Ποιοι θέλουν να κάψουν το δάσος της Κέρης; - Η 6η φορά δεν είναι σύμπτωση, είναι σχέδιο!

Κρήτη
Ποιοι θέλουν να κάψουν το δάσος της Κέρης; - Η 6η φορά δεν είναι σύμπτωση, είναι σχέδιο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αιχμές από τον αντιδήμαρχος Γρηγόρη Περυσινάκη

Στόχος εμπρηστών έχει γίνει το δάσος της Κέρης, όπως καταγγέλλει η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου, κάτι που αποδίδεται στη συχνότητα των συμβάντων στην ίδια περιοχή. Μόνο φέτος, η Κέρη έχει υποστεί καταστροφές από έξι συνεχόμενες πυρκαγιές. Συναγερμός από το δήμο Μαλεβιζίου, που βρίσκεται σε σειρά συσκέψεων και επαφών τόσο με τις αστυνομικές όσο και τις πυροσβεστικές αρχές για την αντιμετώπιση της κατάστασης!

Σε εμπρησμό πλέον αποδίδεται η συχνότητα των πυρκαγιών, όπως δηλώνει κατηγορηματικά και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μαλεβιζίου, εκφράζοντας αποτροπιασμό, προβληματισμό αλλά και την πεποίθηση ότι μέσα από συντονισμένες προσπάθειες μεταξύ των φορέων, θα βρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι για την προστασία του δάσους.

"Είναι η έκτη φορά σε τέσσερις μήνες. Δεν τυχαίο που συμβαίνει τόσο συχνά", σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθημερινότητας και Περιβάλλοντος του δήμου Μαλεβιζίου Γρηγόρη Περισυνάκη.

Το χρονικό της καταστροφής

Ήταν γύρω στις 9:30 το βράδυ της 21ης Ιουνίου 2022, όταν ξέσπασε η πρώτη για φέτος φωτιά στην πολύπαθη περιοχή. Η φωτιά ξεκίνησε, πριν το Βουλισμένο Αλώνι, κάτω από την Κέρη και πολύ γρήγορα άρχισε να απειλεί την ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας αλλά και του δήμου Μαλεβιζίου.

Μόλις 7 μέρες μετά, στις 28 Ιουνίου, ακόμα μια πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή της Κέρης του Δήμου Μαλεβιζίου!

Αμέσως σήμανε συναγερμός και ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες τα πυροσβεστικά οχήματα και το πεζοπόρο τμήμα. Μάλιστα, ένα πυροσβεστικό όχημα διατέθηκε από το Κλιμάκιο Χερσονήσου. Πάλι σημαντική ήταν η δράση του δήμου Μαλεβιζίου με υδροφόρες και εθελοντές.

Αλλά ούτε τον Ιούλιο άφησαν την περιοχή "ήσυχη" οι εμπρηστές, που όπως φαίνεται την έβαλαν στο μάτι. Ήταν στις 16 Ιουλίου, όταν ξεσπούσε στην Κέρη, νωρίς το μεσημέρι αυτή τη φορά, μία νέα φωτιά, κατά σειρά η τρίτη!... Ήταν μάλιστα μία δύσκολη μέρα αφού είχαμε πολλά πύρηνα μέτωπα στην Κρήτη...

Και πάμε στις 22 του Σεπτέμβρη. Νέος συναγερμός για φωτιά στην Κέρη. Η τέταρτη κατά σειρά φωτιά, ξέσπασδε πάλι σε χορτολιβαδική έκταση στην Κέρη Μαλεβιζίου κινητοποιώντας αμέσως επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Η πέμπτη πυρκαγιά σημειώνεται μέσα στον Οκτώβριο. Στις 12 Οκτωβρίου, συγκεκριμένα, ξέσπασε η φωτιά, που περιορίστηκε σε μικρή έκταση και τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο, χάρη στην πολύ καλή δουλειά των Πυροσβεστικών δυνάμεων.

Και σήμερα είναι η έκτη κατά σειρά φορά, μέσα σε έναν χρόνο, ενώ αν ανατρέξουμε και σε προηγούμενα χρόνια, θα δούμε πάλι την Κέρη να "ντύνεται" στις φλόγες, ακόμα και νωρίς την άνοιξη!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News