- Η εξέγερση των νεών του Πολυτεχνείου που έδιωξε την δικτατορία
- Μαθητές και φοιτητές τίμησαν την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου
- Λίγα λουλούδια και στεφάνια στο μνημείο του Πολυτεχνείου
Έλληνες απέναντι σε Έλληνες, νέοι απέναντι σε νέους, φωνές απέναντι σε φωνές και η σιγή από την είσοδο του τανκ μέσα στο Πολυτεχνείο τη νύχτα προς την 17η του Νοέμβρη του 1973, η πιο ισχυρή σιγή που προκάλεσε τον ισχυρότερο θόρυβο, οδηγώντας στο τέλος τους τα επτά χρόνια της δικτατορίας στην Ελλάδα.
Σαράντα εννέα χρόνια μετά οι μνήμες από τις παρέες των φοιτητών που έγιναν ένα με εργάτες και πολίτες αντίθετους στον αυταρχισμό των συνταγματαρχών και εμπνευστών του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, θυμίζουν ότι η στιγμή που τελικά έρχεται για να καθορίσει τις εξελίξεις, ήταν πάντα η στιγμή που οι πολλοί γίνονταν έναν και η φωνή που αρκούσε για να εμπνεύσει, ήταν η φωνή της ανάγκης για ψωμί, παιδεία, ελευθερία.
Η επέτειος του Πολυτεχνείου και μαζί η ηρωική αντίσταση στην χούντα από τους νέους της εποχής, τιμήθηκε στα σχολεία και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα όλης της χώρας, εκφράζοντας έναν παραλληλισμό ότι οι νέοι υπόσχονται πως θα είναι εκεί για να θωρακίσουν όποτε και αν αυτό χρειαστεί, τη δημοκρατία και τους θεσμούς της.
Στο μνημείο του πολυτεχνείου χθες και σήμερα χιλιάδες κόσμου κατέθεσε από ένα λουλούδι, σαν πράξη τιμής στους αγωνιστές του πολυτεχνείου.
Στεφάνι στη μνήμη τους κατέθεσαν η πρόεδρος της δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής, αρχηγοί κομμάτων, που αναφέρθηκαν στο μήνυμα του πολυτεχνείου και την ανάγκη αυτό να διαπνέει την κοινωνία στο πέρασμα των ετών.