Χανιά: Ανησυχητική αύξηση στα περιστατικά διασώσεων - Χωρίς τέλος οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής

Κρήτη
Χανιά: Ανησυχητική αύξηση στα περιστατικά διασώσεων - Χωρίς τέλος οι επιχειρήσεις της Πυροσβεστικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα Λευκά Όρη τα περισσότερα περιστατικά - Καμία ενέργεια για περιορισμό των διασώσεων λέει ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων

Η τελευταία επιχείρηση διάσωσης που στήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία στα Χανιά και από εθελοντές για την διάσωση ενός 29χρονου περιπατητή που τραυματίστηκε ενώ βρισκόταν στον Γκίγκιλο, σε δύσβατο μονοπάτι, επιβεβαιώνει την κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών στον ορεινό όγκο των Χανίων. Ο νεαρός άνδρας ο οποίος τραυματίστηκε στο πόδι την περασμένη Κυριακή ενώ έκανε ορειβασία παρέα με ένα φίλο του, ακινητοποιήθηκε στο δύσβατο μονοπάτι του Γκίγκιλου ,πάνω από το Ξυλόσκαλο Ομαλού. Μέσω του αριθμού 112 ειδοποιήθηκε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καμπανού και με τη συνδρομή εθελοντών στήθηκε επιχείρηση για την ασφαλή μεταφορά του στον Ομαλό και από εκεί στο νοσοκομείο Χανίων.

Πρόκειται για το πέμπτο περιστατικό μέσα στο φθινόπωρο κι ένα από τα δεκάδες που έχουν σημειωθεί τη φετινή χρονιά στην περιφερειακή ενότητα Χανίων. Οι τραυματισμοί ή οι περιπτώσεις απώλειας προσανατολισμού περιπατητών στα μονοπάτια των Λευκών Ορέων μοιάζουν να μην έχουν τέλος. Ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων κ. Σταύρος Μπαδογιάννης παρατηρεί πως «μετά το Φαράγγι της Σαμαριάς το πιο περπατημένο μονοπάτι στο νομό Χανίων είναι ο Γκίγκιλος. Επειδή είναι η μορφολογία του εδάφους τέτοια ,δεν αρκεί αυτό που κάνει ο ορειβατικός κάθε χρόνο και οι ντόπιοι που επισκευάζουμε μόνοι μας το μονοπάτι. Θέλει πολλή δουλειά για να διορθωθεί».

Από τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων πάντως, για τις επιχειρήσεις διάσωσης που κινητοποιούν κάθε τόσο το προσωπικό της Πυροσβεστικής, συχνά και άλλων υπηρεσιών, δεν ευθύνεται η κακή κατάσταση των μονοπατιών. Το πρόβλημα αποδίδεται αφ’ ενός στην αύξηση των επισκεπτών και αφ’ εταίρου στην παρατεταμένη καλοκαιρία ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η άγνοια κινδύνου από τους ξένους περιπατητές, η έλλειψη ενημέρωσης και η έλλειψη οργάνωσης. 

«Με μαθηματική ακρίβεια και με γεωμετρική πρόοδο θα αυξάνονται τα προβλήματα που έχουμε στα βουνά γιατί ο κόσμος περπατεί κάθε χρόνο και περισσότερο. Κάθε χρόνο έχουμε πιο πολλούς πεζοπόρους, αλλοδαπούς και Έλληνες. Δεν είναι προετοιμασμένοι για να τοπία τα δικά μας και πάρα πολλές φορές έχουμε προβλήματα» σημειώνει μιλώντας στη Ν.Κ. ο κ. Σταύρος Μπαδογιάννης.

Από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι σήμερα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων με τον πλούσιο ορεινό όγκο, έχουν στηθεί δεκάδες επιχειρήσεις διάσωσης. Οι περιοχές που μέχρι σήμερα επενέβησαν με μεγαλύτερη συχνότητα η Πυροσβεστική Υπηρεσία και εθελοντές είναι: Το Φαράγγι της Αράδαινας Σφακίων, το Φαράγγι της Τρυπητής , το μονοπάτι Ε4 από Ανώπολη προς Λουτρό, το μονοπάτι Ε4 από Σούγια προς Αγία Ρουμέλη και το μονοπάτι Ε4 από τα Μάρμαρα στο Λουτρό.

