«Καμπανάκι» για «επιτόπια στροφή» στην κρητική διατροφή (εικόνες)

Κρήτη
«Καμπανάκι» για «επιτόπια στροφή» στην κρητική διατροφή (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στροφή» εδώ και τώρα στις διατροφικές συνήθειες που είχαν Κρητικοί ακόμα και στην δεκαετία του ’60, προτείνει η επιστημονική κοινότητα ώστε να διασφαλιστεί το πολύτιμο αγαθό της υγείας το οποίο τείνει να χαθεί στην σύγχρονη εποχή, με την παχυσαρκία ακόμα και για τα Κρητικόπουλα, να αποτελεί νούμερο ένα απειλή

 

  • Γιατί οι Κρητικοί χάνουν την υπεραξία των καρπών της Κρητικής γης
  • Στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου ο Κρητικός τρόπος ζωής
  • Ξεχωριστή τιμή για πολύτιμη προσφορά της ακαδημαϊκού Αντ. Τριχοπούλου
  • Με πλούσιες δράσεις συνεχίζεται το επιστημονικό συνέδριο για την διατροφή

«Ηχηρό» είναι το καμπανάκι των επιστημόνων κυρίως προς τους Κρητικούς για να κάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη «στροφή» στις ρίζες τους επιλέγοντας στο πιάτο τους τα προϊόντα της ευλογημένης γης της Κρήτης, τα οποία -με εξαίρεση το ελαιόλαδο- έχουν παραγκωνίσει.

Ογδόντα καταξιωμένοι επιστήμονες από τα πέρατα της γης που συμμετέχουν στο διεθνές συνέδριο που οργανώνει στο Ρέθυμνο το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία και ο Όμιλος «Ν. Δασκαλαντωνάκης» με την υποστήριξη της Grecotel, ανάμεσα στους οποίους είναι και η κορυφαία ακαδημαϊκός του τομέα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, Αντωνία Τριχοπούλου, μίλησαν για την αξία της κρητικής διατροφής έτσι όπως αποτυπώνονται τα οφέλη της σε διεθνείς μελέτες.

Όπως εξήγησε η κ. Τριχοπούλου αυτή την ώρα οι Κρητικοί αντιμετωπίζουν σωρεία σοβαρών και χρόνιων νοσημάτων επειδή πολύ απλά έχουν παραμερίσει τις διατροφικές συνήθειες των παππούδων τους, καταναλώνοντας συστηματικά «βλαβερά» για την υγεία ξενόφερτα προϊόντα σε τεράστιες ποσότητες.

Στη διάρκεια των συνεδρίου, οι διοργανωτές επεφύλαξαν μια ξεχωριστή τιμή στην ακαδημαϊκό του τομέα Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας, Αντωνία Τριχοπούλου για την πολύτιμη προσφορά της στην επιστήμη που υπηρετεί με συνέπεια εδώ και πολλές δεκαετίες.

Το συνέδριο θα συνεχιστεί έως και την Πέμπτη με πλούσιες παράλληλες δράσεις στο επίκεντρο των οποίων είναι ο κρητικός τρόπος ζωής.

Το εν λόγω συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της περιφέρειας Κρήτης και των υπουργείων Τουρισμού, Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News