Θύελλες για το νέο ΕΣΥ!

Κρήτη
Θύελλες για το νέο ΕΣΥ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη ζητούν υγειονομικοί της Κρήτης: «Βάζει “ταφόπλακα” στη δημόσια υγεία»

Τα “πυρά” όλων των εμπλεκόμενων συνδικαλιστικών, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων στρέφονται ολοένα και περισσότερο κατά του σχεδίου νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που δόθηκε από το υπουργείο Υγείας σε διαβούλευση και θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες!

Το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη έρχεται ουσιαστικά να κλείσει την πόρτα του νοσοκομείου σε μία μεγάλη μάζα ασθενών, να θεσμοθετήσει και επίσημα την Υγεία, που θα είναι προσβάσιμη ανάλογα με την τσέπη του κάθε πολίτη. Το βασικό αυτό συμπέρασμα προκύπτει από την ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων συνδικαλιστικών φορέων, που συγκεντρώθηκαν προχθές Δευτέρα στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Μιλώντας στη “Ν.Κ.” χθες, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης ήταν καταπέλτης: «Το νέο νομοσχέδιο έρχεται τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας που ανέδειξε με τον πιο τραγικό και μακάβριο τρόπο την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, και τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα του ιδιωτικού τομέα. Έρχεται δέκα χρόνια μετά την επέλαση των μνημονίων, όπου όλες οι κυβερνήσεις, υπό τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες, το άφησαν γυμνό και αθωράκιστο, στο όνομα της “δημοσιονομικής προσαρμογής” και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το νέο νομοσχέδιο είναι ο “δούρειος ίππος” διάλυσης σε ό,τι έχει απομείνει από δημόσια δωρεάν υγεία, έρχεται να κλείσει την πόρτα του νοσοκομείου σε μία μεγάλη μάζα του λαού. Οι αλλαγές που προτείνονται είναι συνέχεια αυτών που έχουν προωθήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (απογευματινά ιατρεία, παραχώρηση κρεβατιών κ.ά.). Δεν αναμένουμε να ακυρωθεί κάποια στιγμή από κάποια άλλη κυβέρνηση, ούτε μερικές αλλαγές εδώ και τώρα. Πρέπει να αγωνιστούμε για να μην ανατεθεί και να μην περάσει, πρέπει το νέο νομοσχέδιο να μπει στο στόχαστρο όχι μόνο των υγειονομικών, αλλά όλης της κοινωνίας. Ξεσηκωμός να αποσυρθεί το τερατούργημα»!

Βάζει βαριά... ταφόπλακα

Οι υγειονομικοί υποστηρίζουν ότι το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη βάζει βαριά “ταφόπλακα” στα λίγα που έχουν απομείνει όρθια από αυτήν και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Το άρθρο 7 προβλέπει την ύπαρξη θέσεων μερικής απασχόλησης, τρία τετράωρα τη βδομάδα, για θέσεις που έχουν χαρακτηριστεί “άγονες”, και οι οποίες θα καλύπτονται από ιδιώτες. Εισάγεται, δηλαδή, μία νέα ακόμα εργασιακή σχέση. Μετά τους επικουρικούς, τους γιατρούς με μπλοκάκι, τώρα θα υπάρχουν και γιατροί μερικής απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία. Τι σημαίνει αυτό για τους ασθενείς; Ότι θα έχουν μισές υπηρεσίες περίθαλψης, ακόμα λιγότερες από αυτές που είχαν.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους καρκινοπαθείς: «Ήδη στη χώρα μας εδώ και χρόνια υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη διάγνωση, στην πραγματοποίηση των αναγκαίων θεραπειών, καθώς και τεράστια προβλήματα στο τμήμα της αποκατάστασης. Οι ασθενείς και οι οικογένειές τους εξαναγκάζονται να πληρώσουν πολλά τόσο στον δημόσιο τομέα, πολύ περισσότερο στους ιδιώτες επιχειρηματίες. Η απάντηση σε αυτό δεν μπορεί να είναι άλλη από τις μαζικές προσλήψεις χειρουργών, ογκολόγων και ακτινοθεραπευτών, που θα εργάζονται με το καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Σε μία νόσο, που τα ογκολογικά συμβούλια μπορεί να έχουν καθοριστική επίδραση πάνω στο προσδόκιμο της επιβίωσης και η διεπιστημονική συνεργασία είναι απαραίτητη για τη μείωση της νοσηρότητας και της θνητότητας, η απάντηση δεν μπορεί να είναι ο ιδιώτης ογκολόγος μερικής απασχόλησης», σύμφωνα με τους εκπροσώπους των υγειονομικών.

