Κρήτη: «Κόβουν» οι Δήμοι από τα Χριστούγεννα για να γλυτώσουν τη ΔΕΗ - Με… ψυχρό φως LED ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος

Κρήτη
Κρήτη: «Κόβουν» οι Δήμοι από τα Χριστούγεννα για να γλυτώσουν τη ΔΕΗ - Με… ψυχρό φως LED ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φέτος το χριστουγεννιάτικο Ηράκλειο θα στηρίξει τον φωτισμό του στις λάμπες LED, για να γίνει ουσιαστική εξοικονόμηση ενέργειας, χωρίς να χαθεί η μαγεία των Χριστουγέννων - Τι λένε στο neakriti.gr οι δημοτικοί παράγοντες και πώς “οραματίζονται” την επίτευξη του στόχου του 10%, που έχει βάλει η κυβέρνηση μέσα από το πρόγραμμα “Θερμοστάτης”

Στον... “ψυχρό φωτισμό” των LED “ποντάρουν” φέτος οι Δήμοι της Κρήτης, για να καταφέρουν να μειώσουν την κατανάλωση της ενέργειας, με τον Δήμο Ηρακλείου να έχει ήδη προκηρύξει τους σχετικούς διαγωνισμούς.

Μιλώντας στο neakriti.gr, για τις προσπάθειες αυτές, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πρασίνου και Καθημερινότητας Γιάννης Αναστασάκης τόνισε κατηγορηματικά ότι η δημοτική Αρχή του Ηρακλείου δε θα περιοριστεί στον στόχο που βάζει η κυβέρνηση για 10% μείωση ενέργειας στους κατά τόπους Δήμους, αλλά θα ξεπεράσει σίγουρα το ποσοστό αυτό και θα το αυξήσει σημαντικά.

Για τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων, ξεκαθάρισε ότι δε θα γίνουν μειώσεις και περικοπές ως προς τα λαμπιόνια και τον εορταστικό στολισμό, αλλά φέτος το χριστουγεννιάτικο Ηράκλειο θα στηρίξει τον φωτισμό του στις λάμπες LED, για να γίνει ουσιαστική εξοικονόμηση ενέργειας, χωρίς να χαθεί η μαγεία των Χριστουγέννων, που τόσο έχουν ανάγκη οι έμποροι, οι καταναλωτές και συνολικότερα οι δημότες!

«Τα τελευταία χρόνια, ούτως ή άλλως, παίρνουμε λάμπες χαμηλής κατανάλωσης για τις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων στο Ηράκλειο. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε να μειώσουμε τον φωτισμό, γιατί είναι και μία ωφέλεια που δεν μπορείς να την παραγνωρίσεις με την εορταστική ατμόσφαιρα και στην ψυχολογία του κόσμου και στην εμπορική κίνηση. Διαλέγουμε χαμηλότερης κατανάλωσης πλέον διακοσμητικά φωτιστικά σώματα, δηλαδή LED», είπε στο neakriti.gr, ο Γιάννης Ανασταστάκης.

Όπως εξήγησε, η αντικατάσταση είναι σταδιακή και κοστίζει γύρω στις 60.000 ευρώ έτος.

“Στον αέρα” βρίσκεται ήδη η προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με τον μηχανισμό Net Metering και νέων φωτιστικών LED σε 8 κτήρια του Δήμου Ηρακλείου.

«Θα βάλουμε φωτοβολταϊκά, ήδη έχει βγει ο διαγωνισμός στον “αέρα” και θα μηδενίσουμε τους λογαριασμούς του ρεύματος», ανέφερε ο Γιάννης Αναστασάκης.

Η δαπάνη για την προμήθεια έχει προϋπολογιστεί στο ποσό των 394.779,63 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%. Η σύμβαση θα ανατεθεί με το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς, βάσει τιμής στο σύνολο των ειδών.

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών ορίζεται η ημερομηνία της 16ης Δεκεμβρίου και ώρα 3 το απόγευμα.

