ΣΥΡΙΖΑ: «Απαραίτητα τα μέτρα ελάφρυνσης των πληγέντων από τη φονική πλημμύρα»

Κρήτη
ΣΥΡΙΖΑ: «Απαραίτητα τα μέτρα ελάφρυνσης των πληγέντων από τη φονική πλημμύρα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε απίστευτα δυσχερή κατάσταση έχουν περιέλθει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε περιοχές της Αγίας Πελαγίας, του Παλαιόκαστρου, μετά τα σφοδρά πλημμυρικά φαινόμενα της 15ης Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους δύο συνάνθρωποί μας

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την εξάμηνη αναστολή καταβολών ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων ιδιωτών, επιχειρήσεων και εργαζομένων στις επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 15ης Οκτωβρίου στο νομό, προχώρησαν 18 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Συγκεκριμένα, σε απίστευτα δυσχερή κατάσταση έχουν περιέλθει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε περιοχές της Αγίας Πελαγίας, του Παλαιόκαστρου, μετά τα σφοδρά πλημμυρικά φαινόμενα της 15ης Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους δύο συνάνθρωποί μας και καταστράφηκαν περιουσίες και επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, για ιδιώτες και επαγγελματίες των συγκεκριμένων περιοχών των οποίων οι περιουσίες και επιχειρήσεις έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, θα πρέπει να προβλεφθούν μέτρα αναστολής της καταβολής των ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων, ωσότου να αποκατασταθούν οι ζημιές και να μπορούν να επανέλθουν σε ομαλή οικονομική δραστηριότητα.

Τόσο η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Νομού Ηρακλείου, όσο και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση εφιστώντας την προσοχή όλων, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη και έγκαιρη στήριξη για να επιβιώσουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Όμως αυτό αφορά και σε ιδιώτες και σε εργαζόμενους στις πληγείσες επιχειρήσεις, καθώς κατά την επίσκεψή μας στις πληγείσες περιοχές, οι ίδιοι διαπιστώσαμε το μέγεθος της καταστροφής και θεωρούμε σχεδόν αυτονόητο ότι αν δεν παρθούν τα απαραίτητα μέτρα, πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με κλείσιμο, εργαζόμενοι των επιχειρήσεων με απώλεια της θέσης εργασίας τους και πολλοί ιδιώτες με χρεοκοπία.

Αυτονόητα και με δεδομένη τη βίαιη διακοπή της οικονομικής τους δραστηριότητας, θα πρέπει να υπάρξει αναβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών, λοιπών προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων, αλλά και πρόβλεψη για οικονομική στήριξη των εργαζομένων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις με όποιο πρόσφορο μέσο.

Συγκεκριμένα, θα μπορούσε να προχωρήσει η απαλλαγή από την καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ για ένα εξάμηνο τουλάχιστον και μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου με πλήρες δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας, απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους πληγέντες των περιοχών για το τρέχον έτος και εξάμηνη αναστολή υποβολής δηλώσεων για την καταβολή του ΦΠΑ και των άλλων δηλωτικών υποχρεώσεών τους. Εξάμηνη αναστολή καταβολής των τρεχουσών εισφορών, καθώς και των δόσεων ρυθμίσεων παλαιότερων οφειλών προς όλους τους οργανισμούς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, από επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους της πλημμυροπαθούς περιοχής.

«Οι καταστροφές περιουσίας ιδιωτών και επιχειρήσεων έρχεται σε μία χρονική στιγμή, μετά από δύο έτη πανδημίας, κατά την οποία δούλεψαν χωρίς περιορισμούς μόλις κάποιους μήνες, διάστημα που δεν είναι ικανό να τους καταστήσει σε θέση να καλύψουν οι ίδιοι τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, καθώς πολλοί εξ αυτών ήδη έχουν ρυθμισμένες οικονομικές υποχρεώσεις προς το κράτος και τον ασφαλιστικό φορέα, χρεών του προηγούμενου διαστήματος της πανδημίας. Επιπρόσθετα, οι εργαζόμενοι των πληγέντων επιχειρήσεων θα μείνουν χωρίς εισόδημα για όλο το διάστημα που οι επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν, με συνέπεια να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Γι’ αυτό είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη για όλους αυτούς αναφορικά με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αλλά δεδομένου ότι δεν θα έχουν εισροή εισοδήματος ωσότου να επιστρέψουν οι πληγείσες περιοχές σε ομαλή οικονομική δραστηριότητα» υπογράμμισε ο κ. Βαρδάκης.

Για αυτούς τους λόγους οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να προχωρήσουν σε αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων των πληγεισών υπόχρεων, ιδιωτών, επιχειρήσεων και εργαζόμενων των επιχειρήσεων, σε αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πληγεισών υπόχρεων, ιδιωτών και επιχειρήσεων και σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε αφενός να στηριχθούν οικονομικά ανεξαιρέτως, όλοι οι εργαζόμενοι στις πληγείσες επιχειρήσεις για το διάστημα έως την επανεκκίνηση των εργασιών τους και αφετέρου να διατηρηθεί η θέση εργασίας τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News