Κρήτη: Αυξήθηκε η χρήση ζώνης ασφαλείας στα οχήματα - Βάζουν μυαλό οι οδηγοί του νησιού

Κρήτη
Κρήτη: Αυξήθηκε η χρήση ζώνης ασφαλείας στα οχήματα - Βάζουν μυαλό οι οδηγοί του νησιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξήθηκε από το 46% στο 69%, μέσα σε ενάμισι έτος, η χρήση της ζώνης ασφαλείας στα οχήματα σύμφωνα με έρευνα του 1ου ΔΙΕΚ Ηρακλείου

Σημαντική αύξηση στη χρήση ζώνης ασφαλείας από τους οδηγούς, εντός του αστικού ιστού του Ηρακλείου, έχει καταγραφεί τους τελευταίους μήνες.

Όπως φανερώνουν τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από καταρτιζόμενους του 1ου ΔΙΕΚ (Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης) Ηρακλείου της ειδικότητας Εκπαιδευτών Υποψήφιων Οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών και του εκπαιδευτή τους και διοικητή της Τροχαίας Ηρακλείου Στέλιου Καρακούδη, η χρήση της ζώνης ασφαλείας στα οχήματα αυξήθηκε από το 46% στο 69%, μέσα σε ενάμισι έτος.

Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 23%! Επισημαίνεται ότι το εν λόγω project υλοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022 έως και την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022, στον αστικό ιστό της πόλης του Ηρακλείου, σε πληθυσμό μόνιμων κατοίκων που φτάνει τους 211.370 πολίτες, σύμφωνα με την πρόσφατη απογραφή του 2021.

Ας σημειωθεί ότι η έρευνα έλαβε χώρα στο πλαίσιο του μαθήματος “Νομοθεσία Οδικής Κυκλοφορίας”. Οι καταρτιζόμενοι του 1ου ΔΙΕΚ Ηρακλείου χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:

* Η πρώτη ομάδα, στην οποία εντάχθηκαν οι σπουδαστές: 1. Καστανάκης Βαγγέλης, 2. Λουλάκης Ανδρέας, 3. Αθανασάκης Γιώργος, 4. Μαυράκης Κώστας και 5. Χατζηδημητρίου Σταύρος, ανέλαβε την καταμέτρηση 50 αναβατών δίκυκλων μηχανών, σε δέκα σημεία της πόλης του Ηρακλείου από τη Νέα Αλικαρνασσό μέχρι το κέντρο, τη Θέρισο, τα Καμίνια, τα Δειλινά και τη Γιόφυρο και από την παραλιακή μέχρι τις Πατέλες, τον Μασταμπά και τον Αϊ Γιάννη όσον αφορά στη χρήση προστατευτικού κράνους (οδηγών και συνεπιβατών).

Συνολικά από τους 639 αναβάτες δικύκλων στα 10 σημεία της έρευνας φορούσαν κράνος οι 552, ενώ δε φορούσαν κράνος οι 87 (ποσοστό χρήσης του κράνους 86%).

* Η δεύτερη ομάδα, που αποτελούταν από τους: 1. Σιώκου Κατερίνα, 2. Πλατάκη Αντώνη, 3. Στειακάκη Κώστα, 4. Ανανίου Βασίλη, 5. Στρατάκη Γρηγόρη και 6. Κριτσωτάκη Γιάννη, ανέλαβε την καταμέτρηση 50 επιβατών αυτοκινήτων στα αντίστοιχα σημεία της πόλης για τη χρήση της ζώνης ασφαλείας (οδηγών και συνεπιβατών).

Όπως προέκυψε, συνολικά από τους 500 επιβάτες αυτοκινήτων στα 10 σημεία της έρευνας φορούσαν ζώνη οι 345, ενώ δε φορούσαν ζώνη οι 155. Το ποσοστό χρήσης της ζώνης ασφαλείας ανέρχεται στο 69%.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι αντίστοιχη έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2021 σε δείγμα επιβατών 300 ατόμων από τον Εθελοντικό Σύλλογο Πρόληψης Τροχαίας Ατυχημάτων (ΕΣΥΠΡΟΤΑ), όπου τότε καταγράφηκε χρήση της ζώνης ασφαλείας από τους επιβάτες των οχημάτων σε ποσοστό μόλις 46%, πράγμα που σημαίνει ότι στο Ηράκλειο, σε χρονικό διάστημα 1,5 έτους, ανά 100 επιβάτες αυτοκινήτων φέτος χρησιμοποιούν τη ζώνη ασφαλείας κατά 23 άτομα περισσότεροι από πέρυσι.

