Ρέθυμνο: Οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Κρήτη
Ρέθυμνο: Οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γρίπη είναι μία μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης

Σε ενημέρωση των πολιτών για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, προχώρησε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Ρεθύμνης 

Οπως αναφέρεται: 

Η γρίπη είναι μία μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης.

Η διαχρονική παρακολούθησή της δείχνει ότι η δραστηριότητά της συνήθως  αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο.

Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, τα μέτρα αυτά παρότι σημαντικά δεν επαρκούν. Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο όταν χορηγηθεί έγκαιρα προφυλάσσει από την μετάδοση και συμβάλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Κατά την προσεχή περίοδο ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα  με τον ιό που προκαλεί κορωνοϊό και η ιδιαίτερη αυτή συγκυρία απαιτεί πιο πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού, κυρίως των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Ομάδες υψηλού κινδύνου θεωρούνται οι παρακάτω:

 • Άτομα άνω των 60 ετών
 • Παιδιά ή ενήλικες με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού ή με καρδιακή νόσο
 • Άτομα μεταμοσχευμένα ή με ανοσοκαταστολή
 • Οι διαβητικοί, οι νεφροπαθείς και οι πάσχοντες από δρεπανοκυτταρική αναιμία
 • Άτομα με νευρολογικά νοσήματα
 • Οι έγκυες γυναίκες
 • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία
 • Οι κλειστοί πληθυσμοί όπως οι εσωτερικοί σπουδαστές, οι νεοσύλλεκτοι και όσοι διαβιούν σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών
 • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
 • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή που φροντίζουν άτομα με υποκείμενη νόσο, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από την γρίπη.
 • Οι Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους

Συγχορήγηση με το εμβόλιο του κορωνοϊού

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί  την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αλλά και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν ή  μετά το εμβόλιο του κορωνοϊού.

Ασυμπτωματικοί ή συμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο covid-19 (με θετικό rapid test ή μοριακό) αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους με το αντιγριπικό μέχρι να  ολοκληρωθεί η καραντίνα τους και υποχωρήσει η συμπτωματολογία της νόσου.

Φωτογραφία: Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News