Μασταμπάς: Αντιδράσεις για τις σωρηδόν κοπές πεύκων στη σκιά της τραγωδίας - Απόβαση στη Λότζια (βίντεο)

Κρήτη
Μασταμπάς: Αντιδράσεις για τις σωρηδόν κοπές πεύκων στη σκιά της τραγωδίας - Απόβαση στη Λότζια (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν καθώς βλέπουν χρόνια τώρα να κόβονται πεύκα από την περιοχή ενώ όσα μένουν δε συντηρούνται επαρκώς με αποτέλεσμα λίγα χρόνια μετά να κόβονται και εκείνα

Στη σκιά της τραγωδίας της 18ης Αυγούστου οπότε ένα πεύκο έπεσε στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και σκότωσε τον 51χρονο δικυκλιστή Παναγιώτη Μητρέλο η Διεπιστημονική Επιτροπή πρότεινε την εκκαθάριση της πόλης από 14 επικίνδυνα πεύκα και ο Δήμος Ηρακλείου θα προχωρήσει με πολιτική απόφαση στην κοπή των δέντρων αυτών. Τα περισσότερα βρίσκονται στην πεταλοειδή (οδός Σμπώκου), τη Δημοκρατίας, την Κνωσού και αλλού. Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις πριν από την κοπή των δέντρων έχουν εκδηλωθεί από ευαισθητοποιημένους κατοίκους οι οποίοι αναφέρουν με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι κακώς κόβονται όλα τα δέντρα άκριτα που βρίσκονται σε κυκλοφοριακή αρτηρία όπως τα πεύκα της οδού Σμπώκου. Μάλιστα οι κάτοικοι της περιοχής προσανατολίζονται τώρα σε δράσεις και συμβολικές κινητοποιήσεις ενώ τη Δευτέρα έχουν κλείσει ραντεβού για συνάντηση με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό στο γραφείο του στη Λότζια. Την ίδια ώρα την ομάδα των κατοίκων που έχουν πάρει πάνω τους την υπόθεση διατήρησης του χαρακτήρα του Μασταμπά ως ενός πευκόφυτου προαστίου απαρτίζουν μηχανικοί, αρχιτέκτονες, καθηγητές και άνθρωποι με εμπειρία στον τομέα αυτόν. Ταυτοχρόνως όμως "βλέπουν" όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνάντησή τους ότι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Ηρακλείου και της Υπηρεσίας Πρασίνου έχουν διάθεση να αποψιλώσουν κάθε πεύκο από την περιοχή και όπως καταγγέλουν αντί να τα προστατεύουν μάλλον τα "κοκοποιούν" με κακό και μονομερές κλάδεμα ή σε άλλες περιπτώσεις με κόψιμο των ριζών από υπηρεσίες με δίκτυα κοινής ωφέλειας όπως της ΔΕΥΑΗ στην οποία αποδίδουν την πτώση δέντρου τον Φεβρουάριο του 2020 με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί ένα όχημα στην περιοχή.

Μάλιστα υπάρχει ένα βίντεο που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον στη σελίδα του facebook Mastabas Community στο οποίο μια κυρία παίρνει συνέντευξη από ένα πεύκο, υποψήφιο για κοπή, για το πως ξεφύτρωσε πάνω στη νησίδα του δρόμου. Προφανώς είναι ρητορικό το ερώτημα αφού τα πεύκα προϋπήρχαν πριν κατοικηθεί η περιοχή και κατασκευαστούν δρόμοι βαριάς κυκλοφορίας.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου

Μάλιστα σε άλλη ανάρτηση αναφέρεται ολόκληρη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 20 Οκτωβρίου όπου ορίζονται ακριβώς τα πεύκα που πρόκειται να κοπούν.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η ακόλουθη: 

Τίθεται υπόψη του Συμβουλίου η αριθμ. πρωτ. 104.370/20-10-2022 εισήγηση τηςΔιεύθυνσης Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης & Εμπορίου (Τμήμα Μελετών &Συντήρησης Πρασίνου) του Δήμου, η οποία έχει ως εξής:

«ΘΕΜΑ : "Έγκριση απομάκρυνσης δέντρων και αντικατάσταση τους με νέεςφυτεύσεις".

