Ήρθε να ανατρέψει όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για την κρητική λύρα. Πολλοί τον ξέρουν ως “ο μάγος της λύρας”, άλλοι τον αποκαλούν “χρυσοδάκτυλο”, “θαυματοποιό”, “μουσικό χείμαρρο”. Εκείνος από παιδί αγάπησε την κρητική
μουσική και λύρα. Συστήνεται ως “Αλέξανδρος Λύρα”, αν και δεν έχει καμία σχέση με την Κρήτη…
Ο Αλέξανδρος Λύρα, μέσα από άρθρα, συνεργασίες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά κυρίως μέσα από τη δουλειά του, αποδεικνύει ότι όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, τότε μπορείς να το πετύχεις.
Καταξιωμένοι άνθρωποι του χώρου της μουσικής κατατάσσουν το ταλέντο του στα επίπεδα των μεγαλύτερων συνθετών παγκοσμίως και πιστεύουν ότι μέσα από τον εναλλακτικό τρόπο της τεχνικής του, έχει δημιουργήσει τη δική του σχολή. Ακούραστος, τελειομανής και μεθοδικός, με μια ταπεινότητα που σε αφοπλίζει, δηλώνει “νεκρός χωρίς την λύρα” του, μιας και μια μέρα χωρίς πρόβα, είναι έλλειψη οξυγόνου για την ψυχή του, όπως λέει.
Παίζει λύρα με έναν ιδιαίτερο τρόπο… Ξεκίνησε με τρίχορδη λύρα και τώρα περνάει σε άλλο επίπεδο αυτό της πεντάχορδης λύρας, παίζοντας με αυτό το μουσικό όργανο όλα τα είδη της μουσικής!!!
Η κρητική λύρα έχει τεράστιες δυνατότητες, και ο Αλέξανδρος είχε στόχο να την φτάσει να σταθεί επάξια στο χώρο των μουσικών οργάνων, γράφοντας την πιο ανατρεπτική μουσική ιστορία παγκοσμίως.
Γεννημένος στο Βερολίνο το 1992, από μητέρα Γερμανίδα και Έλληνα πάτερα, ο Αλέξανδρος πέρασε τα σχολικά του χρόνια μοιρασμένος ανάμεσα στην Γερμάνια και την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Νάξο, τόπο καταγωγής του πάτερα του. Μοιρασμένα όμως ήταν και τα ακούσματα που ξεκίνησε να έχει από παιδί, μιας και μεγάλωνε ανάμεσα στην ροκ, ελληνική και ξένη, αλλά και την παραδοσιακή ελληνική μουσική. Αυτό όμως που μονοπώλησε το ενδιαφέρον του, από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ήταν η κρητική λύρα! Με έναν έμφυτο ενθουσιασμό για το όργανο, ήδη από την ηλικία των 7 ετών, περνούσε το χρόνο του μιμούμενος μεγάλους λυράρηδες. Με δύο ξύλα για λύρα και δοξάρι,
ονειρευόταν κι έβαζε στόχο να γίνει ένας από αυτούς, όταν μεγαλώσει.
«Πήρα δυο ξύλα και έκανα σαν παιδί ότι παίζω λύρα» λέει, περιγράφοντάς στο neakriti.gr, τη γνωριμία του με την λύρα. «Όπως μου έλεγαν οι δικοί μου, από πολύ μικρός όταν άκουγα κρητική μουσική χοροπήδαγα. Είχα μια κασέτα με κρητικά τραγούδια και την άκουγα συνέχεια. Αργότερα, στη Νάξο ήρθε ένας λυράρης και τότε δέχτηκα το ερέθισμα. Στα 12 μου χρόνια πια έπιασα κανονική λύρα στα χέρια μου. Στη συνέχεια ένας δάσκαλος μου έκανε δέκα μαθήματα και έκτοτε ήμουν πλέον έτοιμος να παίξω».
Στα δεκαπέντε του, η Νάξος είχε την τύχη να απολαύσει τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις του σε τοπικά πανηγύρια, όπου άρχισε να παίζει γνωστά κρητικά και νησιώτικα τραγούδια, πάντα με σεβασμό στους παραδοσιακούς λυράρηδες και μουσικούς.
«Γύρω στα 15 άρχισα να παίζω και σε μαγαζιά. Μετά στη Γερμανία έκανα και μαθήματα κλασικής μουσικής. Συνέχισα να παίζω σε πανηγύρια στις Κυκλάδες αλλά και σε διάφορα ελληνικά, κυρίως μαγαζιά στο Βερολίνο, με
θαμώνες Έλληνες και Γερμανούς που αγαπούν την Ελλάδα από όπου έχω να θυμάμαι πολύ ευχάριστες εικόνες από τις εμφανίσεις μου εκεί. Οι ξένοι που αγαπούν την Ελλάδα αγαπούν ότι ελληνικό και το
δείχνουν. Τότε βέβαια, έπαιζα ακόμα με τρίχορδη λύρα» τονίζει ο ίδιος.
