνά αποτελούν σημείο που στρέφει το ενδιαφέρον υποψήφιων γονέων στις διακρατικές υιοθεσίες.
Από χώρα που μέχρι την δεκαετία του ’70, έδινε προς υιοθεσία παιδιά, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αποτελεί η χώρα που υιοθετεί παιδιά από άλλες χώρες. Στην Κρήτη από το 2015 έως και σήμερα εξετάστηκαν 25 αιτήματα διακρατικών υιοθεσιών.
Σύμφωνα με την αντίστοιχη υπηρεσία της Περιφέρειας στο νησί έχουν τοποθετηθεί επτά παιδιά στις θετές τους οικογένειες, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η είσοδος δύο ακόμη παιδιών.
Οι χώρες προέλευσης των παιδιών που υιοθετήθηκαν μέσω διακρατικών υιοθεσιών στην Κρήτη ήταν χώρες της Αφρικής και κυρίως η Ουγκάντα, που η διάρκεια αναμονής για την υιοθεσία, διαρκεί λιγότερο από κάποιες άλλες αφρικανικές χώρες και πάντως αισθητά λιγότερο από άλλες χώρες του κόσμου.
Μιλώντας στην ΚΡΗΤΗ TV η συντονίστρια του Εθελοντικού Οργανισμού «My Rafiki», που δραστηριοποιείται σε αφρικανικές χώρες, με κατασκηνώσεις που έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, επιβεβαιώνει αυτό το έντονο ενδιαφέρον, συμπληρώνοντας πως η κατάσταση που βιώνουν τα παιδιά στην Αφρική, είναι κομβικής σημασίας στοιχείο, που επηρεάζει μία τέτοια απόφαση για ένα ζευγάρι που επιθυμεί να υιοθετήσει ένα παιδί και σέβεται την διαφορετικότητα.