Άγιος Μηνάς: Το Μεγάλο Κάστρο τίμησε τον προστάτη του (βίντεο, εικόνες)

Κρήτη
Άγιος Μηνάς: Το Μεγάλο Κάστρο τίμησε τον προστάτη του (βίντεο, εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον πολιούχο και προστάτη του Ηρακλείου Άγιο Μηνά τίμησε σήμερα η πόλη και πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον ιερό ναό για να ανάψει ένα κερί στη Χάρη του. Ακολούθησε η λιτανεία της εικόνας του καβαλάρη Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης

  • Από το παράθυρο της Αρχιεπισκοπής παρακολούθησε την λιτανεία ο πρώην Κρήτης Ειρηναίος
  • Συγκίνηση για το τραγούδι στην Χάρη του Αγίου Μηνά
  • Η μεγάλη ιστορία του Καβαλάρη Αγίου του Ηρακλείου
  •  Κατάνυξη και πλήθος κόσμου στην λιτάνευση της εικόνας

Ο καβαλάρης Άγιος, προστάτης της πόλης, μια μορφή στενά δεμένη με την μακραίωνη ιστορία και παράδοση της πόλης, «σεργιανίζει» και πάλι στους δρόμους της.

Η εικόνα του Αγίου Μηνά πέρασε μέσα από τους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου ανήμερα της γιορτής του παρουσία πλήθους πιστών οι οποίοι κατέκλυσαν το κέντρο για να παρακολουθήσουν τη λιτανεία.

Με έκδηλη συγκίνηση και βαθιά κατάνυξη οι πιστοί έσπευσαν να ανάψουν ένα κερί και προσκύνησαν την εικόνα του Αγίου, ζητώντας την προστασία του ιδιαίτερα σε δύσκολες στιγμές που πέρασαν.

Την ίδια ώρα ξεχωριστή ήταν η κίνηση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου οποίος στράφηκε προς τον πρώην Κρήτης Ειρηναίο ο οποίος παρακολουθούσε τη λιτανεία από το παράθυρο της Αρχιεπισκοπής.

Πριν την λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Μηνά προηγήθηκε Αρχιερατική θεία λειτουργία παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών αρχών, εκπροσώπων φορέων  και πιστών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι συγκίνηση προκάλεσε και το τραγούδι που αφιέρωσε μια παρέα Κρητικών καλλιτεχνών στον πολιούχο του Ηρακλείου.

Από την περίοδο της Τουρκοκρατίας οπότε και θεωρήθηκε ότι ο Άγιος Μηνάς προστάτευσε τους Χριστιανούς από τη σφαγή των Τούρκων, το έργο του Καζαντζάκη όπου περιγραφόταν ως Καβαλάρης Άγιος που σεργιάνιζε στους δρόμους, μέχρι και σήμερα που συνεχίζει να αποτελεί προστάτη της πόλης, η ιστορία παραμένει συνυφασμένη με το Ηράκλειο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News