Ένα χρόνο αργότερα, ο Αλέξανδρος επιστρέφει στη γενέτειρα του, όπου και θα ξεκινήσει τις σπουδές του στην κλασική μουσική. Παράλληλα και μέχρι την ηλικία των 17 ετών, πραγματοποιεί live εμφανίσεις τόσο στο
Βερολίνο όσο και σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων, μένοντας πιστός στους ήχους της ελληνικής παράδοσης. Τα 18α γενέθλιά του, τον βρίσκουν στην Αθήνα να συνεργάζεται με μεγάλα νυχτερινά μαγαζιά της πόλης,
ξεσηκώνοντας τον κόσμο, μεταδίδοντάς του το πάθος του, για την κρητική λύρα. Οι θαμώνες ενθουσιάζονται και εντυπωσιάζονται.
Πάει την λύρα ένα βήμα παραπέρα
Σε ηλικία 20 ετών, ο Αλέξανδρος πάει την λύρα του ένα βήμα παραπέρα μέσα από διασκευές και αυτοσχεδιασμούς σε γνωστά κομμάτια της ροκ, pop, έντεχνης και κλασικής μουσικής. Από τον Niccolò Paganini έως τον Michael Jackson και πίσω, οι πειραματισμοί είναι ατελείωτοι και κάθε εκτέλεση πάντα χαρακτηρίζεται από το πάθος του και την επιδεξιότητά του. Και είναι αυτά που θα του χαρίσουν και το πρώτο του άρθρο στον “Τηλεθεατή”.
«Ανέπτυξα μια τεχνική την οποία ήθελα συνεχώς να εξελίξω. Καθόμουν ώρες στο δωμάτιό μου και έπαιζα λύρα ανακαλύπτοντας τόσο τις δικές της όσο και τις δικές μου δυνατότητες, κάνοντας παράλληλα και μαθήματα μουσικής» λέει χαρακτηριστικά για το πάθος που τον διέκρινε.
Έπαιξε με κρητική λύρα την Πέμπτη Συμφωνία του Beethoven
Το 2016 έρχεται η συνεργασία με την Real Music, αλλά κι η γνωριμία με τον παγκοσμίου φήμης μαέστρο Δημήτρη Κεραμιδάκη. Την ίδια χρονιά, με μεράκι και με ιδιαίτερη αδυναμία στην κλασική μουσική, ο Αλέξανδρος διασκευάζει για πρώτη φορά την Πέμπτη Συμφωνία του Ludwig van Beethoven, εξολοκλήρου παιγμένη με κρητική λύρα, προκαλώντας έκπληξη αλλά και αμέριστο θαυμασμό στο κοινό που τον ακούει.
Η συνεργασία με τον Σπανουδάκη
Το Γενάρη του 2017, ο Αλέξανδρος συνεργάζεται με το συνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη, όπου το τραγούδι “Οι δρόμοι που δεν περπάτησες”, “ντύνεται” από τους μαγικούς ήχους της λύρας του, οδηγώντας τους
ακροατές σε ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι.
Το “μικρόβιο” της δημιουργίας, όμως, δεν τον εφησυχάζει. Με έμπνευση βιώματα, συναισθήματα και σκέψεις, ο Αλέξανδρος “ανοίγει” μια μαγική και απόκοσμη μουσική διάσταση, φέρνοντας την ανατροπή.
Με την δική του, μοναδική, τεχνική, τελειώνει το 2017 έχοντας δημιουργήσει μία σειρά από τέσσερις συνθέσεις, τους “Μοναχούς” 1, 2, 3 και 4, που ο ίδιος ονομάζει “Του Μοναχού Ο Δρόμος”, αποδεικνύοντας το ιδιοφυές του
μυαλoύ του και το μέγεθος της δεξιοτεχνίας του.
Η γνωριμία του με την…Κρήτη
Είναι Γενάρης του 2018 και ο Αλέξανδρος αποφασίζει να γνωρίσει από κοντά την πατρίδα της λύρας, την Κρήτη. Ακούσματα, ιστορίες και μυρωδιές του τόπου αποτυπώνονται μέσα του. Και εκεί, στην γενέτειρα της μεγάλης του αγάπης, θα γεννηθούν οι επόμενοι τέσσερις “Μοναχοί” του, ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο κύκλο της ομώνυμης σειράς.
Η χρονιά συνεχίζεται με την εκτέλεση της "Μικρής Νυχτερινής Μουσικής" του Wolfgang Amadeus Mozart, υπενθυμίζοντας ακόμα μία φορά ότι η μουσική δεν γνωρίζει σύνορα, καλούπια και περιορισμούς.