Μετά την μη αναμενόμενη πτώση του πεύκου της Λ. Δημοκρατίας 44, στις 18/08/2022,ελέγχθηκαν τα δέντρα της πόλης μας από του τομεάρχες Γεωπόνους του Τμήματος Μελετώνκαι Συντήρησης Πρασίνου και προτάθηκαν προς εξέταση εκατό είκοσι επτά (127) δέντρα καισε εξήντα ένα (61) από αυτά πραγματοποιήθηκε επιτόπια αυτοψία του τομεάρχη γεωπόνου με

τον κ. Νεκτάριο Παναγιώτη (καθηγητή ΕΛΜΕΠΑ).

Από τα παραπάνω εξήντα ένα (61) δέντρα,στα τριάντα έξι (36) έγινε μακροσκοπική αξιολόγηση και βαθμονόμηση από τον. κ. ΝεκτάριοΠαναγιώτη. Από τα τριάντα έξι (36) δέντρα ο κ. Νεκτάριος Παναγιώτης παρουσίασε αναλυτικά στην Διεπιστημονική Επιτροπή τη βαθμονόμηση είκοσι τριών (23) δέντρων.

Η Διεπιστημονική Γνωμοδοτική Επιτροπή, που συγκροτήθηκε με την υπ΄ αριθμ.87056/07-09-2022 απόφαση του Δημάρχου Ηρακλείου συνήλθε με απαρτία στις 07/10/2022και εξέτασε τα είκοσι τρία (23) δέντρα που παρουσίασε ο κ. Νεκτάριος Παναγιώτης.

Από ταπαραπάνω είκοσι τρία (23) δέντρα, τα δεκατέσσερα (14) δέντρα τα οποία συγκέντρωσαν υψηλόκαι πολύ υψηλό βαθμό επικινδυνότητας προτάθηκε ότι χρήζουν επείγουσας ενέργειαςαπομάκρυνσης, σύμφωνα με το υπ. αριθμ. 1 και αρ. πρωτ. 105007/20-10-2022 πρακτικό τηςεπιτροπής.

Τα δέντρα αυτά που συγκέντρωσαν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας είναι:

1. Πεύκο στην είσοδο κηποθεάτρου, έχει ακουμπήσει το ενετικό τείχος

2. Πεύκο μπροστά από πόρτα κηποθεάτρου Ν. Καζαντζάκης σε ρείθρο

3. Πεύκο Λ. Δημοκρατίας νότια καταστήματος κύβος

4. Πεύκο Λ. Δημοκρατίας σε 3ο Λύκειο

5. Πεύκο Εργατικού Κέντρου

6. Καζουαρίνα έναντι αγάλματος Ελ. Βενιζέλου

7. Πεύκο Μασταμπά σε στενή νησίδα οδών Σμπώκου και Πατριάρχου Γρηγορίου

8. Πεύκο σε οδόστρωμα, Σμπώκου και Ιερολοχιτών

9. Πεύκο σε τσιμέντο, νησίδας πεταλοειδούς με Ιερολοχιτών

10. Πεύκο Ιερολοχιτών και Σμπώκου

11. Δύο Πεύκα Ιερολοχιτών , νότια της Σμπώκου

12. Πεύκο Πατριάρχου Γρηγορίου, νότια της Πεταλοειδούς που στηρίζεται σε μπαλκόνι.

13. Πεύκο Πατριάρχου Γρηγορίου, έναντι καταστήματος Λιοντομήτσου και βόρεια ράμπας ιδιωτικής

3ΑΔΑ: 62ΕΞΩ0Ο-ΑΘΞ

Επιπλέον προτάθηκαν για περαιτέρω έλεγχο τα παρακάτω δέντρα ;

1. Πεύκο σε Π.Χ. Οάσης

2. Καζουαρίνα εντός Κηποθεάτρου ν. Καζαντάκης

3. Πεύκο μέσα σε Π.Χ, είσοδο Κηποθεάτρου Ν. Καζαντζάκης

4. Πεύκο Πατριάρχου Γρηγορίου, νότια ράμπας ιδιωτικής

5. Πεύκο Ιερολοχιτών 28

6. Πεύκο Ατσιπάδων 7

7. Πεύκο έναντι Ατσιπάδων 14 και Ιερολοχιτών άλλη γωνία

8. Πεύκο Ατσιπάδων 7

9. Πεύκο Γεωργίου Στυλιανού 18 και Ατσιπάδων γωνία

Από τα παραπάνω δέντρα στις 13/10/2022 κόπηκε η καζουαρίνα έναντι του αγάλματοςΒενιζέλου με πρακτικό κοπής της Υπηρεσίας πρασίνου, λόγω της υψηλής επικινδυνότηταςεπειδή εμφάνιζε έντονα σημάδια σήψης στο κορμό της.Επίσης την ίδια μέρα κλαδεύτηκε και ελέγχθηκε η καζουαρίνα εντός του Κηποθεάτρου Ν.Καζαντζάκη, η οποία παρέμεινε.

