Προσφυγή - "βόμβα" για την κοπή των πεύκων του Ηρακλείου - "Παράνομη η απόφαση" λένε οι κάτοικοι του Μασταμπα

Κρήτη
Προσφυγή - "βόμβα" για την κοπή των πεύκων του Ηρακλείου - "Παράνομη η απόφαση" λένε οι κάτοικοι του Μασταμπα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι υπογράφοντες κάτοικοι, 69 στον αριθμό, θεωρούν ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει νομικό έρεισμα αφού ουδέποτε έγινε συζήτηση για αυτό το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Προσφυγή κατά της απόφασης για κοπή των πεύκων του Μασταμπά από τον Δήμο Ηρακλείου κατέθεσαν οι κάτοικοι της περιοχής θεωρώντας ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι σύννομη. Οι κάτοικοι προσέφυγαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης κατά των λόγων νομιμότητας της απόφασης ζητώντας την ανάκλησής της καθώς όπως υποστηρίζουν ουδέποτε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου συζήτησε και έλαβε απόφαση κατά τις δια ζώσης συνεδριάσεις του για την κοπή των πεύκων του Μασταμπά.

Όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι η μόνη συζήτηση που έγινε αφορούσε τα πεύκα των Δειλινών, συνολικά 73 δέντρων που και αυτά αποφασίστηκε να κοπούν, και χωρίς περαιτέρω συζήτηση και διευκρίνηση η καθαρογραμμένη απόφαση περιλαμβάνει και τα δέντρα του Μασταμπά χωρίς στην πραγματικότητα να έχει συζητηθεί το θέμα. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι ούτε στη συνεδρίαση που είναι διαθέσιμη στο youtube ακούγεται τέτοιου είδους συζήτηση υποστηρίζοντας ότι η πρόβλεψη για τα πεύκα του Μασταμπά μπήκε δια της πλαγίας στηο κείμενο της καθαρογραμμένης απόφασης. Έτσι οι κάτοικοι προσφεύγουν στην Αποκεντρωμένη συνυπογράφοντας 69 άτομα την προσφυγή.

Το θέμα εδώ είναι σοβαρό βεβαίως καθώς αν όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι η συζήτηση για τα πεύκα του Μασταμπά δεν έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά η καθαρογραμμένη απόφαση αναφέρει για αυτά τότε η απόφαση είναι "νοθευμένη" γεγονός που σημαίνει ότι άλλα συζητούνται και στο τέλος άλλα καθαρογράφονται και εκτελούνται. Σε ανάρτηση στην ομάδα Mastaba Community η Ευγενία Σανιδά αναφέρει όλο το ιστορικό γύρω από το θέμα ενώ επικαλείται και άλλη απόφαση σύμφωνα με την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο κατόπιν δικαστικής προσφυγής είχε δεσμευθεί ότι θα φροντίζει τα πεύκα στην περιοχή και αντί αυτού προχωράει στην κοπή τους. Συγκεκριμένα στην ανάρτηση αναφέρεται: 

"Τι θα ήταν ο Μασταμπάς χωρίς τα πεύκα του; Είναι φαίνεται δύσκολο να το καταλάβει αυτό ο Δήμος Ηρακλείου, που εδώ και δώδεκα χρόνια «βλέπει» τα πεύκα μόνο ως εμπόδια. Εμπόδια στα αυτοκίνητα που περνούν μήπως και τρακάρουν πάνω τους. Εμπόδια στην καθαριότητα επειδή τα πεύκα έχουν την κακιά συνήθεια να ρίχνουν πευκοβελόνες, εμπόδια στις θέσεις στάθμευσης γιατί καταλαμβάνουν χώρο, γενικώς εμπόδια! Και η «λύση» είναι εδώ και δώδεκα χρόνια η εξαφάνισή τους. Μεθοδικά!

