Δικαστήρια Ηρακλείου: Αλλού χτίζουν μέγαρα και εδώ ούτε πέτρα πάνω στην άλλη! - Αγνοείται το «πακέτο» έργων ΣΔΙΤ

Κρήτη
Δικαστήρια Ηρακλείου: Αλλού χτίζουν μέγαρα και εδώ ούτε πέτρα πάνω στην άλλη! - Αγνοείται το «πακέτο» έργων ΣΔΙΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναπόφευκτα όμως μας πιάνει μια στεναχώρια και πίκρα, βλέποντας μετά τα νέα δικαστικά μέγαρα στη Μακεδονία να δημοπρατούνται τώρα και τα νέα δικαστικά μέγαρα στην Κεντρική Ελλάδα, και εδώ στο νησί να περιμένουμε καρτερικά μια “αχτίδα” φωτός για απεμπλοκή του σχεδιασμού, που ως γνωστόν έχει κολλήσει στην εμπλοκή με την παράμετρο του οικοπέδου όπου είναι να ανεγερθεί το νέο δικαστικό μέγαρο των Χανίων

«Δεν είναι δυνατόν το ώριμο έργο του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου να παραμένει εγκλωβισμένο σε τέλμα πληρώνοντας καθυστερήσεις και τις εμπλοκές που έχουν παρουσιαστεί στο μέτωπο του νέου δικαστικού μεγάρου των Χανίων, πρωτίστως, με το ζήτημα του ακινήτου, την ώρα μάλιστα που “τρέχουν” πυρετωδώς και απρόσκοπτα οι διαδικασίες ανέγερσης άλλων δικαστικών μεγάρων ανά τη χώρα», είχαν επισημάνει με νόημα σε κοινή επιστολή διαμαρτυρίας τους πριν από λίγο καιρό προς το υπουργείο Υποδομών ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου, ο Δήμος Ηρακλείου και η Περιφέρεια Κρήτης.

Και να που πραγματικά οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το παράδοξο, ο διαγωνισμός για το νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου, που δυστυχώς έχει εγκλωβιστεί στις “Συμπληγάδες” του προβληματικού σχεδιασμού για κοινό ΣΔΙΤ των δικαστικών μεγάρων της Κρήτης, να παραμένει... άφαντος και την ίδια ώρα να “τρέχουν” κανονικά οι διαγωνισμοί για όλα τα άλλα έργα δικαστικών μεγάρων στην υπόλοιπη χώρα!

Για του λόγου το αληθές, προ των πυλών είναι η δημοπράτηση και του δεύτερου “πακέτου” έργων δικαστικών μεγάρων, αυτών δηλαδή της Κεντρικής Ελλάδας μετά την προ καιρού πετυχημένη δημοπράτηση του πρώτου “πακέτου” δικαστικών μεγάρων στη Μακεδονία, που βρίσκεται μάλιστα σε προχωρημένο διαγωνιστικό στάδιο.

Ένα μόνο “πακέτο” έργων ΣΔΙΤ αγνοείται, και δεν είναι δυστυχώς άλλο από αυτό της Κρήτης, που όταν επιτέλους δρομολογηθεί προβλέπεται να περιλαμβάνει την ανέγερση νέων δικαστικών μεγάρων σε Ηράκλειο και Χανιά και ένα εκτεταμένο “λίφτινγκ” στα υφιστάμενα Δικαστήρια του Ρεθύμνου.

Προφανώς και ευχή όλων μας και εδώ στην Κρήτη είναι να προχωρήσουν τα σχεδιαζόμενα έργα και να αποκτήσουν νέα ή ανακαινισμένα δικαστήρια όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Αναπόφευκτα όμως μας πιάνει μια στεναχώρια και πίκρα, βλέποντας μετά τα νέα δικαστικά μέγαρα στη Μακεδονία να δημοπρατούνται τώρα και τα νέα δικαστικά μέγαρα στην Κεντρική Ελλάδα και εδώ στο νησί να περιμένουμε καρτερικά μια “αχτίδα” φωτός για απεμπλοκή του σχεδιασμού, που ως γνωστόν έχει κολλήσει στην εμπλοκή με την παράμετρο του οικοπέδου όπου είναι να ανεγερθεί το νέο δικαστικό μέγαρο των Χανίων.

Για του λόγου το αληθές, στην προκήρυξη του διαγωνισμού ΣΔΙΤ για τα Δικαστικά Μέγαρα Κεντρικής Ελλάδας, με προϋπολογισμό 48,32 εκατ. ευρώ, προχωρά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το έργο αφορά στην ανέγερση δύο νέων δικαστικών μεγάρων στη Λαμία και στον Βόλο, την κατασκευή νέας πτέρυγας στο Δικαστικό Μέγαρο Καρδίτσας και την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου στα Τρίκαλα.

Τα κτήρια που θα κατασκευαστούν θα είναι βιοκλιματικά και θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές ανάγκες, δημιουργώντας αναβαθμισμένο περιβάλλον, όπου θα συγκεντρώνεται όλη η δικαστηριακή ύλη.

Επίσης, μέσω της ανακατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Τρικάλων, το κτήριο αναβαθμίζεται λειτουργικά και ενεργειακά, επεκτείνοντας ουσιαστικά τον χρόνο ζωής του.

Η σύμβαση σύμπραξης καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκ των οποίων τα 3 έτη εκτιμάται ότι θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και τα επόμενα 27 έτη την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.

Τι είπε ο υπουργός

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, με αφορμή την προκήρυξη του διαγωνισμού, σημείωσε: «Με τη σημερινή ανακοίνωση, για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται η συνέπεια λόγων και έργων που χαρακτηρίζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την τελευταία τριετία. Χωρίς ιδεολογικές εμμονές και αγκυλώσεις, αλλά με μοναδικό γνώμονα την όσο το δυνατό ταχύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών και την ικανοποίηση των - εύλογων και δίκαιων - αιτημάτων των πολιτών, προχωράμε στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Τέσσερεις πόλεις της Κεντρικής Ελλάδας θα αποκτήσουν είτε καινούργια δικαστικά μέγαρα, είτε νέες και σύγχρονες, φιλοπεριβαλλοντικές επεκτάσεις στα ήδη υπάρχοντα. Έτσι, δεν προχωράμε σε μια απλή αναβάθμιση κτηρίων, αλλά στην αναβάθμιση πόλεων και περιοχών, δημιουργώντας υποδομές μακράς πνοής».

Θυμίζουμε ότι πριν από έναν περίπου χρόνο ξεκίνησε ο πρώτος διαγωνισμός, προϋπολογισμού 148 εκατ. ευρώ, για 4 δικαστικά μέγαρα στην Κεντρική Μακεδονία, ο οποίος έχει περάσει ήδη στη Β’ φάση. Αφορά την κατασκευή νέων δικαστικών μεγάρων σε Κιλκίς, Έδεσσα, Σέρρες και ανακατασκευή του υφιστάμενου κτηρίου στη Θεσσαλονίκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News