Πετρέλαιο θέρμανσης: Έως 1,40 ευρώ το λίτρο στην Κρήτη - Στην 6η θέση των φθηνότερων χωρών η Ελλάδα

Κρήτη
Πετρέλαιο θέρμανσης: Έως 1,40 ευρώ το λίτρο στην Κρήτη - Στην 6η θέση των φθηνότερων χωρών η Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου Λυκούργο Σαμόλη, ήδη και παρότι δεν έχει ακόμα κρυώσει ο καιρός, υπάρχει αξιόλογη αύξηση της καταναλωτικής κίνησης στα πρατήρια της Κρήτης, καθώς οι καταναλωτές ανησυχούν με το ενδεχόμενο μεγάλης ανατίμησης μετά τις 30 Νοεμβρίου αν και εφόσον λήξουν οι επιδοτήσεις που παρέχονται από διάφορες εταιρείες

Στην έκτη θέση των φθηνότερων χωρών μεταξύ των 26 κρατών μελών, στο πετρέλαιο θέρμανσης, βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο καυσίμων της Κομισιόν.

Στην Κρήτη, όπως έγραψε ήδη το neakriti.gr, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης λόγω των επιδοτήσεων κράτους και εταιρειών, κυμαίνεται γύρω στα 1,38 με 1,40 ευρώ το λίτρο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών του νομού Ηρακλείου Λυκούργο Σαμόλη, ήδη και παρότι δεν έχει ακόμα κρυώσει ο καιρός, υπάρχει αξιόλογη αύξηση της καταναλωτικής κίνησης στα πρατήρια της Κρήτης, καθώς οι καταναλωτές ανησυχούν με το ενδεχόμενο μεγάλης ανατίμησης μετά τις 30 Νοεμβρίου αν και εφόσον λήξουν οι επιδοτήσεις που παρέχονται από διάφορες εταιρείες.

Βέβαια, αναφορικά με τις άλλες χώρες, έχει μεγάλη σημασία να παρουσιάσει η Κομισιόν τόσο τη μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων όσο και την αγοραστική τους δύναμη, σε σχέση με τα επίπεδα του πληθωρισμού.

Πάντως, προς το παρόν, υπάρχει μόνο αυτή η αναφορά για την έκτη θέση της χώρας μας, στις πιο φτηνές χώρες στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Όπως τονίζουν πηγές της αγοράς, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ - ΜΠΕ, στην επίδοση αυτή συντελούν, τόσο η επιδότηση στην αντλία από τον κρατικό προϋπολογισμό που είναι 25 λεπτά ανά λίτρο, όσο και η έκπτωση 7,5 λεπτών ανά λίτρο που παρέχει η HELLENiQ ENERGY από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, η οποία χορηγείται σε όλες τις εταιρείες εμπορίας που προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ.

Σημειώνεται ότι εκπτώσεις εφαρμόζουν και οι εταιρείες εμπορίας του ομίλου της Motor Oil. 

Όπως προκύπτει από το εβδομαδιαίο δελτίο της Κομισιόν (με στοιχεία 14 Νοεμβρίου) οι πιο φθηνές χώρες στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι κατά σειρά, η Μάλτα, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ελλάδα και η Τσεχία.

Ως ακριβότερες εμφανίζονται, Δανία, Ολλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Ρουμανία και Σουηδία.

Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα προχθές σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης ήταν 1,29 ευρώ το λίτρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News