Η «κραυγή» των πτηνοτρόφων - «Μας αδικήσατε, μας καταστρέφετε, το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί»!

Κρήτη
Η «κραυγή» των πτηνοτρόφων - «Μας αδικήσατε, μας καταστρέφετε, το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργισμένη επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών ΠΕΟΠΠ, καθώς και ενώσεων και οργανώσεων του κλάδου

Σε οργισμένο ύφος, η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών ΠΕΟΠΠ και οι Ενώσεις και Οργανώσεις του κλάδου, απέστειλαν από κοινού, επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κάνοντας λόγο για καταστροφή του κλάδου.

Συγκεκριμένα, ενώ όπως τονίζουν το κόστος παραγωγής του Ελληνικού κοτόπουλου έχει σε σχέση με πέρυσι τουλάχιστον διπλασιαστεί, η κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε την πτηνοτροφία στην ενίσχυση που πλήρωσε στον κτηνοτροφικό κόσμο για τη ζημιά από την ακρίβεια των ζωοτροφών.

Ακολουθεί η επιστολή των Πτηνοτρόφων: «Αξιότιμε κύριε υπουργέ και αξιότιμοι κύριοι υφυπουργοί, Η πτηνοτροφία στη χώρα μας αποτελεί τον πιο αναπτυγμένο και εξελισσόμενο κλάδο της ζωικής παραγωγής κάνοντας τη χώρα μας αυτάρκη σε προϊόντα κοτόπουλου σε ποσοστό 80% και αναπτύσσοντας τα τελευταία χρόνια και έναν εξαγωγικό προσανατολισμό. Τα τελευταία δυο χρόνια η πτηνοτροφία δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα με την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών των δημητριακών, το οποίο μεγάλωσε με την έναρξη του Ρωσοουκρανικού πολέμου.

Η ετήσια επιβάρυνση της το 2021 ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια € και το 2022 τα 100 εκατομμύρια €. Επιπλέον το κόστος επιβαρύνθηκε με την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων. Η συμβολή της πολιτείας μέχρι σήμερα θεωρείται πολύ μικρή και δεν καλύπτει στο ελάχιστο το κόστος παραγωγής.

Κύριοι Υπουργοί. Μόνο με κατάφωρη αδικία σε βάρος της ελληνικής πτηνοτροφίας από πλευράς του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων μπορεί να χαρακτηριστεί η διαπίστωση των τελευταίων ημερών αναφορικά με την κατανομή των κονδυλίων για την ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος από την ανεξέλεγκτη αύξηση των ζωοτροφών. Ενώ το ύψος της ενίσχυσης για όλη την κτηνοτροφία έχει διπλασιαστεί συγκριτικά με την προηγούμενη κατανομή {2%} και παρά τις υποσχέσεις που είχαν επανειλημμένα δοθεί, παραδόξως στον κλάδο της πτηνοτροφίας αντί του διπλασιασμού μειώθηκε στο ήμισυ. Αυτό χωρίς καμία απόλυτος εξήγηση από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Προφανώς η κατανομή έγινε με αλλά κριτήρια, χωρίς να ληφθεί υπόψιν η αντικειμενική, οικονομική και ποσοτική ζημιά του κάθε κλάδου της ζωικής παραγωγής και ο νοών νοείτω.

Δυστυχώς επαναλαμβάνεται και μάλιστα σε χειρότερη εκδοχή το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην πρώτη κατανομή {2%}, όπου περισσότερο από το 20% των πτηνοτρόφων δεν έχει ακόμα πληρωθεί εδώ και οκτώ μήνες, ενώ έχει εντοπιστεί το πρόβλημα αλλά δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα παρόλο που υπάρχουν αδιάθετα κονδύλια από τα προϋπολογισθέντα. Ενδεχόμενος η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να μην ενδιαφέρεται για την ασφαλή επισιτιστική επάρκεια του καταναλωτικού κοινού σε προϊόντα κοτόπουλου, καθώς επίσης να θέλει να τιμωρήσει την οργανωμένη παραγωγή ελληνικών πτηνοτροφικών προϊόντων και το σύνολο των πτηνοτρόφων της χώρας, όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι η πτηνοτροφία δεν άνηκε ούτε ανήκει στην βασική ενίσχυση, ούτε στις συνδεδεμένες της ΚΑΠ, αλλά ούτε σε οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση. Διαμαρτυρόμενοι έντονα, ζητάμε πριν να είναι αργά να άρετε την αδικία σε βάρος της ελληνικής πτηνοτροφίας και να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων αποδίδοντας αυτά που μας αναλογούν και τίποτα περισσότερο και μάλιστα χωρίς αυτό να είναι σε βάρος οποιουδήποτε άλλου κλάδου της ζωικής παραγωγής».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News