Κρήτη: Πληρώνουν «χρυσάφι» για να παράξουν ρακή οι καζανάρηδες (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: Πληρώνουν «χρυσάφι» για να παράξουν ρακή οι καζανάρηδες (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο ακριβή θα αγοράζουν στο εξής την παραδοσιακή τσικουδιά οι Κρητικοί καθώς ανεβαίνει το κόστος παραγωγής για τους καζανάρηδες της Κρήτης οι οποίοι καλούνται να παράξουν το προϊόν τους με πολλές δυσκολίες

 

  • Κόστος παραγωγής για γερά νεύρα για το ποτό σήμα κατατεθέν της Κρήτης
  • Φοβούνται οι παραγωγοί πως οι ανατιμήσεις θα επηρεάσουν τη ζήτηση της ρακής
  • Από τη μία η κατοχύρωση της ονομασίας και από την άλλη το ακριβό κόστος της ρακής 

Όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι καζανάρηδες να παράξουν το προϊόν κατατεθέν για την Κρήτη. Το κόστος παραγωγής ανεβαίνει σταθερά και οι αποσταγματοποιοί κινούνται ανάμεσα σε συμπληγάδες πέτρες έχοντας από τη μία την καύσιμη ύλη όπου οι τιμές έχουν πάρει «φωτιά» και την άλλη τη φορολογία.

Ειδικότερα, από τη μία αντιμετωπίζουν την άνοδο στις τιμές της καύσιμης ύλης και από την άλλη την αύξηση της φορολογίας κατά 200%, γεγονός που πολλαπλασιάζει τα έξοδά τους, ενώ στις αλλαγές ήρθε να προστεθεί η νέα ονομασία η οποία όμως όπως λένε εμφανίζεται μόνο στα τιμολόγια, όπου αποκαλείται «παραδοσιακό απόσταγμα» ενώ ο κόσμος συνεχίζει να την αποκαλεί ρακή.

Το «ντόμινο» εξελίξεων φέρνει τους Κρητικούς μπροστά σε ένα ακόμα πιο ακριβό προϊόν καθώς και η τσικουδιά θα πωλείται σε υψηλότερες τιμές. Οι αποσταγματοποιοί περιμένουν με αγωνία να δουν εάν οι αυξήσεις θα επηρεάσουν τη ζήτηση.

Παράλληλα η μάχη για να μην χαθεί η ονομασία του προϊόντος, όπως όλα δείχνουν χάθηκε. Σύμφωνα με τους αποσταγματοποιούς όμως αυτό που άλλαξε είναι κυρίως η ονομασία στα τιμολόγια και όχι στη συνείδηση του κόσμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News