Σύμφωνα με τον Ορειβατικό Σύλλογο, παρά τη συχνότητα των περιστατικών, στην Ελλάδα δεν υπάρχει οργανωμένος φορέας για διασώσεις με συνέπεια το δύσκολο αυτό ρόλο να αναλαμβάνουν πυροσβέστες και εθελοντές. Επιπλέον το νομικό πλαίσιο δεν ορίζει

υπεύθυνο φορέα για τη συντήρηση των μονοπατιών, έργο που αναλαμβάνουν ιδιώτες, εθελοντές και μέλη του ορειβατικού συλλόγου.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις διάσωσης στα Χανιά

16 Απριλίου 2022

Επιχείρηση διάσωσης ηλικιωμένου τουρίστα από τη Γερμανία στο φαράγγι της Αράδαινας στα Σφακιά. Τραυματίστηκε στο πόδι ενώ διέσχιζε το φαράγγι.

5 Μαϊου 2022

40χρονος Γερμανός παρουσίασε ταχυπαλμία και έντονη αδιαθεσία καθώς διέσχιζε με φίλους του το φαράγγι της Τρυπητής. Με πλωτό η μεταφορά του στη Χώρα Σφακίων.

12 Μαϊου 2022

44χρονη τουρίστρια από την Ολλανδία, τραυματίστηκε στο πόδι κατά τη διάρκεια πεζοπορίας που έκανε στο μονοπάτι από την Ανώπολη προς το Λουτρό. Επιχείρηση για τη μεταφορά της στο νοσοκομείο Χανίων.

23 Μαϊου 2022

Ζευγάρι Βέλγων ηλικίας περίπου 50 ετών ειδοποίησαν τις ελληνικές Αρχές μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 ότι η σύζυγος φέρει τραύματα στο πόδι και αδυνατεί να μετακινηθεί. Τεράστια επιχείρηση διάσωσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία στα Λευκά Όρη. Με ελικόπτερο παρελήφθη η τραυματίας.

6 Ιουνίου 2022

73χρονος Γερμανός τουρίστας ειδοποίησε μέσω του 112 ότι έχασε τον προσανατολισμό του ενώ έκανε πεζοπορία στο μονοπάτι Ε4 στη Σούγια Χανίων. Κινητοποίηση από πυροσβεστική και ΕΜΑΚ.

15 Αυγούστου 2022

76χρονος Γερμανός, τραυματίστηκε ενώ επιχειρούσε να διασχίσει το μονοπάτι της Σούγιας με κατεύθυνση την Αγία Ρούμελη Σφακίων. Με σοβαρά τραύματα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων .

20 Αυγούστου 2022

Επιχείρηση διάσωσης στο μονοπάτι από Φαλάσαρνα προς Μπάλο για έναν 34χρονο τουρίστα από την Ουρουγουάη. Είχε υποστεί ηλίαση κι είχε χάσει τον προσανατολισμό του.

27 Σεπτεμβρίου 2022

Επιχείρηση διάσωσης στα Σφακιά για 65χρονο Γερμανό τουρίστα, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά πέφτοντας από ύψος 10 μέτρων. Διέσχιζε την πεζοπορική διαδρομή Μάρμαρα-Λουτρό, όταν έπεσε σε γκρεμό.

1 Σεπτεμβρίου 2022

22χρονος Γερμανός τουρίστας εγκλωβίστηκε σε επικίνδυνο και δυσπρόσιτο σημείο, πίσω από το ελικοδρόμιο στην Αγία Ρούμελη Σφακίων, κοντά στην έξοδο του φαραγγιού της

Σαμαριάς. Ο νεαρός έμεινε χωρίς νερό και ειδοποίησε τις αρχές μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112.

15 Σεπτεμβρίου 2022

58χρονος Γερμανός τουρίστας, έχασε το δρόμο του στο φαράγγι της Αγίας Ρουμέλης. Μόλις συνειδητοποίησε ότι είχε χάσει τον προσανατολισμό του ειδοποίησε την πυροσβεστική μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112.

10 Οκτωβρίου 2022

Υπεράνθρωπες προσπάθειες εν μέσω νύχτας και ανέμων, απο τρεις διασώστες για τον εντοπισμό 49χρονου Γάλλου, σε δύσβατο σημείο στο μονοπάτι Ε4 στην περιοχή του Μπάλου Χανίων. Αίσιο τέλος στην επιχείρηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News