Μαζική «απόβαση» στο Βόλο έχουν πραγματοποιήσει οι αυτοδιοικητικοί της Κρήτης καθώς σύσσωμοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι του νησιού μας βρίσκονται στην παραλιακή πόλη του νομού Μαγνησίας για τις εργασίες του 3ήμερου ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται μεθαύριο.
Μάλιστα οι αυτοδιοικητικοί του νησιού είχαν την ευκαιρία να τα πουν τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους συναδέλφους τους από την υπόλοιπη χώρα ενώ δεν έλλειψαν και τα σχετικά φωτογραφικά ενσταντανέ, όπως αυτό που έδωσε στη δημοσιότητα ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης.
Σημείο αναφοράς αποτελεί η μεγάλη συμμετοχή αιρετών από όλη τη χώρα, που έχει ξεπεράσει τους χίλιους. Πρόκειται άλλωστε για το τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα διεξαχθεί από τη σημερινή Διοίκηση της Ένωσης, αφού τον Οκτώβριο του 2023 θα στηθούν, ως γνωστόν, οι αυτοδιοικητικές κάλπες σε όλη τη χώρα.
Οι αιρετοί κάνουν λόγο για ένα συνέδριο μεγάλης σημασίας διότι, με τη συμμετοχή των καθ’ ύλη αρμόδιων Υπουργών, όπως του υπουργού Εσωτερικών ο οποίος ήταν από τους βασικούς ομιλητές στη σημερινή ημέρα θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των Δήμων, όπως η στελέχωση των υπηρεσιών, η ανακατανομή των ΚΑΠ με διαφορετικά κριτήρια και η μετάβαση των Δήμων στην πράσινη και ψηφιακή εποχή.
Το μήνυμα και η ατζέντα του συνεδρίου
«Ισχυρή Αυτοδιοίκηση - Καλύτερη Ελλάδα» είναι το κεντρικό μήνυμα του 3ημερου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ ενώ τα θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες του συνεδρίου είναι:
- Οικονομικά των ΟΤΑ-Κατανομή Κ.Α.Π.
- Διοικητική Μεταρρύθμιση - Ισχυροί Δήμοι
- Ψηφιακός Μετασχηματισμός
- Ενεργειακή αυτονομία των Δήμων την επόμενη μέρα
- Χρηματοδοτικά εργαλεία Δήμων
Πρόεδρος της ΚΕΔΕ
«Το φετινό συνέδριο διεξάγεται σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία και υπό το βάρος σημαντικών γεγονότων και γεωπολιτικών ανακατατάξεων όπως:
ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού. Γεγονότα που δοκιμάζουν την παγκόσμια κοινότητα και επηρεάζουν άμεσα όχι μόνον τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και τα όρια λειτουργίας των Δήμων μας» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου κατά την έναρξη της εισήγησής του.
Όσον αφορά στα οικονομικά των δήμων και τη χρηματοδότησή τους, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι παρά τις δυσκολίες , χάρη στη σοβαρότητα και τη χρηστή διαχείριση, οι δήμοι κατάφεραν να μείνουν όρθιοι.
Μετά από μια δεκαετία κατακόρυφης μείωσης των πόρων της, την τριετία 2020-2022 άρχισε σταδιακά η αντίστροφη πορεία και οι πόροι αυξήθηκαν κατά 31%, σε σχέση με την περίοδο 2017-2019, ήτοι από 5,3 δις ευρώ περίπου ανήλθαν στα 6,95 δις ευρώ.
Η αλήθεια είναι πως βάσει και των εξαγγελιών στο περσινό συνέδριό μας, υπολογίζαμε περισσότερα. Κάνουμε υπομονή και περιμένουμε…Ελπίζουμε οι νέες δημοτικές αρχές το 2024 να έχουν τουλάχιστον αυτά τα επιπλέον 200 εκ.» σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.