Υπόθεση Βαλυράκη: Συμβόλαιο θανάτου πίσω από τον χαμό του Χανιώτη υπουργού “βλέπουν” οι δικηγόροι της οικογένειας (βίντεο)

Κρήτη
Υπόθεση Βαλυράκη: Συμβόλαιο θανάτου πίσω από τον χαμό του Χανιώτη υπουργού “βλέπουν” οι δικηγόροι της οικογένειας (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για το εάν θα εισαχθεί τελικά στο ακροατήριο η υπόθεση του Σήφη Βαλυράκη, προκειμένου να λογοδοτήσουν οι κατηγορούμενοι - Στο “Ελεύθερο Σημείο” φίλοι και συναγωνιστές του αείμνηστου πολιτικού

Ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη φώτισε τη δράση και τη διαδρομή ως την τελευταία στιγμή της ζωής του και τα όσα ακολούθησαν του θανάτου τού Σήφη Βαλυράκη, ενός πραγματικού αγωνιστή της δημοκρατίας.

Όπως τόνισαν δικηγόροι, φίλοι και συναγωνιστές του αείμνηστου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, δε χωρά αμφιβολία πως ο Βαλυράκης δολοφονήθηκε. Μάλιστα, οι ίδιοι, παρουσιάζοντας άγνωστες ως τώρα λεπτομέρειες της υπόθεσης, έκαναν λόγο για συμβόλαιο θανάτου, που έχει τη βάση του στην πολιτική διαδρομή του Βαλυράκη.

Ειδικότερα, από μέρα σε μέρα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για το εάν θα εισαχθεί τελικά στο ακροατήριο η υπόθεση του Σήφη Βαλυράκη, προκειμένου να λογοδοτήσουν οι κατηγορούμενοι. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των δικηγόρων, οι οποίες επιβεβαιώνονται από τα ιατροδικαστικά ευρήματα, ο Σήφης Βαλυράκης δεν έπεσε απλά νεκρός. Δολοφονήθηκε.

Ο συνήγορος της οικογένειας, Μανόλης Φωτάκης, μιλώντας στο “Ελεύθερο Σημείο” υποστήριξε πως η δολοφονία του ήταν προσχεδιασμένη και προμελετημένη. Όπως είπε, «είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για δολοφονία. Είχε στηθεί ενέδρα την Κυριακή 24 Ιανουαρίου. Γνώριζαν ότι θα πάει στην Ερέτρια τη μέρα εκείνη. Και όπως επίσης γνώριζαν ότι ήταν το μοναδικό μέρος που πήγαινε και δεν είχε μαζί του το όπλο και το κινητό του τηλέφωνο».

Στιγμιότυπο απο την εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο”, στην Κρήτη tv 

Με Σαμαρά η τελευταία επικοινωνία

Ο κ. Φωτάκης αποκάλυψε πως η τελευταία επικοινωνία που είχε ο Σήφης Βαλυράκης ήταν με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός είπε στον κ. Βαλυράκη να διαβάσει την “Καθημερινή”, για να δει την ταύτιση απόψεων που έχουν μεταξύ τους σε εθνικά θέματα.

«Ο Σήφης Βαλυράκης ήταν ένας ενεργός άνθρωπος. Εξέπεμπε πολιτική. Τα θέματα πολιτικής τα ζύμωνε. Είχε κάνει μια παρέμβαση μ’ ένα mail λίγο πριν πεθάνει σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, και το είχε στείλει σε όλους τους πολιτικούς, από τον Αντώνη Σαμαρά μέχρι και σε εκπροσώπους του ΚΚΕ, αντιστασιακούς. Ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο μίλησε ο Σήφης Βαλυράκης ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τον προέτρεψε να πάρει την “Καθημερινή” στις 24 Ιανουαρίου. “Η “Καθημερινή” έχει τις θέσεις μου (του Αντώνη Σαμαρά) για τα εθνικά θέματα, οι οποίες ταυτίζονται”. Την πήρε ο Σήφης Βαλυράκης, τη διάβασε και έφυγε για το ταξίδι που ποτέ δε γύρισε. Ήταν η τελευταία επικοινωνία του Σήφη», είπε ο κ. Φωτάκης.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής “Ελεύθερο Σημείο” παρουσιάστηκαν άγνωστες λεπτομέρειες της μοιραίας μέρας που ο Σήφης Βαλυράκης έχασε τη ζωή του.

«Γνώριζαν οι δολοφόνοι»

«Δεν υπήρχε κανένα στοιχείο το οποίο να δικαιολογεί ότι ένας καβγάς θα καταλήξει σε δολοφονία», είπε στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV” η συνήγορος της οικογένειας του Σήφη Βαλυράκη, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης υποστήριξε πως οι δολοφόνοι γνώριζαν πού θα μεταβεί το τριήμερο. Όπως είπε, ο Σήφης Βαλυράκης επιθυμούσε το τριήμερο αυτό να ξεκουραστεί και να κάνει μια βόλτα με τη βάρκα του. Ο άστατος καιρός του Σαββάτου είχε ως συνέπεια να αναβάλει τα σχέδιά του και οι ιθύνοντες να τον δολοφονήσουν την Κυριακή.

«Έβγαλε τη βάρκα του για να πάει τη βόλτα του το Σάββατο. Το Σάββατο ήταν άστατος καιρός και δε βγήκε. Και βγήκε την επόμενη μέρα, την Κυριακή. Το τριήμερο, από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή, έδωσε δικαίωμα σε αυτούς που του έστησαν την ενέδρα να τον παρακολουθήσουν», είπε.