Η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει ηλεκτρονικά τέσσερις εργάσιμες ημέρες μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών, δηλαδή στις 22 Δεκεμβρίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11 το πρωί, από το αρμόδιο συλλογικό όργανο, την Επιτροπή Διενέργειας και Αξιολόγησης του διαγωνισμού.

Ο Γιάννης Αναστασάκης αναφέρεται συνολικότερα σε μία “δεξαμενή” 75 κτηρίων, «τα οποία και χωρίσαμε σε δέκα ομάδες και φτιάξαμε μια “συνταγή” για την κάθε ομάδα, με στόχο να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος, με τη μεγαλύτερη δυνατή ενεργειακή αναβάθμιση».

Η συνολική προσπάθεια για τα κτήρια γίνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Αναφερόμενος στα κτήρια αυτά, τα οποία και ξεχώρισε η δημοτική Αρχή για να μειώσει την ενεργειακή κατανάλωση, ο Γιάννης Αναστασάκης απάντησε: «Μιλάμε συνολικά για μια σειρά από σχολικά και διοικητικά κτήρια, αλλά έχουμε ξεχωρίσει και κάποια κτήρια-ορόσημο που είτε έχουν μεγάλες ενεργειακές καταναλώσεις, είτε έχουν μεγάλη αξία για τον Δήμο. Αυτά είναι τρία: Το Παγκρήτιο Στάδιο, η Λότζια και το κτήριο της Ανδρόγεω. Το μεν κτήριο της Ανδρόγεω τέλειωσε σε ό,τι αφορά την ενεργειακή του αναβάθμιση. Το βάλαμε στο ΕΣΠΑ και υλοποιήσαμε το έργο με 1,2 εκατ. ευρώ. Στη Λότζια ήδη υπογράψαμε σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση και ξεκινάει εντός των ημερών, από ευρωπαϊκό πρόγραμμα επίσης. Και ακολουθεί το Παγκρήτιο Στάδιο πάλι με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ».

Στο μεταξύ, για τα σχολικά κτήρια ο Γιάννης Αναστασάκης μάς είπε: «Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, και εκεί έχουμε δύο εντάξεις σχολικών κτηρίων για ενεργειακή αναβάθμιση: το 5ο Δημοτικό και το Γυμνάσιο-Λύκειο Αγίου Μύρωνα. Και έχουμε μελετήσει άλλα 13 σχολεία και ένα ΚΑΠΗ, τα οποία θα τα υποβάλλουμε στο πρόγραμμα “Ηλέκτρα”».

Συνεχίζοντας, ο Γιάννης Αναστασάκης είπε ακόμη ότι «οι άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να πετύχουμε εξοικονόμηση είναι ο δημοτικός στόλος οχημάτων. Εκεί γίνεται μια προσπάθεια να παίρνουμε πιο σύγχρονα οχήματα και να πετυχαίνουμε εξοικονόμηση. Ενώ πρωτοπορήσαμε με την αγορά μέσω προγράμματος δύο ηλεκτρικών λεωφορείων, τα οποία μαζί με τα άλλα μίνι-μπας έχουν δημιουργήσει τον πολύ πετυχημένο θεσμό των μίνι-μπας»...

Στον οδοφωτισμό, η δημοτική Αρχή έχει αλλάξει τους περισσότερους λαμπτήρες, αντικαθιστώντας τους με απλές λάμπες LED.

«Ενώ θα προβούμε σε αντικατάσταση και φωτιστικών σωμάτων, που εκτός από οικονομία, οδηγούν και σε καλύτερο φωτοτεχνικό αποτέλεσμα», σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.

Τέλος, ο Δήμος Ηρακλείου ξεκίνησε πρώτος ως θεσμός τη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας. «Σύντομα θα δημιουργήσουμε την Ενεργειακή Κοινότητα. Και σε κάποια χρόνια από τώρα, ο Δήμος θα είναι παραγωγός και, εκτός από την προφανή ωφέλεια, θα μπορέσουμε να διοχετεύσουμε το κέρδος και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά και στη ΔΕΥΑΗ που υποφέρει οικονομικά»...

