Φυσικό αέριο: Τα κοιτάσματα της Κρήτης είναι το μεγάλο «στοίχημα» για το αν η χώρα μπορεί να κάνει εξαγωγές

Κρήτη
Φυσικό αέριο: Τα κοιτάσματα της Κρήτης είναι το μεγάλο «στοίχημα» για το αν η χώρα μπορεί να κάνει εξαγωγές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κοιτάσματα μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου αποτελούν το «στοίχημα» που θα κρίνει αν η Ελλάδα θα μπορέσει, πέρα από τις ανάγκες της, και να εξάγει φυσικό αέριο, λέει ο Σκρέκας

Η Κρήτη, δηλαδή ο ορυκτός πλούτος που θα διερευνηθεί τώρα νοτιοδυτικά του νησιού μας, θα κρίνει αν η Ελλάδα θα μπορέσει να προσθέσει το όνομά της στην παγκόσμια λίστα με τις χώρες- εξαγωγούς φυσικού αερίου.

Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας-Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, χαρακτηρίζοντας τα κοιτάσματα της Κρήτης ως το μεγάλο «στοίχημα» για το αν η χώρα μας θα μπορέσει τελικά να κάνει και εξαγωγές φυσικού αερίου ή όχι...

Η αναφορά Σκρέκα έγινε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», όπου και αναφέρθηκε γενικότερα στα ενεργειακά, επαναλαμβάνοντας την πάγια δέσμευση της κυβέρνησης, πως όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ερωτηθείς για τους υδρογονάνθρακες, είπε ότι μέσα στο 2023 θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στα Ιωάννινα κι αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, το κοίτασμα θα δώσει αυτονομία φυσικού αερίου στη χώρα μας για 10 χρόνια.

Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι το κοίτασμα μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, όπου εκεί, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, η χώρα μας θα μπορεί να κάνει και εξαγωγές φυσικού αερίου.

Θυμίζουμε ότι τις προάλλες ο υπουργός Ενέργειας-Περιβάλλοντος είχε κάνει επίσης μια ηχηρή αναφορά στα κοιτάσματα ορυκτού πλούτου της Κρήτης, κάνοντας λόγο για το τελευταίο, πιθανότατα, μεγάλο κοίτασμα στη ΝΑ Ευρώπη.

«Το κοίτασμα, το οποίο πιθανολογούμε ότι υπάρχει νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, ίσως είναι η τελευταία ελπίδα που έχει η εξορυκτική βιομηχανία για να βρει μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης», αποκάλυψε στην ΕΡΤ ο υπουργός, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «μέχρι να τρυπήσουμε και να δούμε τι υπάρχει πραγματικά, όλα είναι σε επίπεδο εκτιμήσεων».

Οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν δύο χρόνια. Βάσει των αποτελεσμάτων τους, η κοινοπραξία θα κρίνει εάν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση ή αν θα αποχωρήσει. Αν οι έρευνες κριθούν ικανοποιητικές, η ΕΔΕΥ εκτιμά ότι μέσα στο 2028 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου.

Τα προς διερεύνηση κοιτάσματα χωροθετούνται σε δύο μεγάλα θαλάσσια οικόπεδα συνολικού εμβαδού 40.000 τ.μ. (μια έκταση όσο δηλαδή τέσσερις φορές η Κρήτη) δυτικά της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Παραχωρησιούχοι στα 2 θαλάσσια οικόπεδα είναι η αμερικανική ExxonMobil (70%-Οperator) και Hellenic Energy (τα πρώην ΕΛ.ΠΕ. ποσοστό 30%).

Τις ημέρες αυτές είχαμε, μετά από μια αναμονή και καθυστέρηση τριών περίπου χρόνων, την έναρξη της α' φάσης του ερευνητικού προγράμματος. Είχαμε συγκεκριμένα την έναρξη των λεγόμενων δισδιάστατων σεισμικών ερευνών από το πλοίο “Sanco Swift” της νορβηγικής PGS, που έχει ναυλωθεί εκ μέρους της κοινοπραξίας από την ExxonΜobil, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος της χειμερινής περιόδου 2022-2023. Στόχος η πρόσκτηση 11.000 χλμ. 2D σεισμικών δεδομένων, από τα ευρήματα των οποίων θα κριθεί εάν θα ακολουθήσουν και τρισδιάστατες έρευνες. Στόχος είναι η λήψη της απόφασης για ερευνητική γεώτρηση το 2024, η διενέργειά της την περίοδο 2025-2026 (με στόχο να γίνει νωρίτερα παρά αργότερα, δηλαδή το 2025), η ανάπτυξη του κοιτάσματος την περίοδο 2027-2028 και η έναρξη της παραγωγής αν όλα πάνε καλά το 2029.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News