Μάλιστα, ως προς τη συγκεκριμένη διατύπωση, υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος με ρητό και κατηγορηματικό ύφος υποστηρίζει πως ο Σήφης Βαλυράκης χτυπήθηκε μέχρι θανάτου... με κοντάρι.

«Υπάρχει ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος έχει καταθέσει παραστατικά και αυθόρμητα και χωρίς να έχει κίνητρο να πει ψέματα, πως είδε τους δύο ανθρώπους να πλησιάζουν το σκάφος του Βαλυράκη και ένας από τους δύο να τον χτυπάει επανειλημμένα μ’ ένα κοντάρι στο κεφάλι, στο πρόσωπο», είπε.

Ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής “Ελεύθερο Σημείο”, Λευτέρης Συμβουλάκης, ρώτησε τον κ. Παπαδάκη εάν αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώνεται από την ιατροδικαστική εξέταση.

Ο κ. Παπαδάκης απάντησε: «Η ιατροδικαστική εξέταση περιλαμβάνει αντικειμενικά ευρήματα, τα οποία έχουν αξιολογηθεί, και καταδεικνύει χτυπήματα πως είναι επικίνδυνα».

«Χτυπήματα μίσους»

Στον τηλεοπτικό φακό εμφανίστηκε και ο κουνιάδος τού Σήφη Βαλυράκη, Θανάσης Παπαθεοδώρου, ο οποίος υποστήριξε δημόσια πως η δολοφονία του έχει πολιτικά κίνητρα, καθότι η προσωπικότητά του ήταν συνυφασμένη με την πολιτική. Μιλώντας για τη δολοφονία του Βαλυράκη, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε: «Τα χτυπήματα είναι χτυπήματα μίσους. Δεν μπορείς να τσακωθείς και να δεχτείς τέτοια χτυπήματα και να περάσει από πάνω σου ολόκληρο σκάφος».

Στο ερώτημα του Λευτέρη Συμβουλάκη εάν οι συνθήκες θανάτου του Σήφη Βαλυράκη ενέχουν πολιτικά κίνητρα, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε: «Το παρελθόν του Σήφη Βαλυράκη αφορά και τις απόψεις του περί εθνικών θεμάτων. Είναι και η Siemens. Είναι πάρα πολλά τα θέματα. Είναι η σύσταση της Αντιτρομοκρατικής. Είναι η Αντίσταση κατά της Χούντας».

Ο ίδιος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η εκτέλεσή του έγινε μετά χρόνια, όταν δεν ήταν στην εξουσία.

«Οι εκτελέσεις γίνονται μετά από χρόνια. Πρέπει να έχουν ξεχαστεί τα θέματα και να είσαι πιο αδύναμος», είπε.

Νίκος Παπανδρέου: «Είναι ζωντανός»

Στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” μίλησε και ο Νίκος Παπανδρέου, τονίζοντας πως ο Σήφης Βαλυράκης ήταν μια προσφιλής σε αυτόν προσωπικότητα, ενώ το πολιτικό του αισθητήριο ήταν οξύτατο. Ο ίδιος υπογράμμισε πως «ο Σήφης είναι φίλος. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν υπάρχει. Είναι εκείνο το περίεργο του ανθρώπινου νου, που στο μυαλό ζει. Πήγαμε στην κηδεία. Πονέσαμε. Κλάψαμε. Είναι ζωντανός... Δεν “έφυγε” επειδή αρρώστησε ή τέλος πάντων πέρασαν τα χρόνια. Ήταν γερός. Ήταν διορατικός. Είχε μια πολύ καλή πολιτική ανάλυση. Για τον Σήφη Βαλυράκη, μια κυβέρνηση που δε διαχειρίζεται τις κρίσεις και δεν προωθεί καινούργια πράγματα είναι μια κυβέρνηση που θα πέσει. Πρέπει να... σπάσεις αβγά ως κυβέρνηση. Το όραμα σε προωθεί και πρέπει να παίρνεις το πολιτικό κόστος».

Η Siemens, η “17 Νοέμβρη” και η ΕΥΠ

Μάλιστα, σε μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής, ο αδερφός του Ανδρέας Βαλυράκης αποκάλυψε τα όσα συνέβαιναν την περίοδο που ο Σήφης Βαλυράκης ήταν στο στόχαστρο και παρακολουθείτο εξαιτίας της προσπάθειας σύνδεσής του από κάποιους με την υπόθεση της “17Ν”, αλλά και την περίοδο που ηγείτο της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens.

«Προήδρευε για το σκάνδαλο της Siemens και είχε πέσει σε κατάθλιψη. Θυμάμαι που είχε πει μια κουβέντα. “Σαπίλα”. Έδινε μάχες. Είχε αξίες. Οι αξίες ήταν πάνω από ιδεολογίες, φιλίες και πρόσωπα. Αυτήν την πορεία χάραξε στη ζωή του. Είναι πιθανόν να το πλήρωσε αυτό με τη ζωή του», ανέφερε ο Ανδρέας Βαλυράκης.

Ο ίδιος αποκάλυψε και τις προθέσεις του αδερφού του, όταν ο τελευταίος έμαθε πως παρακολουθούταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

«Η ΕΥΠ διοχέτευσε ότι ήταν αρχηγός της “17Ν”. Όταν έμαθε ποιος έκανε τις διαρροές, θέλησε να τον μηνύσει. Ο τότε πρωθυπουργός απαγόρευσε τις μηνύσεις στην ΕΥΠ, επικαλούμενος το απόρρητο της ΕΥΠ. Πρωθυπουργός ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Τα γεγονότα κάνουν τον συσχετισμό» υποστήριξε.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή της Κρήτη TV "Ελεύθερο Σημείο" με τον Λευτέρη Συμβουλάκη για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη:

Φωτογραφία αρχείου: In time

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News