Κρήτη: Στα 4,50 ευρώ το κιλό η μέση τιμή του ελαιολάδου - Σταθερή άνοδος στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του ΣΕΔΗΚ

Κρήτη
Κρήτη: Στα 4,50 ευρώ το κιλό η μέση τιμή του ελαιολάδου - Σταθερή άνοδος στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του ΣΕΔΗΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Ισπανία η τιμή ξεπέρασε τα 5 ευρώ και στην Ιταλία τα 7 ευρώ το κιλό

Στα 4,50 ευρώ το κιλό στην οξύτητα έως τρεις γραμμές, είναι η μέση τιμή παραγωγού του κρητικού ελαιολάδου σήμερα, ενώ ήδη στην Ισπανία η τιμή ξεπέρασε τα 5 ευρώ και στην Ιταλία τα 7 ευρώ το κιλό. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την έρευνα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, που μάλιστα διαπιστώνει σταθερή άνοδο των τιμών και στη χώρα μας.

Η καταγραφή γίνεται την 1η Νοεμβρίου, στις 8 Νοεμβρίου και στις 15 Νοεμβρίου. Οι αντίστοιχες τιμές στην Κρήτη είναι, οι ελάχιστες 3,80, 3,70 και 3,70 αντίστοιχα. Ενώ οι μέγιστες και για τις τρεις ημέρες είναι στα 4,50 ευρώ το κιλό.

Στην Πελοπόννησο οι ελάχιστες είναι στα 3,85, 4,20 και 4,20. Και οι μέγιστες 4,50, 4,90 και 4,70 ευρώ το κιλό.

Στα νησιά οι ελάχιστες είναι 4,30, 4,65 και 4,55. Και οι μέγιστες ακριβώς στα ίδια επίπεδα, χωρίς μεταβολή δηλαδή, για τις αντίστοιχες χρονικές στιγμές.

Στην Ιταλία, οι ελάχιστες σε 10 περιοχές της χώρας απ’ όπου και έγινε η καταγραφή, στα 4,30 ευρώ το κιλό και για τις τρεις αυτές ημέρες. Ενώ οι μέγιστες είναι 6,50,6,50 και 7,10 ευρώ το κιλό.

Στην Ισπανία, οι ελάχιστες είναι 4,45, 4,55 και 4,50. Και οι μέγιστες 4,95,4,90 και 5,05 ευρώ το κιλό.

Στην Τυνησία, τόσο οι ελάχιστες όσο και οι μέγιστες τιμές του ελαιολάδου και για τις τρεις αυτές ημέρες καταγραφής, διαμορφώνονται στα 4,33 ευρώ το κιλό.

Δάκος στον Αποκόρωνα

Δυσμενή όψιμη δακοπροσβολή στον Αποκόρωνα, εντοπίζει η δημοτική αρχή και προχωράει σε συστάσεις προς τους ελαιοπαραγωγούς!

Ο Δήμος Αποκορώνου με ανακοίνωση του επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα οποία έχει συλλέξει με τομεάρχες Γεωπόνους στον Αποκόρωνα, καθώς και από τα Ελαιοτριβεία της περιοχής την εβδομάδα (από 7/11/22  έως 11/11/22), διαπιστώνει ότι έχει αυξηθεί η δακοπροσβολή σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας του Δήμου και ανέρχεται σε διψήφιο ποσοστό στις περισσότερες περιοχές.

Με δεδομένο ότι το κρατικό πρόγραμμα δακοκτονίας έχει λήξει ήδη από αρχές Οκτωβρίου στις περισσότερες περιοχές, το ποσοστό ελαίωσης ήδη είναι σταθεροποιημένο για αρκετό διάστημα γύρω στο 5 προς 1 κατά μέσο όρο σύμφωνα με τα στοιχεία των ελαιοτριβείων, καθώς και το γεγονός ότι σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ελαιοτριβείων  η οξύτητα έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες στο παραγόμενο προϊόν, εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να προγραμματίσουν άμεσα τη συγκομιδή των ελαιώνων τους.

Η περαιτέρω αναμονή συγκομιδής θα έχει ως συνέπεια τόσο την υποβάθμιση της ποιότητας όσο και την μείωση του παραγόμενου προϊόντος, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News