Σε όλη την Κρήτη έχει σημάνει “συναγερμός”

Από τα Χανιά μέχρι και τη Σητεία, οι Δήμοι έχουν ήδη χαράξει την πολιτική τους για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στα δημοτικά κτήρια και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους της αρμοδιότητάς τους, στο πλαίσιο της κυβερνητικής απόφασης για μείωση κατά 10% της κατανάλωσης ενέργειας σε όλη την Ελλάδα. Ο λόγος για το πρόγραμμα “Θερμοστάτης”, που αποτελεί τελεσίγραφο της κυβέρνησης, με την προειδοποίηση για διακοπή της χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό στους κρατικούς φορείς και τους Δήμους που δε συμμορφώνονται με αυτό.

Μετά την αύξηση του λογαριασμού για το ρεύμα στο 1 δισ. ευρώ από 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο, που κατέβαλε το Δημόσιο πριν από την κρίση, στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση, ώστε να μπει ένα “φρένο” στο κόστος. Στον νομό Ηρακλείου, η ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών βρέθηκε στο επίκεντρο δράσεων της Περιφέρειας Κρήτης.

Η συνάντηση, που διοργανώθηκε υπό την εποπτεία του αντιπεριφερειάρχη Χανίων και αρμόδιου για θέματα ενέργειας Νίκου Καλογερή, είχε σκοπό να ενημερώσει τους ωφελούμενους Δήμους για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση της επένδυσης.

Σημαντική μείωση της ενέργειας στον Δήμο Χανίων

Μιλώντας στο neakriti.gr, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Χανίων Τάσος Αλόγλου αναφέρθηκε σε ουσιώδεις παρεμβάσεις που ήδη έχει κάνει η δημοτική Αρχή, εξασφαλίζοντας πολύ σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

«Είναι μία δύσκολη περίοδος, καθώς οι συγκυρίες που διανύουμε έχουν εκτινάξει τα κόστη στην καθημερινότητα όλων, όχι μονάχα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αλλά και των νομικών προσώπων του κράτους, όπως είναι οι Δήμοι. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, έχει βγει μια οδηγία σχετικά με τις υποχρεώσεις που θα πρέπει οι Δήμοι να εφαρμόσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Ενέργειες που θα έχουν ως στόχο την ελάχιστη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 10% επί του συνολικού τους κόστους. Εμείς ως Δήμος Χανίων έχουμε προχωρήσει σε ένα μεγάλο πρόγραμμα αντικατάστασης των σωμάτων που βρίσκονται σε στύλους της ΔΕΗ. Ο φωτισμός, λοιπόν, που αφορά οικισμούς εκτός του αστικού κομματιού έχει αντικατασταθεί στο σύνολό του με λάμπες LED, που έχουν οδηγήσει σε μία εξοικονόμηση ρεύματος. Η μείωση ξεπερνά τις 500.000 ευρώ σε όρους προ αυξήσεων των τιμολογίων του ρεύματος».

Όπως συνεχίζει ο Τάσος Αλόγλου, «από την άλλη, ο Δήμος Χανίων ξεκινάει έναν μεγάλο διαγωνισμό, αντικατάστασης των ενεργοβόρων φωτιστικών, τα οποία βρίσκονται στο αστικό κομμάτι της πόλης, και αφορά γύρω στα 8.000 φωτιστικά υψηλής κατανάλωσης. Με τις ενέργειες λοιπόν αυτές, ο διαγωνισμός θα βγει στον “αέρα” αν όχι ως το τέλος του χρόνου, σίγουρα μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023. Και ευελπιστούμε σε μείωση της ενέργειας σε ποσοστό τουλάχιστον 50%».

Στο σημείο αυτό, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος λέει ότι ο Δήμος Χανίων έχει ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο που να διαχειρίζεται τα θέματα αυτά.

