Μία δεκαετία παιδικά χωριά SOS στην Κρήτη… μία αγκαλιά βοήθειας για εκατοντάδες παιδιά (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Μία δεκαετία παιδικά χωριά SOS στην Κρήτη… μία αγκαλιά βοήθειας για εκατοντάδες παιδιά (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δέκα χρόνια λειτουργίας συμπληρώνουν τα Παιδικά Χωριά SOS και το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Ηρακλείου τα οποία γιόρτασαν τη μέρα με δράσεις στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης στο κέντρο

 

  • Μία δεκαετία παιδικά χωριά SOS στην Κρήτη
  • Μία αγκαλιά βοήθειας για εκατοντάδες παιδιά
  • Πρωταγωνιστές τα παιδιά στην δράση που έγινε στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης
  • Γιγαντώνεται η ανάγκη βοήθειας σε παιδιά λόγω των δύσκολων συνθηκών στη χώρα

Γιορτινή ήταν ατμόσφαιρα στο κέντρο του Ηρακλείου καθώς δέκα χρόνια λειτουργίας συμπληρώνουν τα Παιδικά Χωριά SOS και το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Ηρακλείου. 10 χρόνια έχουν ανοίξει την αγκαλιά τους σε εκατοντάδες οικογένειες και παιδιά τα οποία βοήθησαν να ξεπεράσουν τα σοβαρά εμπόδια.

Πρωταγωνιστές στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης ήταν τα μικρά παιδιά με αγώνες Survivor, πολλά δρώμενα και κατασκευές. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνδιοργάνωση με την «Χώρα των Παραμυθιών».

Τα τελευταία χρόνια η προσφορά των Παιδικών Χωριών SOS είναι πιο αναγκαία από ποτέ καθώς οι ανάγκες αυξάνονται καθώς όλο και περισσότερα παιδιά ζουν υπό δύσκολες συνθήκες, στερούνται ακόμη κ βασικά αγαθά και σε οικογένειες με δεκάδες προβλήματα που έχουν ανάγκη βοήθειας.

Χορηγός επικοινωνίας της δράσης είναι ο όμιλος της ΚΡΗΤΗ TV.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, το δίκτυο των Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας έχει επεκταθεί σε δέκα σημεία σε όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Καλαμάτα, την Κομοτηνή, την Μυτιλήνη, την Πάτρα, τον Πειραιά και τις Σάπες Ροδόπης, παρέχοντας καθημερινά δωρεάν υπηρεσίες σε περισσότερα από 4.500 παιδιά και 2.500 οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη.

Τα Παιδικά Χωριά SOS λειτουργούν σε 136 χώρες, βοηθώντας χιλιάδες παιδιά μέσα από προγράμματα εναλλακτικής φροντίδας και πρόληψης, σχολεία, Κέντρα Υγείας και άλλες υπηρεσίες προς τις τοπικές κοινωνίες.

Στην Ελλάδα ξεκίνησαν το 1975 και πλέον λειτουργούμε 4 Παιδικά Χωριά SOS, 2 Στέγες Νέων, 2 Ξενώνες Βρεφών SOS, 10 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και 6 Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης, παρέχοντας μεταξύ άλλων, ψυχοκοινωνικές και ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες στις οικογένειες των παιδιών, με προτεραιότητα την επιστροφή των παιδιών σε αυτές.

Επίσης, στην αποστολή των Παιδικών Χωριών SOS, συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία οικογενειών για παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη και η στήριξη παιδιών που είναι ορφανά, εγκαταλελειμμένα ή παιδιά των οποίων οι οικογένειες δεν μπορούν να τα μεγαλώσουν, δίνοντάς τους την ευκαιρία να χτίσουν μακροχρόνιες σχέσεις μέσα σε μια οικογένεια. «Τα καλά πράγματα προκύπτουν όταν οι άνθρωποι κάνουν περισσότερα απ’ αυτά που  πρέπει» σημειώνει ο Hermann Gmeiner, ιδρυτής των Παιδικών Χωριών SOS.

Η προσέγγιση σε κάθε Παιδικό Χωριό SOS βασίζεται σε τέσσερις αρχές: κάθε παιδί χρειάζεται μία μητέρα, μεγαλώνει καλύτερα με αδελφούς και αδελφές, στο δικό τους σπίτι, σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον κοινότητας – χωριού, παρέχοντας σημαντική βοήθεια ώστε να διαμορφώσουν το δικό τους μέλλον και δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα προσωπικά ενδιαφέροντα, τα ταλέντα και τις ικανότητές τους, καθώς μεταξύ άλλων παρέχεται η μόρφωση και η εκπαίδευση που χρειάζονται για να γίνουν χρήσιμα μέλη της κοινωνίας.

«Συμμετέχουμε στην ανάπτυξη των κοινοτήτων στις οποίες ανήκουν. Συμμετέχουμε στη ζωή των τοπικών κοινοτήτων και ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες ανάπτυξης των πιο ευάλωτων παιδιών και νέων. Δημιουργούμε προγράμματα πρόληψης, που έχουν στόχο την ενίσχυση οικογενειών για την αποφυγή της εγκατάλειψης των παιδιών τους και ενώνουμε τις προσπάθειές μας με μέλη της κοινότητας για την παροχή εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και για ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News