Αλλά και στους ψυχιατρικούς ασθενείς: «Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας, κυρίως μετά τη λεγόμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση, έχουν πέσει στα τάρταρα. Υπολογίζεται πως καλύπτουν τις ανάγκες σε κάτω από το 25% του πληθυσμού. Όσα νοσοκομεία έχουν μείνει (γιατί πολλά έκλεισαν και στη θέση τους φύτρωσαν ιδιωτικές μονάδες) ασφυκτιούν από τα ράντζα, με τους ελάχιστους ψυχιάτρους να προσπαθούν να περιθάλψουν όπως μπορούν ασθενείς με πολύπλοκες και συχνά δυσεπίλυτες ανάγκες στο κομμάτι της παρακολούθησης και της θεραπείας τους. Πώς λοιπόν η μετατροπή της απασχόλησής τους από πλήρη σε μερική θα βελτιώσει τις συνθήκες περίθαλψης των ασθενών αυτών;».

Επίσης, για τους τους χειρουργικούς ασθενείς: «Πώς ένας ιδιώτης χειρουργός που προσλαμβάνεται με μερική απασχόληση θα μπορεί να παρακολουθεί τον ασθενή στη μετεγχειρητική φάση, όταν τις μισές μέρες θα εργάζεται εκτός νοσοκομείου; Πού θα παραδίδει το περιστατικό του; Σε κάποιον συνάδελφο επίσης μερικής απασχόλησης; Σε κάποιον που εκτελεί χρέη εφημερεύοντος στη χάση και στη φέξη; Εξασφαλίζεται η παροχή αναγκαίων υπηρεσιών υγείας για τις χειρουργικές παθήσεις του πληθυσμού της υπαίθρου;».

«Σπρώχνουν τους ασθενείς στους ιδιώτες»

Τέλος η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ

Το νομοσχέδιο ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, καταργώντας την πλήρη και αποκλειστική απασχόλησή τους στο ΕΣΥ. Η κατάργηση αυτή δεν αφορά όμως μόνο τους γιατρούς, αλλά όλο τον λαό, αφού οδηγεί σε επιδείνωση των όρων περίθαλψης και σε αύξηση των ιδιωτικών δαπανών υγείας, σύμφωνα με τα συνδικαλιστικά όργανα των υγειονομικών.

Στη σύσκεψη στο ΕΚΗ πήραν μέρος το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, η Ένωση Εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, τα σωματεία οικοδόμων, ξενοδοχοϋπαλλήλων, ιδιωτικών υπαλλήλων, Τροφίμων-Γάλακτος-Ποτών, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δ. Θεοτοκόπουλος”, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού των Κέντρων Υγείας, ο Φοιτητικός Σύλλογος ΣΕΥΠ και η ΟΓΕ.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι το νέο νομοσχέδιο είναι εις βάρος των ασθενών, του ΕΣΥ, της μεγάλης πλειοψηφίας των ίδιων των νοσοκομειακών γιατρών. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη συνεχώς χειροτερεύει. Η λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας βρίσκεται στο “κόκκινο”. Κέντρα Υγείας “βουλιάζουν” κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Κατάσταση που θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, γιατί θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο το κόστος λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δραστικά περικομμένες κρατικές δαπάνες.

Η αναμονή για ένα χειρουργείο, ένα απλό ραντεβού σε ιατρείο ή μία απλή διαγνωστική, απεικονιστική εξέταση φτάνει ολόκληρους μήνες ή και χρόνια, αναγκάζοντας τους ασθενείς να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα. Από τη σύσκεψη προέκυψε η αναγκαιότητα να ξεδιπλωθεί μαζική ενημέρωση για τις τεράστιες αλλαγές στην πρόσβαση και στην περίθαλψη που θα επιφέρει το νέο νομοσχέδιο, με περιοδείες στους χώρους δουλειάς, σε συνεργασία με σωματεία και φορείς από τους μαχόμενους υγειονομικούς.

Τέλος, εκφράστηκε η καθολική καταδίκη και απόρριψη του νομοσχεδίου απ’ όλους τους συμμετέχοντες και η απαίτηση της άμεσης απόσυρσής του.

(φωτογραφία αρχείου Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News