Άγιος Βασίλειος: Χωρίς ασθενοφόρο το κέντρο υγείας Σπηλίου - Επιστολή δημάρχου στο υπουργείο Υγείας

Κρήτη
Άγιος Βασίλειος: Χωρίς ασθενοφόρο το κέντρο υγείας Σπηλίου - Επιστολή δημάρχου στο υπουργείο Υγείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή του δημάρχου Γιάννη Ταταράκη προς τον αρμόδιο υπουργό

Προβληματισμός και αγανάκτηση στο Δήμο Αγίου Βασιλείου καθώς το κέντρο υγείας Σπηλίου δεν διαθέτει ασθενοφόρο. Ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Ταταράκης σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη σημείωσε τα παρακάτω:

«Αξιότιμοι κύριε Υπουργέ,

Στις σύγχρονες κοινωνίες θεωρείται αυτονόητη η αντιμετώπιση επειγόντων ιατρικών περιστατικών από τις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης καθώς και η μεταφορά ασθενών σε εγκαταστάσεις θεραπείας, όπως τα νοσοκομεία.

Δυστυχώς, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να αναφέρουμε για μία ακόμα φορά, ότι η παραπάνω αναγκαιότητα, μόνο αυτονόητη δεν είναι στην πράξη για την περιοχή του Δήμου Αγίου Βασιλείου.

Στο κέντρο Υγείας Σπηλίου εμφανίζονται καταγεγραμμένα δύο ασθενοφόρα ως δύναμη, αλλά κανένα από τα δύο δεν είναι λειτουργικό. Το ένα είναι ήδη παροπλισμένο για μεγάλο διάστημα λόγω μη επισκευάσιμης μηχανικής βλάβης και το δεύτερο είναι σχεδόν μόνιμα χαλασμένο.

Πρόσφατα το συγκεκριμένο προβληματικό ασθενοφόρο ακινητοποιήθηκε κατά την διάρκεια έκτακτης μεταφοράς ασθενούς στο νοσοκομείο Ρεθύμνου και ο ασθενής που έχρηζε άμεσης χειρουργικής επέμβασης μεταφέρθηκε με Ι.Χ. πίσω στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου.

Δύο μήνες πριν, κατά την μεταφορά ασθενούς με βαρύ εγκεφαλικό από την περιοχή Πλακιά, το ίδιο ασθενοφόρο ακινητοποιήθηκε στο Κουρταλίωτικο φαράγγι, λόγω των πυκνών καπνών και φλογών που έβγαιναν από την μηχανή του

Λίγες ημέρες πριν, στις 21 -10-2022 υπήρξε τροχαίο με σοβαρότατο τραυματισμό ενός 20χρονου δικυκλιστή, στην περιοχή του Πλακιά. Την ημέρα εκείνη το εν λόγω μοναδικό ασθενοφόρο της περιοχής βρισκόταν και πάλι σε ακινησία, μετά από βλάβη στην μηχανή, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η μεταφορά του τραυματισμένου νεαρού, ο οποίος υπέστη ακρωτηριασμό του κάτω άκρου.

Το πρόβλημα που δημιουργείται λόγω της έλλειψης λειτουργικού ασθενοφόρου στην περιοχή μας είναι τεράστιο. Θεωρούμε αδιανόητο να μην υπάρχει ασθενοφόρο εν λειτουργία στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου, το οποίο έχει αρμοδιότητα κάλυψης των αναγκών του Δήμου Αγίου Βασιλείου, δηλαδή του νότιου τμήματος του Νομού Ρεθύμνου, αλλά περιοχών του Δήμου Ρεθύμνου, όπως οι ΤΚ Αρμένων και Επισκοπής .

Η περιοχή μας περιλαμβάνει 65 χωριά, συνορεύει νοτιανατολικά με τον νομό Ηρακλείου και νοτιοδυτικά με τον Νομό Χανίων και εκτείνεται στο σύνολο της νότιας ακτογραμμής του Νομού Ρεθύμνου. Κατά την θερινή περίοδο ο πληθυσμός της περιοχής πολλαπλασιάζεται λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης

Είναι κοινή παραδοχή ότι η συχνότητα των βλαβών στο μοναδικό ασθενοφόρο του ΚΥ Σπηλίου είναι σχεδόν καθημερινή και η αντικατάστασή του με σύγχρονο είναι απολύτως αναγκαία, κάτι το οποίο έχει ζητηθεί επανειλημμένως από την διοίκηση του Κ.Υ. Σπηλίου προς την αρμόδια 7η Υγειονομική Περιφέρειας Κρήτης

Αξιολογούμε θετικά τις προσπάθειες σας για την ενίσχυση της νοσηλευτικής μονάδας πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στην περιοχή μας, αλλά δεν θεωρούμε ότι αυτές αρκούν για τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Ζητάμε άμεσα την προμήθεια τουλάχιστον ενός λειτουργικού νέου ασθενοφόρου για το ΚΥ Σπηλίου και φυσικά τον πλήρη εξοπλισμό του Κ.Υ. με γιατρούς ειδικοτήτων, και τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Μέχρι τότε είναι απολύτως αναγκαίο να εξυπηρετηθεί η περιοχή με προσωρινή παραχώρηση ασθενοφόρου οχήματος από οποιαδήποτε κρατική δομή»

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News