Επομένως από τα είκοσι τρία (23) δέντρα του πρακτικού τα οποία βαθμονομήθηκαν, έχουνπαραμείνει δεκατρία (13) δέντρα για απομάκρυνση και οχτώ (δέντρα στα οποία προτάθηκεενόργανη ανάλυση σε κορμό και ρίζες.Σύμφωνα με το παραπάνω πρακτικό υπ. αριθμ. 1 και αρ. πρωτ. 105007/20-10-2022, το Τμήμα Μελετών και Συντήρησης Πρασίνου είναι σύμφωνο με την απομάκρυνση τωνδεκατριών (13) δέντρων και προτείνει επιπλέον την απομάκρυνση και των υπολοίπων οχτώ (8)δέντρων, στα οποία προτάθηκε ενόργανη ανάλυση σε κορμό και ρίζες από την επιτροπή.Τα παραπάνω αναφερόμενα οκτώ (δέντρα (πεύκα!!!) παρουσιάζουν έντονη κλίση, μεπιθανή κοπή ριζών τους λόγω των υποδομών και των δικτύων των Οργανισμών ΚοινήςΩφελείας που πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή και σε πολλές περιπτώσεις περνούνσε απόσταση 30 εκατ. από τον κορμό του δέντρου. Παρουσιάζουν ρωγμές με απώλεια φλοιούκαι σομφού ξύλου , βρίσκονται σε πολυσύχναστους δρόμους του Δήμου μας με αυξημένηκίνηση και με εγκιβωτισμένο σε όλη του την έκταση ριζικό σύστημα. Για τους λόγους αυτούς ηΥπηρεσία Πρασίνου εισηγείται την κοπή και των παραπάνω οκτώ (δέντρων, όπως ακριβώςείχε αρχικά εισηγηθεί προς την Διεπιστημονική Επιτροπή.Για τους παραπάνω λόγους προτείνεται η κοπή των παραπάνω είκοσι ένα (21) δέντρωνκαι η φύτευση διπλάσιων δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου μας.Μετά την αναλυτική περιγραφή, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες. Συνημμένα : το υπ. αριθμ. 1 και με αρ. πρωτ. 105007/20-10-2022 Πρακτικό τηςΔιεπιστημονικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής». Στη συνέχεια τέθηκε υπόψη των μελών του σώματος η αριθμ. 1/2022 απόφαση τηςΔιεπιστημονικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής Δήμου Ηρακλείου, η οποία έχει ως εξής:Διεπιστημονική Γνωμοδοτική Επιτροπήβάση της υπ’ αριθ. 87056/7-9-2022

Συνοπτικά, η μεθοδολογία που οδηγεί στην ολοκληρωμένη αξιολόγηση είναι: 1. Ταξινόμηση επικινδυνότητας. 2. Ενόργανη ανάλυση. 3. Αξιολόγηση και απόφαση. Η ενόργανη ανάλυση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αφού δεν έχει ολοκληρωθεί οδιαγωνισμός προμήθειά τους από το ΕΛΜΕΠΑ, προτάθηκε όμως να ερευνηθεί ο πιο γρήγοροςκαι πρόσφορος τρόπος απόκτησής τους. Επίσης προτάθηκε να γίνει επέκταση ή δημιουργίαδεντρολογίου, διότι τα δέντρα αυτά δεν έχουν οριοθετηθεί ή καταγραφεί με σύστημα GIS.Έχοντας υπόψη τα παραπάνω παρουσιάστηκε το πρώτο στάδιο, τηςφαινοτυπικής/μορφολογικής αξιολόγησης, το οποίο καταλήγει σε βαθμονόμηση των δυσμενώνχαρακτηριστικών κάθε εξεταζόμενου δέντρου καθώς και, καταγραφή των δομικών τουστοιχείων όπως η περίμετρος, η διάμετρος, το ύψος, είδος, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τηςπεριοχής που φύεται, αν εμφανίζονται προβλήματα στις ρίζες, μορφολογικά ελαττώματα, κλίσητου κορμού, κόμη, απώλεια φλοιού, συνδέσεις των βραχιόνων κ. α. Πολύ σημαντικό στοιχείοαξιολόγησης αποτελεί κατά πόσο το δέντρο είναι ευάλωτο σε ανεμοθλασίες. Η βαθμονόμησηπροσδιορίζεται ανάλογά με τη σημαντικότητα και το είδος του ελαττώματος, καθώς και τονσυνδυασμό αυτών. Δόθηκαν παραδείγματα για να γίνουν κατανοητά τα όσα περιγράφηκαν.Στο πρώτο στάδιο πραγματοποιήθηκε αυτοψία, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, για ναπροσδιοριστούν τα προβλήματα και ο βαθμός επικινδυνότητας κάθε δέντρου ώστε, στη συνέχεια, να γίνει συγκριτική εκτίμηση και ιεράρχηση της κατάστασης του η οποία, θεωρητικά,οδηγεί στο επόμενο στάδιο, του ενόργανου ελέγχου, και στη συνέχεια στην τελική αξιολόγηση.