«Επίσης, στο επόμενο διάστημα θα γίνει μια επικοινωνία και με όσους διαχειρίζονται τους αθλητικούς χώρους. Και θα επιδιώξουμε να τοποθετήσουμε χρονοδιακόπτες».

10.000 αλλαγές LED στο Ρέθυμνο

Μεγάλο βάρος στην αλλαγή των φωτιστικών LED δίνει και ο Δήμος Ρεθύμνου. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, «εμείς περιμένουμε να αρχίσει ο εργολάβος εντός των ημερών την τοποθέτηση των LED. Έχουμε αποφασίσει γύρω στις 9-10 χιλιάδες αλλαγές φωτιστικών LED».

Σύμφωνα με τους στόχους της δημοτικής Αρχής του Ρεθύμνου, μόνο από τη διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι η εξοικονόμηση θα φτάσει γύρω στο 60%.

Την ίδια ώρα, η δημοτική Αρχή του Ρεθύμνου έχει προχωρήσει σε τέσσερα μεγάλα έργα αναβάθμισης με φωτοβολταϊκά.

«Έτσι κάναμε και στο Δημαρχείο, που το ανακαινίσαμε, το αναβαθμίσαμε αισθητικά, στατικά και ενεργειακά», σύμφωνα με τον Γιώργο Μαρινάκη.

Στο μεταξύ, γίνονται ανάλογες παρεμβάσεις σε σχολεία, όπως το συγκρότημα του ΕΠΑ.Λ., που είναι 15.000 τετραγωνικών μέτρων. Αλλά και σε άλλα σχολεία και δημοτικά καταστήματα. Στο μεταξύ, προγραμματίζεται επίσης ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, που θα είναι 17 MWAT και θα καλύπτει τις ανάγκες, τόσο του Δήμου όσο και της ΔΕΥΑΡ. Ο Δήμος Ρεθύμνου έχει ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο.

Επιτροπή στον Άγιο Νικόλαο

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου, αποφασίστηκε η δημιουργία αρμόδιας επιτροπής, που θα εισηγηθεί συγκεκριμένα μέτρα στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό λέει μιλώντας στο neakriti.gr, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός.

«Η επιτροπή λοιπόν αυτή θα μας φέρει μία συνολική πρόταση μέχρι τέλους Ιανουαρίου, προκειμένου να την εφαρμόσουμε», σύμφωνα με τον ίδιο. Σε ό,τι αφορά τον στόχο που μπαίνει για τη μείωση ενέργειας, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου εξηγεί: «Αυτό θα προκύψει από τις δυνατότητες που θα υπάρξουν. Ο στόχος που έχει μπει κεντρικά είναι 10%. Εάν θα πάμε παραπάνω, θα είναι παραπάνω. Αλλά αυτά θα τα δούμε μέσα από τη συνολική πρόταση που θα διαμορφωθεί».

Η πολιτική του Δήμου Σητείας

Ήδη, στον Δήμο Σητείας, υπάρχει στις ώρες αιχμής εξοικονόμηση ενέργειας στον εξωτερικό φωτισμό. Ο μισός φωτισμός του Δήμου έχει αντικατασταθεί από LED για την εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης, όπως λέει ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, «ο υποθαλάσσιος φωτισμός που τοποθετήθηκε στο λιμάνι είναι και αυτός LED για εξοικονόμηση. Έχουμε ενταχθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης για την ένταξη στις Ενεργειακές Κοινότητες. Και τέλος του μήνα λήγει η προθεσμία του προγράμματος “Ηλέκτρα”, που δίνει τη δυνατότητα της ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτηρίων, και έχουμε ενταχθεί και σε αυτό».

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Σητείας χαρακτήρισε όλη αυτή την προσπάθεια ως «αναγκαίο κακό» και τόνισε ότι «η εξοικονόμηση που έχει να κάνει με την ενέργεια και η εξοικονόμηση που έχει να κάνει με τα απορρίμματα είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν οι Δήμοι»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News