Σοκ στην αγορά: 30% πάνω μελομακάρονα και κουραμπιέδες στην Κρήτη

Κρήτη
Σοκ στην αγορά: 30% πάνω μελομακάρονα και κουραμπιέδες στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εκτόξευση στο κόστος των πρώτων υλών και το ράλι της ενέργειας δεν αφήνει ανεπηρέαστα τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα εδέσματα - Οι πρώτες προβλέψεις για τις τιμές

Οι αρτοποιοί και οι ζαχαροπλάστες έχουν ήδη σηκώσει τα μανίκια ξεκινώντας την παρασκευή των παραδοσιακών εδεσμάτων καθώς λιγότερο από σαράντα ημέρες μας χωρίζουν πια από τις Γιορτές των Χριστουγέννων.

Οι καταναλωτές έχουν ξεκινήσει τις πρώτες αναγνωριστικές ερωτήσεις για τις φετινές τιμές σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες με τους ανθρώπους της αγοράς να κάνουν λόγο για μια αναπόδραστη αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Το μεγάλο κύμα ακρίβειας που πλήττει τους τελευταίους μήνες την αγορά δεν θα μπορούσε να αφήσει αλώβητες και τις τιμές των χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων με τους επαΐοντες να κάνουν λόγο για μια άνοδο σε σχέση με πέρυσι η οποία πιθανώς να φτάσει και το 30%.

Θεμιστοκλής Λεμπιδάκης: «Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να περιορίσουμε τις τιμές»

Τις δικές του εκτιμήσεις αναφορικά με τις φετινές τιμές σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες έδωσε στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Ζαχαροπλαστών Καταστηματαρχών, Θεμιστοκλής Λεμπιδάκης εκτιμώντας ότι η αύξηση θα κυμανθεί μεταξύ 15 και 30% σε σχέση με πέρυσι.

«Στόχος είναι να απορροφήσουμε όσο είναι δυνατό τις αυξήσεις», εξηγεί ο κ. Λεμπιδάκης αναφέροντας παράλληλα ότι το κόστος των πρώτων υλών και της ενέργειας είναι τέτοιο που δεν γίνεται να μην έχει αντανάκλαση στην τελική τιμή των προϊόντων.

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι ακόμη νωρίς για να γίνει λόγος για τις ακριβείς τιμές των εδεσμάτων καθώς η διαμόρφωση τους αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Κάνοντας μια ενδεικτική αναφορά στις ανατιμήσεις που καλούνται οι ίδιοι να διαχειριστούν ο κ. Λεμπιδάκης καταθέτει ότι το κόστος του κιλού της κρυσταλλικής ζάχαρης έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο καθώς πέρυσι η τιμή διαμορφωνόταν στα 0,62 ευρώ/ κιλό ενώ πλέον φτάνει τα 1,40 ευρώ/ κιλό. Ανάλογη η εικόνα και στην ζάχαρη άχνη η τιμή της οποίας διπλασιάστηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο φτάνοντας τα 2 ευρώ/ κιλό.

«Πέραν της ενέργειας και των πρώτων υλών τα “αόρατα έξοδα” των ενοικίων και της αύξησης των μισθών των παρασκευαστών, λόγω έλλειψης εργατικών χεριών, κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα για τις επιχειρήσεις», εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου Ζαχαροπλαστών Καταστηματαρχών.

Βασίλης Δαφέρμος Αγγελάκης: «Πρώτες ύλες και ενεργειακό κόστος δυσχεραίνουν την κατάσταση»

Την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τις επιχειρήσεις του χώρου έρχεται να διαπιστώσει με την σειρά του και ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών νομού Ηρακλείου, Βασίλης Δαφέρμος Αγγελάκης. Όπως ο ίδιος δήλωσε στο neakriti.gr η κατάσταση είναι οριακή καθώς οι τιμές των πρώτων υλών συνδυαστικά με το υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελούν ένα μεγάλο βραχνά για αρτοποιούς και ζαχαροπλάστες.

«Δεν είναι δυνατόν να απορροφήσουμε τις ανατιμήσεις», εξηγεί ο ίδιος αναφέροντας ότι οι τιμές σε κουραμπιέδες και μελομακάρονα θα είναι υψηλότερες από πέρυσι.

Δίνοντας μια εικόνα των αυξήσεων που έχουν σημειωθεί μέσα σε ένα έτος στις πρώτες ύλες ο κ. Δαφέρμος Αγγελάκης γνωστοποιεί ότι στο βούτυρο και το πυρηνέλαιο έχει καταγραφεί μια αύξηση της τάξης του 40-50%, ενώ την ίδια ώρα το ηλιέλαιο έχει τριπλασιαστεί.

«Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία θα κάνουμε ότι είναι δυνατό ώστε να περιορίσουμε τις τιμές» διαβεβαιώνει ο πρόεδρος των Αρτοποιών τονίζοντας παρόλα αυτά ότι η οικονομική κατάσταση των καταστημάτων του κλάδου είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Μέχρι και τα 16 ευρώ το κιλό τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες

Βάσει των παραπάνω τοποθετήσεων οι τελικές τιμές σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες αναμένεται να αγγίξουν μέχρι και τα 16 ευρώ το κιλό με την περυσινή τιμή τους να κυμαίνεται από 12 έως 14 ευρώ το κιλό. Οι καταναλωτές φαίνονται φειδωλοί στις πρώτες του αγορές ενώ οι περιορισμένοι αγοραστική δύναμη δεν επιτρέπει στους ίδιους να αντιμετωπίσουν την γενικευμένη αύξηση τιμών στα αγαθά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News