Κρήτη: Εκατοντάδες επιχειρήσεις στην αναμονή για αποζημιώσεις μετά την φονική καταστροφή (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: Εκατοντάδες επιχειρήσεις στην αναμονή για αποζημιώσεις μετά την φονική καταστροφή (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεράστιος είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τη φονική πλημμύρα που έπληξε την 15ης Οκτωβρίου την Κρήτη - Συνολικά πρόκειται για 360 επιχειρήσεις σε Ηράκλειο και στη Σητεία, πολλές εκ των οποίων έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά

 

  • Ένα μήνα μετά την φονική πλημμύρα και ακόμη για παλεύουν με τις λάσπες στην Αγία Πελαγία
  • Ολοκληρώθηκε η αυτοψία αλλά και η κατάθεση των αιτήσεων στην πλατφόρμα
  • Η πρώτη φάση της βοήθειας ανέρχεται από 1.000 έως 6.000 ευρώ

Μπορεί η φονική πλημμύρα να οδήγησε στο θάνατο δύο ανθρώπων, άφησε όμως πίσω της και δεκάδες απεγνωσμένους επιχειρηματίες οι οποίοι έχασαν τα πάντα και καλούνται να «χτίσουν» από την αρχή ό,τι παρέσυραν τα ορμητικά ποτάμια λάσπης.

Μεγάλος είναι αριθμός των επιχειρήσεων που επλήγησαν. Πιο συγκεκριμένα 130 στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου καθώς η κακοκαιρία μπορεί να έπληξε πιο έντονα στην Αγία Πελαγία αλλά και άλλες περιοχές, ενώ ακόμη μεγαλύτερος είναι ο αριθμός στη Σητεία, 230 επιχειρήσεις. Συνολικά πρόκειται για 360 επιχειρήσεις.

Ένα μήνα μετά και ακόμη καθαρίζουν λάσπες

Έχει ήδη περάσει σχεδόν ένας μήνας από τη φονική πλημμύρα και ακόμη καθαρίζουν τις λάσπες μέσα από τα καταστήματά τους οι επιχειρηματίες της Αγίας Πελαγίας, ενώ άλλοι έχουν καταφέρει να απαλλαγούν από τον τεράστιο όγκο φερτών υλικών που κατέστρεψε όλη την επιχείρησή τους. Όπως λένε δύσκολα θα ορθοποδήσουν και θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν και πάλι τα τουριστικά καταστήματα σε 4 - 5 μήνες οπότε ξεκινάει η νέα τουριστική σεζόν.

Την ίδια ώρα το ερώτημα που «καίει» τους επιχειρηματίες είναι πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις, ενώ ήδη ολοκληρώθηκε η αυτοψία στις επιχειρήσεις όπως και η υποβολή των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi. Σύμφωνα με τα συναρμόδια υπουργεία θα χορηγηθεί έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ως πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης για τις ζημιές σε εξοπλισμό και μέσα παραγωγής. Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε:

Η πρώτη αρωγή:

  • 000€ για ελαφρές ζημιές
  • 000€ για σοβαρές ζημιές
  • 000€ για πολύ σοβαρές ζημιές

Οι επιχειρήσεις περιμένουν εναγωνίως τα χρήματα για να ξεκινήσουν από την αρχή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News