Επίσης, από τις δύο αυτές έρευνες τρομακτική αύξηση στη χρήση της ζώνης ασφαλείας παρατηρήθηκε από τους συνεπιβάτες των οχημάτων και ειδικότερα, ενώ πέρυσι (5ος/21) οι συνεπιβάτες φορούσαν ζώνη ασφαλείας σε ποσοστό μόλις 29%, φέτος (11ος/22) το ποσοστό αυτό εκτοξεύτηκε στο 68%. Για δε τους οδηγούς των οχημάτων, η έρευνα των σπουδαστών του 1ου ΔΙΕΚ, που έλαβε χώρα στα δέκα παραπάνω σημεία, κατέδειξε χρήση της ζώνης ασφαλείας σε ποσοστό που ανέρχεται στο 69,4%.

«Για τους αναβάτες των μηχανών, πρότυπο πόλης στη χρήση προστατευτικού κράνους παραμένει το Ηράκλειο και φέτος, με την αντίστοιχη έρευνα στα δέκα παραπάνω σημεία να αναδεικνύει ότι στους 500 οδηγούς μηχανών φορούν το προστατευτικό κράνος οι 460, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 92%. Αντίστοιχη έρευνα, που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2021 στο Ηράκλειο από τον Εθελοντικό Σύλλογο Πρόληψης Τροχαίας Ατυχημάτων (ΕΣΥΠΡΟΤΑ), κατέδειξε χρήση του προστατευτικού κράνους από τους αναβάτες των μοτοσυκλετιστών σε ποσοστό 93%. Για τους συνεπιβάτες των δίκυκλων μηχανών, η έρευνα που πραγματοποίησαν οι φοιτητές του 1ου ΔΙΕΚ την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου 2022 έδειξε ότι φορούν το προστατευτικού κράνος το 71,2%.

Η συγκεκριμένη έρευνα υλοποιήθηκε από τους καταρτιζόμενους του 1ου ΔΙΕΚ Ηρακλείου με πρωτοβουλία του εκπαιδευτή τους κ. Στυλιανού Καρακούδη, πιστοποιεί την πρωτοφανή πρόοδο που καταγράφεται στην πόλη του Ηρακλείου, τόσο στη χρήση της ζώνης ασφαλείας στα αυτοκίνητα, όσο και στη χρήση του προστατευτικού κράνους στις μηχανές, και αποδεικνύει μία σημαντική βελτίωση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας, η οποία αδιαμφισβήτητα θα επιφέρει και μείωση του αριθμού των τραυματισθέντων πολιτών από τροχαία ατυχήματα.

Η σωματική ακεραιότητα των επιβατών σε όλα τα οχήματα μπορεί να διαφυλαχθεί, εφόσον κατανοήσουμε ότι η χρήση των συγκεκριμένων μέσων παθητικής ασφάλειας, της ζώνης ασφαλείας και του προστατευτικού κράνους, είναι υποχρεωτική σε όλες τις θέσεις μέσα στα οχήματα. Εφόσον εμπεδωθεί αυτό και εφαρμοστεί απ’ όλους τους πολίτες, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο βαθμός τραυματισμού συνεπεία τροχαίων ατυχημάτων θα μειωθεί κατακόρυφα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από το 1ο ΔΙΕΚ Ηρακλείου.

«Ο διευθυντής του 1ου ΔΙΕΚ Ηρακλείου κ. Μιχάλης Γραφανάκης συγχαίρει τόσο τον εκπαιδευτή όσο και τους καταρτιζόμενους, που αποδεικνύουν το ποιοτικό έργο που συντελείται στα Δημόσια ΙΕΚ, και υποστηρίζει θερμά τις όποιες δράσεις των καταρτιζόμενων που τους συνδέουν με την αγορά εργασίας», αναφέρεται, τέλος, στην εν λόγω ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News