Φοινικόδασος Πρέβελη: «Φάμπρικα» καταπατητών με τσιμεντένιες κατασκευές και παράγκες στον ποταμό

Κρήτη
Φοινικόδασος Πρέβελη: «Φάμπρικα» καταπατητών με τσιμεντένιες κατασκευές και παράγκες στον ποταμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συνέχεια των επερχόμενων μέτρων για την προστασία του Πρέβελη, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνης, επισημαίνει αναγκαίες παρεμβάσεις και προτείνει μία δέσμη μέτρων για την ανάδειξη της περιοχής

Για την μοναδική ομορφιά και την οικολογική αξία του οικοσυστήματος του Πρέβελη κάνει αναφορά σε νέα παρέμβαση ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνης, χαιρετίζοντας παράλληλα την πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από πλευράς της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνης με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος στην ΑθήναΟ Σύνδεσμος παράλληλα θεωρεί ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή του Μέγα Ποταμού με την ανοχή των αρχών είναι απλά απογοητευτική.

«Θεωρούμε ότι οι φορείς και η κοινωνία πρέπει να δράσει άμεσα για να μην γίνει ξεφύγει  και γίνει μη αναστρέψιμη», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους για την περιοχή και καταθέτουν σειρά προτάσεων για την προστασία, την βελτίωση, την προσβασιμότητα και τον καθαρισμό, για την ανάδειξή της. Μεταξύ άλλων, οι επαγγελματίες του κλάδου σημειώνουν ότι υπάρχουν ιδιωτικές τσιμεντένιες κατασκευές και παράγκες στην κοίτη του ποταμού, ζητούν ανταποδοτικό αντίτιμο εισόδου για την βελτίωση και συντήρηση της περιοχής κι επισημαίνουν πως η ψησταριά στην καντίνα που λειτουργεί στην περιοχή ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους.

Ειδικότερα, με ανακοίνωσή του σήμερα, Κυριακή 20 Νοεμβρίου, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτορείων Ρεθύμνης σημειώνει:

«Μετά από την από 21.06.2022 δημόσια παρέμβαση του Συνδέσμου μας για την απαράδεκτα επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Φοινικόδασος του Πρέβελη, με χαρά διαβάσαμε των ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνης (17.11.22), ότι επιτέλους έγινε συνάντηση (πήρε βέβαια 5 μήνες και ένα καλοκαίρι σε καθεστώς κινδύνου) με τον αρμόδιο υπουργό στην Αθήνα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες (ελπίζουμε σύντομα) για τον καθαρισμό, την πυροπροστασία αλλά και τον έλεγχο των επισκεπτών της περιοχής.

Η οικολογική αξία και η μοναδική ομορφιά του οικοσυστήματος του Πρέβελη γιγάντωσαν την φήμη του η οποία πλέον ξεπερνά τα στενά τοπικά και τα ελληνικά όρια. Αποτελεί δε έναν τεράστιας σημασίας  για τον τουρισμό της περιοχής αλλά και της Κρήτης, προορισμό.

Ως εξ αντικειμένου γνώστες του Τουρισμού και των επιθυμιών των επισκεπτών μας ξέρουμε ότι οι επισκέπτες μας δεν έρχονται μόνο για τα ξενοδοχεία, τις ωραίες τουριστικές κατοικίες και την πεντανόστιμη και υγιεινή κουζίνα μας, αλλά κυρίως για το μοναδικής ομορφιάς περιβάλλον του νησιού μας και τους ανθρώπους του.

Θα θέλαμε λοιπόν για μία ακόμη φορά να παρέμβουμε δημόσια, πιστεύοντας ότι ο Πρέβελης αξίζει της προσοχής όλων μας.

Θεωρούμε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή του Μέγα Ποταμού με την ανοχή των αρχών  είναι απλά απογοητευτική. Θεωρούμε ότι οι φορείς και η κοινωνία πρέπει να δράσει άμεσα για να μην γίνει ξεφύγει  και γίνει μη αναστρέψιμη.

