Με φόλες σκότωσαν σκύλους και γάτες στην Ιεράπετρα - Ο εκπαιδευμένος σκύλος Πάκα εντοπίζει τα δολώματα (εικόνες)

Κρήτη
Με φόλες σκότωσαν σκύλους και γάτες στην Ιεράπετρα - Ο εκπαιδευμένος σκύλος Πάκα εντοπίζει τα δολώματα (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίχως τέλος οι κτηνωδίες στην Κρήτη - Η Πάκα εντόπισε δηλητηριασμένα δολώματα - Νεκρά σκυλιά και γάτες σε Μύρτο και Ιεράπετρα

Τρία σκυλιά εντοπίστηκαν νεκρά από φόλες, καθώς και πέντε γάτες το τελευταίο διάστημα σε Ιεράπετρα και Μύρτο.

Ειδικότερα, αν και είχε περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που καταγγέλθηκαν στις Αρχές της Ιεράπετρας μαζικές δηλητηριάσεις σκυλιών και γατιών από φόλες, τις τελευταίες μέρες  έχουμε πολλά τέτοια περιστατικά στο κέντρο της Ιεράπετρας και στο λόφο με τις αρχαιότητες του Μύρτου.

«Τις τελευταίες μέρες γνωρίζω ότι έχουν βρεθεί τρία σκυλιά νεκρά από φόλες στην περιοχή που είναι οι αρχαιότητες του Μύρτου και οι ιδιοκτήτες των ζώων υποστηρίζουν ότι τα σκυλιά τους έχουν δηλητηριαστεί από δολώματα που κάποιος άγνωστος είχε σκορπίσει στην περιοχή, πιθανότατα για να οριοθετήσει μια έκταση μέσα στην οποία ενδέχεται να ήθελε να κυνηγά ανενόχλητος. Από την περασμένη Τετάρτη ωστόσο έχουμε δηλητηριάσεις σκυλιών και γατιών από φόλες στην οδό Γιαννακού στο κέντρο της Ιεράπετρας, πίσω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο», αναφέρει στο neakriti.gr ο κτηνίατρος Μιχάλης Σπυριδάκης».

«Οι αρμόδιες Αρχές με τη Δημοτική Αστυνομία και την Αστυνομία έχουν κάνει τις σχετικές έρευνες μετά από καταγγελίες πολιτών. Στην περιοχή έκανε την έρευνα του και το εκπαιδευμένο σκυλί στην εύρεση δηλητηριασμένων δολωμάτων, η Πάκα, με τον εκπαιδευτή της κ. Γιώργο Χωραφά από το Life against poison», μας είπε ο κ. Σπυριδάκης.

«Έπειτα από καταγγελία πολίτη και με τη συνοδεία στελεχών της ΕΛΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας εντοπίστηκαν 5 νεκρές γάτες, οι 2 με σοβαρές ενδείξεις χρήσης τοξικών ουσιών καθώς και μία πλαστική σακούλα με αποφάγια και ισχυρές ενδείξεις χρήσης δηλητηρίων. Η Πάκα παρέμεινε απασχολημένη από την αρχή μέχρι το τέλος της έρευνας και επίμονα ήθελε να μπει σε αρκετές αυλές και περιφράξεις, που σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετά νεκρά ζώα ακόμα ή και απομεινάρια δηλητηριασμένων δολωμάτων. Τα νεκρά ζώα θα περισυλλέξει ο Δήμος Ιεράπετρας και μήνυση κατ' αγνώστου θα καταθέσει η δημοτική αστυνομία καταθέτοντας και τα ευρήματα», αναφέρει στη Life against poison ο κ. Γιώργος Χωραφάς δημοσιεύοντας και τις σχετικές φωτογραφίες από την έρευνα της Πάκα.

Οι έρευνες των τοπικών Αρχών της Ιεράπετρας που συγκεντρώνουν στοιχεία και μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, οδηγούν σε κάποιον ύποπτο, για τον οποίο αναζητούνται περισσότερα στοιχεία ώστε να του ασκηθεί δίωξη.

«Τον πολιτισμό και την ηθική πρόοδο ενός λαού τα κρίνεις από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα ζώα του», έχει γράψει ο Μαχάτμα Γκάντι.

Κανένας μας δεν πρέπει να ξεχνά ότι όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης, με τον άνθρωπο να οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου, όπως αναφέρεται στη Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (Παρίσι 1978).

Δυστυχώς, όμως, οι δηλητηριάσεις και η εγκατάλειψη αθώων ζώων έχουν καταστεί, πλέον, ως μία επιδημία που ολοένα και πιο πολλά αδέσποτα αφήνονται στο έλεος του Θεού.

Τα είδη και οι μορφές της κακοποίησης των ζώων είναι πολλές. Κάποιος μπορεί να σκοτώσει με όπλο ένα ζώο, να το δηλητηριάσει ή να το έχει σε κακές συνθήκες, είτε ακόμα και να τα εγκαταλείψει. Πολλές φορές υπάρχουν καταγγελίες για σκύλους που είναι αποστεωμένοι, με αρκετούς να ξεχνούν ότι τα ζώα πονούν και υποφέρουν όπως οι άνθρωποι.

Δραματική αύξηση των εγκαταλείψεων

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των ζώων που εγκαταλείπονται, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο και κυρίως κυνηγόσκυλα, που θεωρούνται «άχρηστα» για τους ιδιοκτήτες τους, ή ακόμα κουτάβια με τις μητέρες τους.

Εγκαταλείπονται και πολλές φορές εντοπίζονται άρρωστα, σκελετωμένα και με το φόβο ζωγραφισμένο στο πρόσωπο τους.

Αρκετοί είναι οι εθελοντές φιλόζωοι, οι οποίοι προσπαθούν να τα πλησιάσουν και με την κατάλληλη φροντίδα να τα βοηθήσουν για να επανέλθουν, βρίσκοντας τους ένα σπίτι, όπου τους περιμένει πολλή αγάπη, κάτι που δεν είχαν γνωρίσει μέχρι τότε. Υπάρχουν, όμως, και οι περιπτώσεις που δε τα καταφέρνουν, με τους επιτήδειους να γεμίζουν διάφορες περιοχές, όπου συχνάζουν αδέσποτα με φόλες.

Η δηλητηρίαση είναι ο πιο βάρβαρος και εγκληματικός τρόπος για να ενεργεί ένας άνθρωπος με σκοπό να «ξεφορτωθεί» ένα κατοικίδιο, ένα αθώο ζώο, το οποίο είναι μέλος μίας οικογένειας είτε άλλα αδέσποτα, κυρίως, σκυλιά και γάτες. Δυστυχώς, πολλοί είναι ασυνείδητοι που προβαίνουν σε τέτοιου είδους βαναυσότητες, ενώ βάζουν σε κίνδυνο ακόμη και παιδιά με αυτές τους τις πράξεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News