Χανιά: Εκατοντάδες επισκέπτες στη φρεγάτα Kανάρης του πολεμικού ναυτικού (βίντεο, εικόνες)

Κρήτη
Χανιά: Εκατοντάδες επισκέπτες στη φρεγάτα Kανάρης του πολεμικού ναυτικού (βίντεο, εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πλοίο έδεσε στο εμπορικό λιμάνι της Σούδας και δέχτηκε εκατοντάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών που ξεναγήθηκαν στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου και ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες του

Την ευκαιρία να γνωρίσουν τη Φρεγάτα Κανάρης του Πολεμικού Ναυτικού είχαν οι Χανιώτες με αφορμή την σημερινή ημέρα των ενόπλων δυνάμεων.

Το πλοίο έδεσε στο εμπορικό λιμάνι της Σούδας και δέχτηκε εκατοντάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών που ξεναγήθηκαν στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου και ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες του.

Η φρεγάτα Κανάρης, είναι η 8η τύπου στάνταρντ του ελληνικού στόλου και μία από τις δεκατέσσερις που διαθέτει το πολεμικό ναυτικό.

Πρόκειται για το πέμπτο Πολεμικό Πλοίο που φέρει την ονομασία αυτή. Το πρώτο, ήταν μια κανονιοφόρος που ναυπηγήθηκε το 1835 στο Ναύσταθμο του Πόρου.

Το δεύτερο, ένα βοηθητικό του στόλου, αγοράσθηκε το 1880 και χρησιμοποιήθηκε ως πλοίο Διοικήσεως τορπιλικών.

Το τρίτο, αντιτορπιλικό συνοδείας τύπου Hunt III, παρελήφθη από το Βρετανικό Ναυτικό το 1942 και επεστράφη το 1959.

Το τέταρτο, αντιτορπιλικό στόλου τύπου Gearing FRAM I, ναυπηγήθηκε το 1945 και αγοράσθηκε από το Αμερικανικό Ναυτικό το 1972. Παροπλίσθηκε το 1993.

Το πλοίο μπορεί να ταξιδεύει για μέρες ή και για μήνες όταν συμμετέχει σε αποστολές ενώ ο εν πλω ανεφοδιασμός του από πλοία υποστήριξης του στόλου είναι μια συνήθης διαδικασία.

Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό διαθέτει 113 πλοία από τα οποία τα 14 είναι φρεγάτες. Από τα πολεμικά πλοία εντοπίζεται κάθε απειλή από θάλασσα, αέρα και υποβρυχίως και δίνεται η εντολή για την αντιμετώπιση της.

Η φρεγάτα Κανάρης καθελκύστηκε το 1981 από τα Ναυπηγεία Royal Schelde της Ολλανδίας και από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό παραλήφθηκε το 2002.

Το όνομα του πλοίου προέρχεται από τον Κωνσταντίνο Κανάρη ήρωα της Επανάστασης του 1821, με ένδοξη δράση στο Ναυτικό και ταυτόχρονα μια απ΄ τις πιο ευγενείς μορφές του Αγώνα.

Ο Κωνσταντίνος Κανάρης γεννήθηκε το 1790 στα Ψαρά και από νεαρή ηλικία μυήθηκε στο ναυτικό επάγγελμα.

Το ξέσπασμα της Επανάστασης τον βρήκε στην Οδησσό, κυβερνήτη εμπορικού πλοίου. Εγκατέλειψε το πλοίο του και κατατάχθηκε ως ναύτης-πυρπολητής στους στόλους των Α. Μιαούλη και Ν. Αποστόλη.

Το βράδυ της 6ης Ιουνίου 1822 πυρπόλησε την Τουρκική ναυαρχίδα στο λιμάνι της Χίου, η οποία παρέσυρε μαζί της στον υγρό της τάφο 2000 άνδρες του πληρώματός της συμπεριλαμβανομένου και του Τούρκου Ναυάρχου Καρά-Αλί.

Η πράξη αυτή θεωρήθηκε ως Θεία Δίκη για τη σφαγή των κατοίκων της Χίου από τους Τούρκους και κατέστησε τον Κωνσταντίνο Κανάρη Εθνικό Ήρωα προκαλώντας παράλληλα τον πανευρωπαϊκό θαυμασμό. Από τότε και μέχρι το τέλος της Επαναστάσεως πολέμησε ακατάπαυστα και με επιτυχία ως καταδρομέας-μπουρλοτιέρης καθώς και ως Κυβερνήτης της φρεγάτας «ΕΛΛΑΣ» .

Μετά το τέλος του πολέμου συνέχισε να υπηρετεί στο Ναυτικό φτάνοντας μέχρι και το βαθμό του Υποναυάρχου, ενώ περί το 1844 πολιτεύθηκε.

Επί Βασιλείας Γεωργίου του Ά διατέλεσε Υπουργός Ναυτικών και στη συνέχεια Πρωθυπουργός.

Το 1865 εγκατέλειψε οριστικά την πολιτική.

Το 1877 με τον θάνατό του πέρασε στο πάνθεον των ένδοξων Ηρώων του Ναυτικού μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News