Το 2010 το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Τμήματος Πρασίνου και αφού είχε συστήσει -όπως και τώρα- μια «Επιτροπή φορέων», αποφάσισε την κοπή εξηνταενός (61) πεύκων σε όλη την πόλη. Ανάμεσά τους τα δεκατρία (13) ήταν στο Μασταμπά. Τότε η εισήγηση του Τμήματος Πρασίνου ήταν για δεκαεννέα (19) πεύκα. Το Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε «Η υπηρεσία πρασίνου να εξετάσει χωριστά κάθε περίπτωση κοπής δένδρου και αν διαπιστώσει ότι υπάρχει δυνατότητα διατήρησής του να προχωρήσει στη στήριξή τους με κάθε τρόπο».Η προτεραιότητα αυτή όμως δεν εφαρμόζεται στην περιοχή του Μασταμπά, επειδή το Τμήμα Πρασίνου επικαλείται ότι τα πεύκα βρίσκονται στο οδόστρωμα και ότι δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη ούτε να τα διασώσει, ούτε να τα αντικαταστήσει!

Το 2016 το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από τις δικές μας αντιδράσεις, πήρε την 620/2016 απόφαση με θέμα «Διάσωση χαρακτηριστικού αποθέματος πεύκων», όπου αναφέρεται ότι ο Δήμος «Αναλαμβάνει την ευθύνη για την καταβολή κάθε προσπάθειας έτσι ώστε να διασωθεί το μικρό πλέον απόθεμα πεύκων που έχει απομείνει στο Μασταμπά και που χαρακτηρίζει την ταυτότητα της γειτονιάς, και να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης στα υπάρχοντα πεύκα, με στόχο τη διατήρησή τους.»

Από τότε και στο εξής η απόφαση με αριθμ. 620/2016 του Δημοτικού Συμβουλίου παραβιάζεται συστηματικά! Σε πολλές περιπτώσεις αποφασίστηκαν νέες κοπές πεύκων, πάντα με εισηγήσεις του Τμήματος Πρασίνου, αυτεπάγγελτα ή μετά από αιτήματα δημοτών, με αποτέλεσμα να έχουν κοπεί συνολικά πάνω από είκοσι (20) πεύκα. Σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν κλαδεύσεις, αυτό όμως που δεν έγινε ποτέ ήταν η απελευθέρωση του χώρου γύρω από τον κορμό των πεύκων από την άσφαλτο όπως δεν έγινε και οποιαδήποτε μορφή στήριξης. Επίσης ποτέ δεν έγινε αντικατάσταση των πεύκων που κόπηκαν στις ίδιες θέσεις, με το Τμήμα Πρασίνου να ισχυρίζεται ότι αυτό δεν επιτρέπεται από τις πολεοδομικές διατάξεις και έτσι οι νέες φυτεύσεις γίνονται σε άλλες θέσεις.

‌ Πριν από λίγες μέρες το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε μια νέα απόφαση, την 241/2022 με θέμα «Έγκριση απομάκρυνσης δέντρων και αντικατάστασή τους με νέες φυτεύσεις». Η απόφαση αυτή έχει ληφθεί στα πλαίσια της τραγικής συγκυρίας του δυστυχήματος που έλαβε χώρα πρόσφατα στη Λεωφόρο Δημοκρατίας με αποτέλεσμα την απώλεια ενός συμπολίτη μας και το κλίμα πανικού που αυτό δημιούργησε. Παρά το γεγονός ότι ακούστηκαν και νηφάλιες φωνές ότι αυτό δεν θα πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για ένα νέο πογκρόμ στα ελάχιστα ψηλά δέντρα της πόλης, εν τέλει αποδεικνύεται ότι αυτό συμβαίνει.Στην απόφαση 241/2022 υπάρχει εισήγηση της «Διεπιστημονικής Επιτροπής» που έχει συσταθεί με απόφαση Δημάρχου. Η Επιτροπή αυτή εξέτασε είκοσι τρία (23) δέντρα και έκρινε ότι δεκατέσσερα (14) δέντρα είναι επικίνδυνα και πρέπει να απομακρυνθούν, ενώ για εννέα (9) δένδρα πρότεινε τον περαιτέρω έλεγχο με όργανα που θα αποκτήσει το ΕΛΜΕΠΑ με διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στην απόφαση της Διεπιστημονικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής μειοψήφησε η κ. Ερωφίλη Φραγκούλη, Δασολόγος, Δ/ντρια Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εμπορίου του Δήμου Ηρακλείου, η οποία μετέχει στη Διεπιστημονική Γνωμοδοτική Επιτροπή.

