Ηράκλειο: «Μαλλιά κουβάρια» για το Χριστουγεννιάτικο Κάστρο - «Φωτιές» για τον Αναπτυξιακό

Κρήτη
Ηράκλειο: «Μαλλιά κουβάρια» για το Χριστουγεννιάτικο Κάστρο - «Φωτιές» για τον Αναπτυξιακό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φωτιές» άναψε συγκεκριμένα στη συνεδρίαση η εισήγηση για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του Αναπτυξιακού οργανισμού του Δήμου για την υλοποίηση των εκδηλώσεων του φετινού Χριστουγεννιάτικου Κάστρου

«Μαλλιά κουβάρια» έγιναν στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο για το φετινό Χριστουγεννιάτικο Κάστρο! Η αντιπαράθεση και οι εντάσεις δεν είχαν να κάνουν βεβαίως με αυτό καθαυτό το Χριστουγεννιάτικο Κάστρο, που άλλωστε έχει καταστεί στο διάβα των χρόνων ένας χριστουγεννιάτικος θεσμός ευρείας αποδοχής, αλλά είχαν να κάνουν με το ποιος θα το αναλάβει.

«Φωτιές» άναψε συγκεκριμένα στη συνεδρίαση η εισήγηση για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του Αναπτυξιακού οργανισμού του Δήμου για την υλοποίηση των εκδηλώσεων του φετινού Χριστουγεννιάτικου Κάστρου.

Η εισήγηση αφορούσε, τυπικώς, την αναμόρφωση του προϋπολογισμού για να ακολουθήσει προσεχώς η προγραμματική σύμβαση, ωστόσο η συζήτηση επικεντρώθηκε στην «ταμπακιέρα», που είναι και η παραχώρηση των εμπορικού-εισπρακτικού χαρακτήρα εκδηλώσεων στον Αναπτυξιακό οργανισμό που είναι ανώνυμη εταιρεία, στην οποία ως γνωστόν δε συμμετέχουν και δεν αναγνωρίζουν ως νόμιμη οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, θεωρώντας αντισυνταγματική τη σύστασή της. Επικεφαλής και σύμβουλοι από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης άφησαν αιχμές για προσπάθεια της δημοτικής Αρχής να χρηματοδοτήσει διά της πλαγίου τον αντισυνταγματικό Αναπτυξιακό οργανισμό και αναρωτήθηκαν γιατί δεν αναλαμβάνει την υλοποίηση του Χριστουγεννιάτικου Κάστρου ο Δήμος ή δημοτικές εταιρείες όπως η ΔΕΠΑΝΑΛ και η ΔΗΚΕΗ.

Οι της δημοτικής Αρχής απάντησαν ότι πλέον έχει αλλάξει η σχετική νομοθεσία και πως οι Δημοτικές Επιχειρήσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν σε προγραμματικές συμβάσεις, κάτι, αντιθέτως, που έχει τη δυνατότητα θεσμικά να κάνει ο Αναπτυξιακός οργανισμός.

Κάπου εκεί σήμανε μια πολύωρη αντιπαράθεση, στη διάρκεια της οποίας τέθηκαν επί τάπητος από πλευράς αντιπολίτευσης εναλλακτικές προτάσεις.

Η μία εναλλακτική προτάθηκε από τον επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» Ηλία Λυγερό, ο οποίος πρότεινε το Συμβούλιο να ψηφίσει την αναμόρφωση προϋπολογισμού χωρίς ορισμό και αναφορά υπέρ ποιου, δηλαδή να μη γίνεται αναφορά στον Αναπτυξιακό οργανισμό, και να μελετηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες το αν μπορεί να το κάνει απευθείας ο Δήμος με τη συνδρομή του προσωπικού της ΔΗΚΕΗ, ή αν υπάρχει νομικά η δυνατότητα να αναλάβει το Χριστουγεννιάτικο Κάστρο η ΔΕΠΑΝΑΛ. Η δεύτερη εναλλακτική πρόταση έπεσε στο τραπέζι από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” Νίκο Γιαλιτάκη. Ο ίδιος πρότεινε η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ, σε συνεννόηση με τις παρατάξεις, να κάνει συνεδρίαση του Δ.Σ. της εταιρείας, να ενισχύσει τον κωδικό και να κάνει αυτή τις φετινές εκδηλώσεις του Χριστουγεννιάτικου Κάστρου.

Υπό το βάρος του διαφαινόμενου αδιεξόδου, μιας και έγινε καθαρό ότι δε θα περνούσε απόφαση αναμόρφωσης για σύναψη προγραμματικής σύμβασης που θα παραχωρούσε τις εκδηλώσεις στον Αναπτυξιακό οργανισμό, τελικά αποφασίστηκε να αποσυρθεί το θέμα και να διερευνηθεί από τη ΔΕΠΑΝΑΛ, και από νομικής σκοπιάς όπως το ζήτησε η πρόεδρός της κ. Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη, αν μπορεί να γίνει νομικά αυτό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News