Να σημειωθεί ότι η εξέταση της κατάστασης του ριζικού συστήματος δεν συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση αυτοψίας διότι επίσης απαιτούνται ειδικά όργανα.…. Παρουσίαση της βαθμονόμησης των δέντρων. Μετά τις τοποθετήσεις όλων των μελών, διευκρινίστηκε ξανά ότι ο ρόλος της επιτροπής είναι επικουρικός, με σκοπό να ελέγξει και να γνωμοδοτήσει σχετικά με τα ενδεχομένως επικίνδυνα δέντρα, τα οποία η Υπηρεσία Πρασίνου έχει υποδείξει και φέρει την ευθύνη της τελικής εισήγησης προς το Δημοτικό Συμβούλιο ή της απόφασης άμεσης κοπής λόγω επικινδυνότητας.

Η βαθμονόμηση της επικινδυνότητας όλων των δέντρων που εξετάστηκαν κυμαίνεται από 8(κατώτερο όριο) έως 12 (ανώτερο όριο). Η "κόκκινη" βαθμολόγηση αφορά σε δέντρα που δενέχουν τη δυνατότητα να "θεραπευθούν" με διαχειριστικά μέτρα.Μετά από διεξοδική συζήτηση αποφασίστηκαν τα εξής:α) Με ομόφωνη απόφαση, τα δέντρα τα οποία στη βαθμονόμηση συγκέντρωσαν υψηλό καιπολύ υψηλό βαθμό επικινδυνότητας (από 9 έως 12) και η βαθμολογία τους είναι "κόκκινη"χρήζουν επείγουσας ενέργειας απομάκρυνσης. Αυτό αφορά σε 14 (από τα 23 πρώτα) δέντρα,που περιγράφονται σε πίνακα αναλυτικά. β) Κατά πλειοψηφία, αποφασίστηκε για τα υπόλοιπα 9 (από τα 23 πρώτα) δέντρα να γίνειάμεσα περαιτέρω έλεγχος και εξέταση για να προσδιοριστεί με ασφάλεια αν μπορούν ναδιασωθούν κάποια από αυτά ή πρέπει επίσης να κοπούν.

Η κ.Φραγκούλη διαφώνησε και συντάχθηκε

με την άποψη των αρμόδιων τομεαρχών της Υπηρεσίας, οι οποίοι εισηγούνται τηνκοπή και των 23 δέντρων που παρουσιάστηκαν.»

6ΑΔΑ: 62ΕΞΩ0Ο-ΑΘΞΑΠΟΦΑΣΗα) Με ομόφωνη απόφαση, τα δέντρα τα οποία στη βαθμονόμηση συγκέντρωσαν υψηλό καιπολύ υψηλό βαθμό επικινδυνότητας (από 9 έως 12) και η βαθμολογία τους είναι "κόκκινη"χρήζουν επείγουσας ενέργειας απομάκρυνσης. Αυτό αφορά σε 14 (από τα 23 πρώτα) δέντρα, μετους κωδικούς 10002, 10004, 10006, 10007, 10008, 10009, 10010, 10011, 10012, 10013,10014, 10015, 10016 και 10017.β) Κατά πλειοψηφία, αποφασίστηκε για τα υπόλοιπα 9 (από τα 23 πρώτα) δέντρα με κωδικούς10001, 10003, 10005, 10018, 10019, 10020, 10021, 10022 και 10023 να γίνει άμεσα περαιτέρωέλεγχος και εξέταση για να προσδιοριστεί με ασφάλεια αν μπορούν να διασωθούν κάποια απόαυτά ή πρέπει επίσης να κοπούν.