Το 2019 θα είναι μια δυναμική χρονιά – σταθμός. Η άνοιξη ξεκινά με ένα μουσικό ταξίδι στο χρόνο, μας γυρίζει 89 χρόνια πίσω και “ντύνεται” με τους ήχους της παραδοσιακής κρητικής μουσικής. Με συγκίνηση και σεβασμό στον αείμνηστο λυράρη, ο Αλέξανδρος επανεκτελεί τα συρτά του μεγάλου Ανδρέα Ροδινού, γεγονός που τον φέρνει πρώτο στο top 20 της Κρήτης επί δύο εβδομάδες.
Η κορύφωση όμως έρχεται τον Απρίλιο. Οι 8 “Μοναχοί” συγκεντρώνονται και κυκλοφορούν, δημιουργώντας το πρώτο του cd, με τίτλο “Του Μοναχού Ο Δρόμος”, από την δισκογραφική εταιρία Cretaphon. Η μουσική ταυτότητα του Αλέξανδρου είναι πλέον γεγονός. Κάθε “Μοναχός” και μια ιστορία, ένας μαγικός πλανήτης γεμάτος χιλιάδες νότες, αποτυπωμένες μόνο στο μυαλό, έτοιμος να “ταξιδέψει” τους ακροατές σε ανεξερεύνητα μουσικά μονοπάτια, μέσα από την πιο
εξωπραγματική εκτέλεση. Αρχές καλοκαιριού και ο Αλέξανδρος συνεχίζει ακούραστα με την επανέκδοση της Πέμπτης Συμφωνίας του Ludwig van Beethoven. Αυτή την φορά η “Συμφωνία της Μοίρας” εξελίσσεται,
μεταμορφώνεται και εμπλουτίζεται με άψογα εκτελεσμένα σολιστικά μέρη της μοναδικά ταχύτατης τεχνικής του, κάνοντας τον Αλέξανδρο να κερδίσει επάξια τον τίτλο του “Μπετόβεν της λύρας” και να τον γράφουν
εφημερίδες της Ρωσίας.
Η συνεργασία με τους Αντώνη και Μιχάλη Φραγκιαδάκη
Τον Νοέμβριο του 2019 γίνεται ένα γεγονός: Τα 2 αδέλφια Αντώνης και Μιχάλης Φραγκιαδάκης που έχουν αφήσει ένα μεγάλο ρεπορτόριο στην Κρητική μουσική, εμπιστεύονται το πιο γνωστό τραγούδι τους την "Παντα
Θλιμμένη Χαραυγή" στον Αλέξανδρο Λύρα και γίνεται ένας ντόρος με αντιδράσεις θετικές αλλά και αρνητικές.
Το 2020 κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος με τίτλο "Crossover", στο οποίο περιλαμβάνονται γνωστές διασκευές της rock μουσικής, όπως το Thunderstruck των AC/DC, Satisfaction των Rolling Stones, παραλλαγές του μουσικού θέματος από την ταινία James Bond και πολλά άλλα βασισμένα πάντα στο προσωπικό του ύφος και στην δική του τεχνική!
Αμέσως μετά, ακολούθησε το “Του Μοναχού ο δρόμος”, Αριθμός 9 και 10, έργα που ολοκλήρωσε με το alter ego του, τον Dark Lyra στη σύνθεση αυτή, η οποία γνώρισε απόλυτη αναγνώριση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
γιατρεύει κάποιες πληγές από την περίοδο των παιδικών του χρόνων.
Το καλοκαίρι του 2020 συνεργάζεται με την διεθνή αναγνωρισμένη ακορντεονίστα Ζωή Τηγανούρια σε ένα άκρως καλοκαιρινό κομμάτι το „Sky Club“.
Ιδιότυπη «παντρειά» με τον Ross Daly
Τον Ιανουάριο του 2021, συνεργάστηκε με τον διεθνή, σπουδαίο μουσικό Ross Daly, o οποίος εμπιστεύτηκε στον Αλέξανδρο Λύρα δικές του συνθέσεις, πραγματοποιώντας έτσι μια ιδιότυπη «παντρειά» που περιλάμβανε στοιχεία από την Ινδική παραδοσιακή μουσική, μέχρι και τα κλασικά ιδιώματα! Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με το συνθέτη και καθηγητή στο Julliard School of Music, New York, Δρα Alexander Liebermann, ο οποίος συνέθεσε για τον Αλέξανδρο Λύρα τη σύνθεση “The Festivities in Minos”, έτσι ώστε η λύρα να ακουστεί για πρώτη φορά σε μία από τις μεγαλύτερες μουσικές σχολές του κόσμου, εγχείρημα με στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία!
