Με κάθε λαμπρότητα γιόρτασαν τα Χανιά την Πολιούχο τους (εικόνες)

Κρήτη
Με κάθε λαμπρότητα γιόρτασαν τα Χανιά την Πολιούχο τους (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλιάδες πιστοί συνέρρευσαν στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου

Με ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια τα Χανιά γιόρτασαν χθες την πολιούχο τους. Χιλιάδες πιστοί συνέρρευσαν στον ιερό μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για να τιμήσουν την προστάτιδα της πόλης ενώ ακολούθησε η καθιερωμένη περιφορά της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας στους κεντρικούς δρόμους. Παράλληλα τιμήθηκε η μέρα των ενόπλων δυνάμεων με δοξολογία στη μητρόπολη και επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Ηρώων.

Στον καθεδρικό ναό των εισοδίων της Θεοτόκου το κλίμα ήταν πανηγυρικό από την παραμονή της γιορτής των εισοδίων ενώ πλήθος κόσμου συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις που κορυφώθηκαν χθες. Τιμές απέδωσαν αγήματα των ενόπλων δυνάμεων που είχαν παραταχθεί έξω από τον μητροπολιτικό ναό. Το πρωί τελέστηκε η πανηγυρική θεία λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ.Ευγένιος και την οποία παρακολούθησαν σύσσωμες οι τοπικές και στρατιωτικές αρχές. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κρήτης σεβασμιότητας κ.κ. Ευγένιος ,απευθυνόμενος στους πιστούς τόνισε ότι «η Παναγία είναι η πεμπτουσία της θείας αγάπης, ο πάνδημος κόσμος της αρμονίας, το μέτρο της υπερκάλου ωραιότητας, η τελειότερη έκφραση της καλοσύνης, της ταπεινοφροσύνης, της στοργής, της υπακοής ,της υπομονής, της ελπίδας, της αγάπης, της θυσίας, όλων αυτών που σφράγισαν αιώνια το αληθινό μεγαλείο της».

Εκπρόσωποι τοπικών και πολιτικών αρχών αναφέρθηκαν στο διπλό μήνυμα της ημέρας. Ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης εξέφρασε τη χαρά του για τον εορτασμό της πολιούχου της πόλης και ταυτόχρονα της ημέρας των ενόπλων δυνάμεων. Των ανθρώπων, που όπως είπε, «εγγυώνται την ασφάλεια μας ώστε να μπορούμε όλοι μαζί με αισιοδοξία να κοιτάμε το μέλλον». Ο περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης ευχήθηκε η Χάρη της Παναγίας να δίνει σε όλους δύναμη, υγεία και προκοπή ενώ υπογράμμισε ότι «ως Έλληνες αισθανόμαστε υπερηφάνεια γι αυτά που θα κάνουν τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων εάν υπάρξει ανάγκη». Σε ανάλογο ύφος και ο βουλευτής Χανίων κ. Βασίλης Διγαλάκης εξέφρασε τις ευχαριστίες του απέναντι στις ένοπλες δυνάμεις, «από τους απλούς οπλίτες μέχρι τους αρχηγούς, που με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα καθήκοντος μας δίνουν την ασφάλεια που χρειαζόμαστε. Αλλά και η πολιτεία δείχνει ότι στηρίζει τις ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική θωράκιση της χώρας κι αυτό είναι απαραίτητο για την ευημερία και τη δημοκρατία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ιστορία του Μητροπολιτικού Ναού των Χανίων

Η ιστορική Τριμάρτυρη, ο Ιερός Καθεδρικός Ναός των Χανίων που είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου, συγκεντρώνει όλο το θρησκευτικό, λειτουργικό και λατρευτικό ενδιαφέρον του λαού των Χανίων. Στα 162 χρόνια της ζωής του , έχει ταυτιστεί με την μοίρα, τη ζωή και την ιστορία της πόλης και έχει καταξιωθεί ως ένα από τα πιο αξιόλογα ιστορικά μνημεία της Κρήτης.

Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο ιερός Καθεδρικός Ναός, υπήρχε από τις αρχές του 11ου αιώνα ένας μικρός ναός αφιερωμένος στα Εισόδια της Παναγίας. Τον μικρό αυτό ναό γκρέμισαν οι Ενετοί χτίζοντας στη θέση του μια μεγάλη αποθήκη για τις ανάγκες του Μοναστηριού τους, που βρισκόταν απέναντι, στην άλλη πλευρά της σημερινής οδού Χάληδων. Στη συνέχεια, όταν οι Τούρκοι υποδούλωσαν την Κρήτη μετέτρεψαν την αποθήκη των Καθολικών σε σαπωνοποιείο το οποίο και λειτούργησε έως το 1850.

Η κατασκευή του ναού ολοκληρώθηκε το 1860. Ο Ναός των Εισοδίων είναι γνωστός και με το χαρακτηρισμό Τριμάρτυρη επειδή απαρτίζεται από τρία κλίτη: Το κεντρικό όπου τιμώνται τα Εισόδια της Θεοτόκου, το δεξιό, όπου τιμώνται οι Τρεις μεγάλοι Ιεράρχες Πατέρες και προστάτες των Ελληνικών Γραμμάτων και το αριστερό με το οποίο τιμάται ο Άγιος Νικόλαος προς αναπλήρωση του ομώνυμου Ναού της Σπλάντζιας τον οποίο οι Τούρκοι είχαν μετατρέψει τότε σε Τζαμί.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News