 • Ξεκινώντας από τις πηγές του Κουρταλιώτη με τους καταρράκτες όπου κυρίως το καλοκαίρι συχνάζουν εκατοντάδες επισκέπτες νεαρής κυρίως ηλικίας (κάποιες ημέρες τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα φτάνουν μέχρι το χωριό Ασώματος, η κατάσταση δεν είναι αποδεκτή.
 • Σε αυτό το σημείο με τους καταρράκτες και την σχηματιζόμενη λίμνη, εκατοντάδες επισκέπτες προσπαθούν να πλησιάσουν, να δουν να φωτογραφηθούν να κολυμπήσουν διακινδυνεύοντας πολλές φορές την σωματική τους ακεραιότητα ανάμεσα σε εγκαταλειμμένους άχρηστους σωλήνες, μπετόβεργες και σπασμένα τσιμέντα, καθώς δεν υπάρχει ασφαλές μονοπάτι (η ασχήμια που δημιουργείται είναι εξίσου σημαντική).
 • Περπατώντας κατά μήκος του ποταμού (river trekking) δεν υπάρχει οριοθετημένο μονοπάτι και φυσικά δεν συζητάμε για ξύλινες ράμπες, γέφυρες και σκάλες στα δύσκολα σημεία, όπως στα περισσότερα οργανωμένα φαράγγια της Ευρώπης.
 • Συνεχίζοντας νότια, συρματοπλέγματα κλείνουν την πρόσβαση στον ποταμό και ιδιωτικές τσιμεντένιες κατασκευές και παράγκες υπάρχουν στην κοίτη του ποταμού (μιλάμε για μόνιμες κατασκευές όχι για τους κατασκηνωτές).
 • Μετά την τοξοτή Γεφυρα, η πρόσβαση για όσους δεν είναι μυημένοι σε τεχνικές canyoning είναι μάλλον αδύνατη καθώς δεν υπάρχουν οι ξύλινοι διάδρομοι και σκάλες... όπως και παραπάνω τονίσαμε.
 • Φτάνοντας στο highlight της περιοχής και της νότιας Κρήτης, στο φοινικόδασος με την σχηματιζόμενη λίμνη, μας περιμένουν διαλυμένα μονοπάτια, ξύλα κλαδιά και κορμοί επιμελώς στοιβαγμένα (από ανθρώπινα χέρια) κάτω από τα Φοινικόδενδρα.
 • Μια καντίνα εξυπηρετεί τους επισκέπτες με ψησταριά με ότι κινδύνους αυτό εγκυμονεί.
 • Πυροπροστασία, καθαρισμός της περιοχής από άχρηστα υλικά (σωλήνες, λάστιχα, κομμάτια τσιμέντου, κλαδιά κλπ.).
 • Μελέτη για την βελτίωση της  προσβασιμότητας, της προστασίας και ανάδειξης της περιοχής.
 • Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης από της πηγές μέχρι και την παραλία,  στα πρότυπα της Σαμαριάς, ο οποίος δεν  θα αναλάβει απλά τον έλεγχο εισόδου και την είσπραξη του αντίτιμου αλλά και τον ουσιαστικό καθαρισμό και την προστασία του οικοσυστήματος.
 • Κατασκευή ξύλινων διάδρομων, ράμπες  και σκάλες στα δύσκολα και επικίνδυνα σημεία.
 • Ανταποδοτικό αντίτιμο εισόδου για την βελτίωση και συντήρηση των παραπάνω. Ας παραδειγματιστούμε από τον Δήμο Σητείας με το φαράγγι του Ρίχτη, η μεταμόρφωση του οποίου αποτελεί καλό παράδειγμα, αποτελεσματικής και άοκνης προσπάθειας φορέων και αυτοδιοίκησης.

Η περιοχή του Πρέβελη αποτελεί το μοναδικό διεθνούς εμβέλειας, φυσικού κάλους οικοσύστημα του νομού μας αλλά και της νότιας Κρήτης γενικότερα.

Η αποτελεσματική προστασία και ανάδειξή του σε προορισμό αντάξιο της φήμης του, θα πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων μας».  

Εισιτήριο για μπάνιο στη μαγευτική παραλία των διασήμων

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές ημέρες, η διαχείριση του Φοινικόδασους Πρέβελη βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του δημάρχου Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά στο γραφείο του τελευταίου στην Αθήνα, παρουσία του βουλευτή Ρεθύμνου, Γιάννη Κεφαλογιάννη, στο πλαίσιο σημαντικών επαφών, συνεργασιών και συσκέψεων που πραγματοποιούν για την προώθηση θεμάτων του Δήμου.

«Σε συνεργασία με τον Βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη και την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή είχαμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Υφυπουργό, την Πρόεδρο του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και τα στελέχη του Υπουργείου σχετικά με τη διαχείριση του Φοινικόδασους Πρέβελη», δήλωσε μετά από τη συνάντηση και εμφανώς ικανοποιημένος ο κ. Ταταράκης και πρόσθεσε ότι ο υφυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά στις προτάσεις και συμφωνήθηκε να δρομολογηθεί ο τακτικός καθαρισμός του Φοινικόδασους με την ένταξη του στο πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών δασών Antinero τόσο για την άνετη πρόσβαση των επισκεπτών, αλλά κυρίως για την προστασία του δάσους από πυρκαγιές.

Επίσης συζητήθηκε αναλυτικά και ο τρόπος διαχείρισης της περιοχής του Πρέβελη, με υπηρεσίες φύλαξης του χώρου και ελεγχόμενη είσοδο των επισκεπτών, και με ένα μικρό αντίτιμο, το οποίο όμως θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα κατόπιν διαβούλευσης με τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στόχος της δημοτικής αρχής είναι η προστασία του σπάνιου φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, αλλά και η ανάδειξή της ως ενός μοναδικού φυσικού τοπίου. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News