Η κ.Φραγκούλη διαφώνησε και συντάχθηκε με την άποψητων αρμόδιων τομεαρχών της Υπηρεσίας, οι οποίοι εισηγούνται την κοπή και των 23 δέντρωνπου παρουσιάστηκαν.» Ακολούθως ο κ. Πρόεδρος πρότεινε να γίνει δεκτή η παραπάνω εισήγηση. Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των μελών του Σώματος όπως φαίνεται στο σχετικόπρακτικό κατά την οποία η εισήγηση της Υπηρεσίας έγινε ομόφωνα δεκτή και ο κ. Πρόεδροςπαρακάλεσε για τη λήψη σχετικής απόφασης.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση της Υπηρεσίας, τη με αριθμ.1/2022 απόφαση τηςΔιεπιστημονικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής Δήμου Ηρακλείου, τις διατάξεις του άρθρου 74 τουΝ. 4555/2018, των άρθρων 41, 74 και 78 του Ν. 4954/2022 (Α΄136), την αριθμ. 375 Εγκύκλιομε αρ. πρωτ. 39.167/2-6-2022, ΑΔΑ: Ψ42Π46ΜΤΛ6-4ΙΓ, καθώς και το Φ.Ε.Κ. 5335/14-10-2022 τεύχος Β ΄ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ Εγκρίνει την κοπή των παρακάτω είκοσι ενός (21) δέντρων για τους λόγους που αναλυτικάαναφέρονται στο ιστορικό της παρούσης :

1. Πεύκο στην είσοδο κηποθεάτρου, έχει ακουμπήσει το ενετικό τείχος

2. Πεύκο μπροστά από πόρτα κηποθεάτρου Ν. Καζαντζάκης σε ρείθρο

3. Πεύκο Λ. Δημοκρατίας νότια καταστήματος κύβος

4. Πεύκο Λ. Δημοκρατίας σε 3ο Λύκειο

5. Πεύκο Εργατικού Κέντρου

6. Καζουαρίνα έναντι αγάλματος Ελ. Βενιζέλου

7. Πεύκο Μασταμπά σε στενή νησίδα οδών Σμπώκου και Πατριάρχου Γρηγορίου

8. Πεύκο σε οδόστρωμα, Σμπώκου και Ιερολοχιτών

9. Πεύκο σε τσιμέντο, νησίδας πεταλοειδούς με Ιερολοχιτών

10. Πεύκο Ιερολοχιτών και Σμπώκου

11. Δύο Πεύκα Ιερολοχιτών , νότια της Σμπώκου

12. Πεύκο Πατριάρχου Γρηγορίου, νότια της Πεταλοειδούς που στηρίζεται σεμπαλκόνι.

13. Πεύκο Πατριάρχου Γρηγορίου, έναντι καταστήματος Λιοντομήτσου και βόρειαράμπας ιδιωτικής

14. Πεύκο σε Π.Χ. Οάσης

15. Πεύκο μέσα σε Π.Χ, είσοδο Κηποθεάτρου Ν. Καζαντζάκης

16. Πεύκο Πατριάρχου Γρηγορίου, νότια ράμπας ιδιωτικής

17. Πεύκο Ιερολοχιτών 28

18. Πεύκο Ατσιπάδων 7

19. Πεύκο έναντι Ατσιπάδων 14 και Ιερολοχιτών άλλη γωνία

20. Πεύκο Ατσιπάδων 7

21. Πεύκο Γεωργίου Στυλιανού 18 και Ατσιπάδων γωνία

Σε αντιστάθμισμα της παραπάνω κοπής των δέντρων θα γίνει φύτευση διπλάσιων δέντρωνσε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου μας. Έγινε αποφασίστηκε και υπογράφηκε Ο Πρόεδρος Τα Μέλη (Ακολουθούν οι υπογραφές) Ακριβές αντίγραφο ατελές για Δημ. Υπηρεσία Ηράκλειο 01 / 11 / 2022 Ο Γραμματέας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News