Συναυλία στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου
Τον Απρίλιο του 2021 αναγνωρίζεται απο τον Γενικό μουσικό διευθυντή/Αρχιμουσικό Μύρωνα Μιχαηλίδη και του δίνει την ευκαιρία να κάνει μια συναυλία στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου μέσω live streaming, η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και ήταν η αιτία που μεγάλα κανάλια και εφημερίδες προσέγγισαν τον Αλέξανδρο.
Τον Μάιο του 2021, ολοκληρώθηκε και ο τρίτος προσωπικός του δίσκος, με τίτλο “Λούριαν”, στον οποίο ο Αλέξανδρος Λύρα υπογράφει δώδεκα κομμάτια, δικά του και συνεργατών του.
Το καλοκαίρι του 21 κάνει εμφανίσεις όπως και στο Διεθνή Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ και Awards Ιεράπετρας να ξεσηκώνει πλήθη και να βραβεύεται με την Χρυσή Θεά των Φιδιών για την προσφορά του στην μουσική.
Γνωρίζοντας τον Γάλλο συνθέτη και αρχιμουσικό Michèl Garance που μεταμορφώνεται σε μια σταθερή συνεργασία μέχρι σήμερα.
Βγάζοντας τότε μέχρι σήμερα κλασικά, Ροκ και Beat κομμάτια όπως του J.S.Bach (Toccata and Fugue), Stanga , Christmas Rock Medley , Tchaikovsky (The Dance of the Little Swans) και άλλα πολλά...
Τον Γενάρη μέχρι τον Απρίλιο του 2022 ο Αλέξανδρος Λύρα παίρνει μέρος σε ένα τηλεοπτικό παιχνίδι και αφήνει άφωνους κριτές, τηλεθεατές και όλους τους ανθρώπους στον πλατό, με την μοναδικότητα του. Εκεί σημειώθηκε ένας
μεγάλος αντίκτυπος που τον οδήγησε στην κορυφή με αποτέλεσμα να τον ξέρουν όλοι πια. Επίσης τον Απρίλιο του 2022 κυκλοφορεί ο Αλέξανδρος για πρώτη φόρα μια Μουσική Ταινία Μικρού Μήκους που
γνωρίζει τόση επιτυχία ώστε είναι υποψήφια για βραβείο στο «Διεθνή διαγωνισμό Ντοκιμαντερ & Awards».
Είναι η συνέχεια από τις συνθέσεις και την σειρά «Του Μοναχού ο Δρόμος» μια αυτοβιογραφία και με το συγκεκριμένο «Του Μοναχού ο Δρόμος Νο 11 Ρέκβιεμ“ κλείνει τα παιδικά του τραύματα.
Τον Ιούλιο έρχεται το γνωστό κανάλι της Γερμανίας το WDR στην Κρήτη και κάνει αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Λύρα, δείχνοντας τοπία της Κρήτης και το όργανο κρητική λύρα, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Τον Ιούνιο του 2022, στα 29 του μόλις χρόνια του κάνουν πρόταση δύο μεγάλα Πανεπιστήμια Μουσικής, το Kafkas University και το Trapezon University προκειμένου να κάνει σεμινάρια για την καινοτομία της κρητικής λύρας.
«Μυθωδία» του Βαγγέλη Παπαθανασίου
Τον Αύγουστο του 2022 ξανά βραβεύεται για την ερμηνεία του με την λύρα στην «Μυθωδία» του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Τον Σεπτέμβριο τον πλησιάζει ο διεθνές αναγνωρισμένος μαέστρος της Λάτιν ο Tony Velardi από την Ιταλία και μπαίνει για πρώτη φορά επίσημα η κρητική λύρα και στο πεντάγραμμο της Λάτιν.
Καινοτομεί με την Πεντάχορδη λύρα
Ο ίδιος έχει κάνει πολλές συναυλίες που έχουν πάει πολύ καλά. Επίσης, έχει διδάξει και σε δυο μουσικά Πανεπιστήμια στο εξωτερικό παίζοντας πια τετράχορδη λύρα διδάσκοντας καινούργιες τεχνικές. Το επόμενό του βήμα είναι το πέρασμα στην πεντάχορδη λύρα! «Τώρα ετοιμάζεται η πεντάχορδη λύρα, από τον οργανοποιό Γιάννη Δρακάκη και θα είναι έτοιμη σε μερικές μέρες. Όπως λέει στο neakriti.gr, μπαίνει η 5 η χορδή και συγκεκριμένα η «ντο» δίπλα στην «σολ», με τον ίδιο να φιλοδοξεί να μας ταξιδέψει μέσα απο αυτή την καινοτιμία, σε νέα μουσικά μονοπάτια…