Εκτεταμένες καταστροφές σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στην παραλία του Πλατανιά προκάλεσαν οι βοριάδες και ο κυματισμός των προηγούμενων ημερών. Ολόκληρα τμήματα από τους εξωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης υποχώρησαν, η ακτή έχει διαβρωθεί ανησυχητικά, ενώ παραθαλάσσιες κατοικίες απειλούνται από μια πιθανή ένταση του φαινομένου ενόψει του χειμώνα. Την ίδια στιγμή ο δήμος Πλατανιά, που έσπευσε να καταγράψει τις ζημιές, ζητά λύση από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου στην οποία ανήκει η παραλία, ενώ η αντιπεριφέρεια δηλώνει αναρμόδια, σημειώνοντας πάντως πως απαιτούνται «σκληρά έργα μέσα στη θάλασσα».
Την ίδια στιγμή ο δήμος Πλατανιά, που έσπευσε να καταγράψει τις ζημιές, ζητά λύση από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου στην οποία ανήκει η παραλία, ενώ η αντιπεριφέρεια δηλώνει αναρμόδια, σημειώνοντας πάντως πως απαιτούνται «σκληρά έργα μέσα στη θάλασσα». Την αγωνία τους για το αύριο εξέφρασαν μιλώντας στη Ν.Κ. ιδιοκτήτες σπιτιών και επιχειρήσεων που παρακολουθούν εδώ και χρόνια τις επιπτώσεις του φαινομένου της διάβρωσης σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το πλάτος της ακτής έχει μειωθεί κατά πενήντα μέτρα τουλάχιστον σε σχέση με παλιότερες δεκαετίες.
Ο κ. Δημήτρης Α. Βαρουξάκης, γέννημα θρέμμα Πλατανιανός, ζει με την οικογένεια του στο πατρικό του σπίτι το οποίο κληρονόμησε από τους γονείς του. Στα εβδομήντα πέντε του χρόνια δηλώνει πως τέτοιας έκτασης καταστροφές, δεν ξαναθυμάται και ανατρέχοντας πίσω στο χρόνο σημειώνει ότι ακόμα και το 2019, όταν επλήγη ολόκληρος ο νομός, οι επιπτώσεις στην παραλία του Πλατανιά δεν ήταν τόσο σοβαρές.
Ο ίδιος, όπως και όλοι οι ιδιοκτήτες σπιτιών στο παραθαλάσσιο τμήμα του Πλατανιά, ζητά από τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν πριν να είναι αργά. «Έρχεται χειμώνας, ήδη ακούσαμε πως αναμένεται νέα επιδείνωση με βοριάδες. Φοβόμαστε πως η άμμος θα αρχίσει να υποχωρεί μέχρι να φτάσει στα σπίτια μας. Τουλάχιστον να σωθούν αυτά» τονίζει χαρακτηριστικά.
Αλλά και η σύζυγος του κ. Βασιλική Βαρουξάκη ανησυχεί πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί. «Εδώ κάποτε υπήρχε μια τεράστια παραλία. Ούτε το κύμα έφτανε πριν χρόνια. Τώρα όμως όλο και προχωράει. Πλέον ζητάμε μόνο την προστασία των σπιτιών μας» σημειώνει, φανερά απογοητευμένη.

Το φαινόμενο της διάβρωσης που πλήττει όλο τον βόρειο άξονα των Χανίων, εντάθηκε εξ αιτίας των καιρικών συνθηκών, με την ακτή σχεδόν να εξαφανίζεται και τουλάχιστον επτά επιχειρήσεις να υφίστανται σοβαρές ζημιές. Η ιδιοκτήτρια επιχείρησης εστίασης είπε στη Ν.Κ. πως δεν προτίθεται να αποκαταστήσεις τις ζημιές στο κατάστημα της καθώς κάτι τέτοιο είναι ασύμφορο. Εξηγεί πως ούτως ή άλλως απειλείται με πρόστιμο από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου μετά τον ορισμό της αιγιαλίτιδας ζώνης. Το 2019 για να αποκαταστήσει αντίστοιχες καταστροφές κατέβαλε το ποσό των δέκα χιλιάδων ευρώ.

Την αγανάκτηση της για τις μελέτες που ποτέ δεν κατέληξαν σε έργα, εξέφρασε η κ. Ιωάννα Μπικάκη η οποία ζει από παιδί στον Πλατανιά. Θυμάται υποσχέσεις για πεζοδρόμηση του παραλιακού τμήματος της περιοχής και επισημαίνει πως «όλα έμειναν στα χαρτιά αλλά αυτό που τουλάχιστον πρέπει να γίνει τώρα είναι να μπορέσουν να μας εξασφαλίσουν τα σπίτια μας».

Το τμήμα της παραλίας που διαβρώνεται ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου και άρα η αναγκαία παρέμβαση προϋποθέτει την έγκριση της. Ο δήμος Πλατανιά , σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Γιάννη Μαλανδράκη έχει ήδη προβεί σε ενέργειες προκειμένου να υπάρξει άμεση προστασία των ιδιοκτησιών, απαιτείται όμως λύση σε κεντρικό επίπεδο.

Την ίδια στιγμή η περίφημη μελέτη του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. που ανατέθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης για την αντιμετώπιση της διάβρωσης σε όλο το βόρειο μέτωπο των Χανίων, από το Κουμ Καπί μέχρι το Κολυμπάρι ,έχει μείνει κυριολεκτικά στα χαρτιά, μιας και μέχρι σήμερα δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Πλατανιά κ. Γιώργος Κουκουτσάκης ευελπιστεί μέσω αυτής της μελέτης να υπάρξει λύση και για τις ιδιοκτησίες. «Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη, που έχει εκπονηθεί από τον γνωστό καθηγητή κ. Συνολάκη, κάποια στιγμή να εφαρμοστεί για να προστατευθούν και οι κάτοικοι και τα σπίτια και τα ξενοδοχεία που είναι κοντά στην παραλία» είπε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα ωστόσο με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ.Νίκο Καλογερή, η εν λόγο μελέτη δεν προβλέπει λύσεις για τις ιδιοκτησίες που είναι στην αιγιαλίτιδα ζώνη, αλλά για την ακτή το μήκος της οποίας περιορίζεται δραματικά. Σημειώνει δε πως για την περίπτωση των επιχειρήσεων που υπέστησαν καταστροφές, απαιτούνται στοχευμένες παρεμβάσεις μέσα στη θάλασσα, αντίστοιχες με αυτές που εφαρμόστηκαν στην περιοχή του Κολυμπαρίου.