Στη συνέχεια το Τμήμα Μελετών και Συντήρησης Πρασίνου, του οποίου προΐσταται η κ. Φραγκούλη πρότεινε την κοπή όλων των παραπάνω δένδρων και το Δημοτικό Συμβούλιο φέρεται να αποφάσισε σύμφωνα με αυτή την εισήγηση.Από τα αναφερόμενα στην απόφαση (14) δέντρα, τα οκτώ και από τα εννέα (9) δένδρα τα επτά (7) είναι πεύκα των δρόμων όπου κατοικούμε, για τα οποία θα έπρεπε να εφαρμόζεται η απόφαση 620/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.Η προσφυγή στην απόφαση του Δημοτικού ΣυμβουλίουΕνενηνταοκτώ (98) κάτοικοι του Μασταμπά προχωρήσαμε σε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και ζητήσαμε την ακύρωση της απόφασης 241/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

Η προσφυγή υπογράφεται από εξηνταεννέα (69) κατοίκους του Μασταμπά που οι κατοικίες τους βρίσκονται στους δρόμους όπου θα «απομακρυνθούν» πεύκα ή σε καθέτους αυτών, δεκαέξι (16) κατοίκους του Μασταμπά που κατοικούν πολύ κοντά στην περιοχή που θα υποστεί τη βλάβη και δεκατρείς (13) κατοίκουςτης ευρύτερης περιοχής του Μασταμπά.

1. Το θέμα «Έγκριση απομάκρυνσης δέντρων και αντικατάστασή τους με νέες φυτεύσεις» όσο κι αν αυτό φαίνεται υπερβολικό, δεν συζητήθηκε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο! Όποιος αμφιβάλλει δεν έχει παρά να δει τη βιντεοσκοπημένη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου. Συζητήθηκε μόνο παρεμφερές θέμα και συγκεκριμένα αυτό για την κοπή εβδομηντατριών (73) δένδρων στο δασάκι των Δειλινών.

2. Το ζήτημα της κοπής δένδρων είναι ένα πολυπαραμετρικό ζήτημα που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής των κατοίκων γι’ αυτό και στα Δημοτικά Συμβούλια εισηγείται η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής συγκροτείται από αιρετούς και είναι όργανο άσκησης των αρμοδιοτήτων του Δήμου σε θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας και προστασίας του περιβάλλοντος. Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής είναι δημόσιες. Πολίτες και φορείς επιτρέπεται να παίρνουν τον λόγο. Η πρόσκληση και οι αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής δημοσιεύονται. Ολα τα παραπάνω επιτρέπουν στους πολίτες να ενημερώνονται έγκαιρα, να συμμετέχουν εάν το επιθυμούν και να εκφράζουν τις απόψεις τους για την ποιότητα της ζωής τους. Το δικαίωμα αυτό αποτελεί ένα από τους κύριους σκοπούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής εισηγούνται οι υπηρεσίες του Δήμου (Πρασίνου, Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας, Κυκλοφορίας) σύμφωνα με το ειδικό αντικείμενό τους και οι Επιτροπές αποφασίζουν συνθέτοντας διάφορα κριτήρια. Στη συνέχεια οι αποφάσεις τους τίθενται στην κρίση των Δημοτικών Συμβουλίων.Για την απόφαση 241/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι αυτή είχεγίνει με όλους τους τύπους, εισηγήθηκε το Τμήμα Πρασίνου και όχι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το θέμα δεν δημοσιοποιήθηκε πριν από τη λήψη της απόφασης.

3. Στην απόφαση 241/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην προγενέστερη απόφαση 620/2016 του Δημοτικού Συμβουλίου, ούτε αιτιολόγηση για το λόγο που αλλάζει η πολιτική του Δήμου σχετικά με τη «Διάσωση χαρακτηριστικού αποθέματος πεύκων», που το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει ομόφωνα.Ετσι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που το 2016 δεν είχαν αυτή την ιδιότητα δεν ενημερώθηκαν καν για την αλλαγή της πολιτικής του Δήμου, αλλά ούτε και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ενημερώθηκαν για τους λόγους για τους οποίους επιβάλλονται τόσο επαχθή μέτρα, σε αντίθεση με την προηγούμενη απόφαση.

4. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας που παραβιάζεται με την απόφαση 241/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου και που αποτελεί συνταγματικό θεσμό (άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος), τα μέτρα που λαμβάνονται α) πρέπει να είναι κατάλληλα για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού, β) πρέπει να είναι αναγκαία για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού και γ) δεν πρέπει να επιβαρύνουν υπερβολικά το άτομο σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο και τα οφέλη από τη λήψη των μέτρων να υπερτερούν από τις ζημιές που προκαλούν.

•Η απόφαση 241/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου δεν είναι κατάλληλη για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού αφού ο επιδιωκόμενος σκοπός δεν είναι μόνο η ασφάλεια των πολιτών αλλά και η ποιότητα ζωής τους με προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος που αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος.

• Η απόφαση 241/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου δεν είναι αναγκαία αφού δεν έχουν εξαντληθεί τα μέσα για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού όπως αναλυτικά έχουμε ήδη αναφέρει παραπάνω και τα μέσα αυτά είναι, με βάση και την αρχή της προφύλαξης, ο ουσιαστικός και όχι μόνο μακροσκοπικός έλεγχος των πεύκων, και όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης στα υπάρχοντα πεύκα, με στόχο τη διατήρησή τους.

• Η απόφαση 241/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου μας επιβαρύνει υπερβολικά, υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας και προσβάλλει την προσωπικότητά μας και το δικαίωμα να ζούμε στο περιβάλλον που χαρακτηρίζει τον τόπο διαμονής μας. Ο Δήμος Ηρακλείου δεν παίρνει μέτρα διάσωσης των πεύκων με τη θεώρηση ότι δεν επιτρέπεται να αντικαταστήσει τα δένδρα που απομακρύνει με άλλα δένδρα επειδή αυτά βρίσκονται σε στενά πεζοδρόμια και στην άσφαλτο. Αυτή η θεώρηση όμως δεν ισχύει επειδή στο Μασταμπά και όλες τις άλλες γειτονιές όπου υπάρχει ρύθμιση της κυκλοφορίας με μονοδρομήσεις, οι διατομές των μονοδρόμων επιτρέπουν τη δημιουργία πεζοδρομίων ικανού πλάτους που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν και υψηλή φύτευση και άλλες χρήσεις. Και αυτό το γνωρίζει ο Δήμος Ηρακλείου, αφού στις μελέτες αναπλάσεων που υλοποιεί σε άλλες θέσεις τις πόλης το εφαρμόζει.

Ό έλεγχος των πεύκων.

Στις 16 Νοεμβρίου ήρθε στο Ηράκλειο για λίγες ώρες, μετά από πρόσκληση του Δήμου Ηρακλείου Γερμανός ειδικός που εξέτασε σε κάποια δένδρα με όργανο ελέγχου το ριζικό τους σύστημα και τον κορμό τους προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτά είναι υγιή ή όχι.Το ευχάριστο είναι ότι από τα έξι (6) πεύκα του Μασταμπά που η Διεπιστημονική Επιτροπή είχε προτείνει τον περεταίρω έλεγχό τους με τέτοιο όργανο και έχει αποφασιστεί να «απομακρυνθούν», τουλάχιστον τα τέσσερα (4) αποδείχθηκαν υγιή. Τα δυσάρεστο είναι ότι εξετάστηκαν μόνο τα παραπάνω και όχι όλα τα δένδρα που έχει αποφασιστεί να «απομακρυνθούν» κι έτσι υπάρχει κίνδυνος να «απομακρυνθούν» υγιή δένδρα. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την εξάντληση όλων των μέσων για τη διατήρηση των δένδρων στο Μασταμπά και σε ολόκληρη την πόλη σε συνεργασία με τους κατοίκους των άλλων περιοχών".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News