Κρήτη: «Γροθιά» τα Ρίχτερ χτύπησαν την Κρήτη - Οι εκτιμήσεις των ειδικών το πρώτο 24ωρο (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: «Γροθιά» τα Ρίχτερ χτύπησαν την Κρήτη - Οι εκτιμήσεις των ειδικών το πρώτο 24ωρο (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αισθητός μέχρι και την Τουρκία και την Αίγυπτο έγινε ο ισχυρός σεισμός 5,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάσο, την ώρα που οι περισσότεροι Κρητικοί κοιμούνταν - Ο σεισμός έγινε αισθητός στην ανατολική Μεσόγειο, είχε μεγάλη διάρκεια και είχε την αίσθηση «γροθιάς» όπως εξηγούν οι ειδικοί
  • Στον ύπνο έπιασαν την Κρήτη τα 5,5 Ρίχτερ ανάμεσα στην Σητεία και την Κάσο
  • Η ανησυχία μπλόκαρε και τα κινητά τηλέφωνα για μισή ώρα
  • Σεισμός αισθητός σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική
  • Πολλές και διαφορετικές οι εκτιμήσεις για το εστιακό βάθος
  • Η θάλασσα έγινε ανάχωμα στα ισχυρά Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Κρήτη

Κυριολεκτικά στον ύπνο έπιασε του Κρητικούς ο σεισμός που ταρακούνησε την Κρήτη. Οι περισσότεροι ξύπνησαν ανήσυχοι και σε πλήρη σύγχυση, από το ξύπνημα του Εγκέλαδου, ενώ για 30 λεπτά τα τηλέφωνα μπλόκαραν και ήταν δύσκολες οι τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός σημειώθηκε στις 01:15 τα ξημερώματα της Δευτέρας, 21 Νοεμβρίου και το μέγεθός του ήταν 5,5 β. της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 63 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κάσου. Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ήταν 63 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην ανατολική Μεσόγειο, είχε μεγάλη διάρκεια και είχε την αίσθηση «γροθιάς» όπως εξηγούν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα ο σεισμός εντάσσεται στην οπισθοχώρα του ελληνικού τόξου και κύριο χαρακτηριστικό του ήταν το μεγάλο βάθος της τάξης των 80 χλμ., με τις εκτιμήσεις για το εστιακό βάθος είναι πολλές και διαφορετικές.

Για μια ακόμη φορά η θάλασσα μας έσωσε καθώς ο σεισμός σημειώθηκε ανάμεσα σε Κρήτη και Κάσο, όπως εκτιμάται δεν θα υπάρξουν πολλές ή ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις και δεν προκύπτει λόγος ανησυχίας.

Η Κρήτη όμως φαίνεται ότι θα πρέπει να συνηθίσει τις επισκέψεις του Εγκέλαδου καθώς λόγω της βύθισης της αφρικανικής πλάκας οι συχνές σεισμικές δονήσεις εντάσσονται στην καθημερινότητά μας.

Αρχικά υπήρξε και προειδοποίηση για τσουνάμι με τους ειδικούς όμως να σημειώνουν ότι τέτοιου είδους δονήσεις δεν προκαλούν τσουνάμι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News