«Όχι» από το υπουργείο σε παράταση του νόμου για κατάργηση της κατά παρέκκλιση δόμησης (βίντεο)

Κρήτη
«Όχι» από το υπουργείο σε παράταση του νόμου για κατάργηση της κατά παρέκκλιση δόμησης (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την άρνηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να δώσει παράταση στον επίμαχο νόμο που καταργεί από 10 Δεκεμβρίου την κατά παρέκκλιση δόμηση σε περιοχές εκτός σχεδίου σε οικόπεδα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων, μετέφερε χθες από τα Χανιά ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμης Μπακογιάννης

  • Ε. Μπακογιάννης: Η οδηγία είναι να μην δοθεί παράταση
  • Σε ισχύ εκτός απροόπτου ο νόμος από 10 Δεκεμβρίου
  • ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης: Ιδεοληψία η άρνηση
  • Σασινός: Χάνουν την αξία τους χιλιάδες οικόπεδα

Ξεκάθαρος ως προς την πρόθεση τόσο του υπουργού Περιβάλλοντος όσο και του αρμόδιου υφυπουργού να μην αποδεχτούν το αίτημα παράτασης του νόμου για την κατά παρέκκλιση δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές, εμφανίσθηκε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμης Μπακογιάννης. Σε ημερίδα που οργανώθηκε στα Χανιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χωροταξίας και Πολεοδομίας, έγινε σαφές ότι το ζήτημα είναι πολιτικό. 

«Το ζήτημα αυτό εξετάζεται, κατανοώ τους λόγους για τους οποίους ζητείται η παράταση, πράγματι υπήρχε ένα διάστημα που είχε να κάνει με μια υπολειτουργία των πολεοδομιών και των υπηρεσιών δόμησης). Αυτά είναι ζητήματα τα οποία τα έχουμε καταγράψει και μέχρι την ημερομηνία της ολοκλήρωσης θα παρθεί η πολιτική απόφαση για το αν θα δοθεί ή όχι παράταση. Μέχρι σήμερα η οδηγία που έχουμε είναι ότι δεν θα δοθεί παράταση», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Μπακογιάννης.  

Ο κ. Μπακογιάννης ωστόσο άφησε παράθυρο για επανεξέταση της εκτός σχεδίου δόμησης μέσα από την υλοποίηση του χωροταξικού σχεδιασμού ενώ με βάσει εγκύκλιο που πρόσφατα υπέγραψε, σε περιοχές με Γενικό Πολεοδομικό και ΣΧΟΑΠ, θα υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη. 

Όπως τόνισε «έχουμε πολλές περιοχές στην Κρήτη που η εκτός σχεδίου είναι μελετημένη μέσα από τις ζώνες οικιστικού ελέγχου των ΓΠΣ και των ΣΧΟΑΠ άρα ένα μέρος του ζητήματος θα μπορούσε να επιλυθεί από εκεί». 

Την ίδια ώρα η θέση του ΤΕΕ είναι ότι η κατά παρέκκλιση δόμηση σε περιοχές εκτός σχεδίου είναι σε τόσο μικρό ποσοστό που δεν αφήνει περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός επιμένει ότι θα πρέπει προηγουμένως να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός, που στο 90% της χώρας αυτό θα έχει επιτευχθεί μέσα στην επόμενη τετραετία. 

«Θεωρούμε ότι αυτού το είδους η άρνηση είναι μια απλή ιδεοληψία και δεν έχει να κάνει με την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες σε όλα τα επίπεδα. Δεν μπορεί να υπάρχουν αποφάσεις σχετικά με την περιουσία του πολίτη χωρίς να υπάρχουν όλα τα επιστημονικά δεδομένα κι από τη στιγμή που συζητάμε για τα επόμενα τέσσερα πέντε χρόνια, νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει η σχετική υπομονή διότι δε θα συμβεί η καταστροφή του περιβάλλοντος επειδή θα δώσουμε για πέντε χρόνια παράταση σε αυτά», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Στασινός.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Δήμου Χανίων επεσήμανε πως: «Συνδυάζεται και με την κύρωση των δασικών χαρτών καθότι εκκρεμούν πάρα πολλές ενστάσεις και αυτό θα παίξει σημαίνοντα ρόλο στην οποιαδήποτε πρωτοβουλία του καθενός για να προσπαθήσει να εκδώσει μια οικοδομική άδεια». 

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος πάντως υποστήριξε ότι εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια και για τις περιπτώσεις προέγκρισης των φακέλων για έκδοση οικοδομικών αδειών. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News