Γλέντι «δίχως αύριο» - Επικό βίντεο με αντικριστό στα Αστερούσια

Κρήτη
Γλέντι «δίχως αύριο» - Επικό βίντεο με αντικριστό στα Αστερούσια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλέντι στα Αστερούσια και δεν θα μπορούσε να λείπει το… αντικριστό - Τον αγαπημένο τρόπο ψησίματος του κρέατος περιγράφει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Σοφοκλής Χαιρέτης

Τρικούβερτο γλέντι στήθηκε στα Αστερούσια και το αντικριστό είχε την τιμητική του. Μάλιστα βιντεάκι δημοσιεύει η σελίδα στο Facebook Δια-SOS-τε τη Μεσαρά, όπου περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια και… με κρητική διάλεκτο ο τρόπος παρασκευής του.

«Το αντικρυστό των Αστερουσίων! Βρεθήκαμε πρόσφατα σε γλέντι στα Αστερούσια, αναφέρει σε ανάρτησή του ο Σοφοκλής Χαιρέτης, και «την ώρα που ετοιμαζόταν το αντικρυστό, απ΄ όπου και το ΒΙΝΤΕΟ που θα παρακολουθήσετε... Πριν απ' αυτό, μια περιγραφή του αντικρυστού» από τον ίδιο.

«To οφτό κρέας, και αντικρυστό το λένε τώρα τελευταία, το ψήνανε παλιά μόνο στο αόρι. Οι βοσκοί ή οι φυγόδικοι που ζούσανε στα βουνά. Ήτανε αντρίστικη δουλειά. Ήτανε ένας τρόπος που τσοι βόλευγε, ήτανε ανάγκη τση ζωής. Δεν είχανε τσικάλι, δεν είχανε άλλα υλικά, δεν εγίνουντονε να το ψήσουνε αλλιώς. Εσφάζανε ένα οζό, αρνί ή ρίφι. To ξεραχίζανε και το κάνανε τέσσερα γουλίδια (κομμάτια). To δύο γουλίδια που είναι τα πλευρά τα σκίζανε στην κουτάλα και στο λαιμό για να γίνει ισόπαχο το κρέας και να ψηθεί. To κάθε γουλίδι, το περνούσανε σε μια ξύλινη σούβλα, που τη φτιάχνανε εκείνηνα την ώρα από ξύλο ασφεντάμου, και το αλατσίζανε καλά. To κόψιμο και το σούβλισμα ήθελε τέχνη, όπως τέχνη ήθελε και η στερμενιά και το ψήσιμο. Ορισμένοι βοσκοί, οι πιο επιτήδειοι, κάνανε τη στερμενιά. Βρίνανε δηλ. κατάλληλες πέτρες, τις τοποθετούσανε σε σχήμα τετράγωνου και βάνανε επάνω τσι σούβλες με το κρέας. Στη μέση και σε σωστή απόσταση (ούτε πολύ κοντά, ούτε μακριά) είχανε βάλει ένα σωρό από ξερά ξύλα. Ανάβανε τη φωτιά και το κρέας ψηνότανε με τη φλόγα. To κρέας λοιπόν ήτανε αντίκρυ στη φωτιά (αντικρυστό) και όχι πάνω στη φωτιά από την εσωτερική μεριά πρώτα. To αφιγγαμε έτσι για τρία τέταρτα περίπου τση ώρας και ύστερα το γυρίζαμε από την άλλη μεριά. To γυρίζαμε δηλαδή μια φορά. To μυστικό για να γίνει το οφτό κρέας νόστιμο είναι το λίπος. To κρέας δηλαδή δε γίνεται οφτό αν είναι αδύνατο, πρέπει να ‘ναι παχύ. Όπως ψήνεται βλέπεις το λίπος να λιώνει σιγά-σιγά και έτσι το κρέας και νόστιμο γίνεται και υγιεινό, όπως μας-ε-λένε τώρα τελευταία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News