Ηράκλειο: Ποινική δίωξη για τον ναζιστικό χαιρετισμό του Πλεύρη ζητούν οι δικηγόροι

Κρήτη
Ηράκλειο: Ποινική δίωξη για τον ναζιστικό χαιρετισμό του Πλεύρη ζητούν οι δικηγόροι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τέτοιου είδους συμπεριφορές, που προσβάλλουν τα εκατομμύρια θυμάτων του ναζισμού, ξυπνούν ανατριχιαστικές μνήμες από τις πιο μαύρες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, αφίστανται του δικηγορικού λειτουργήματος και ήθους, αντίκεινται στη συνταγματική δημοκρατική τάξη και είναι συλλήβδην καταδικαστέες» αναφέρουν οι δικηγόροι του Ηρακλείου σε ανακοίνωσή τους.

Ο ναζιστικός χαιρετισμός που απηύθυνε πριν από μερικές ημέρες, κατά τη διάρκεια της δίκης της χρυσής αυγής, ο γνωστός για τις φασιστικές-ναζιστικές του αντιλήψεις δικηγόρος Κωνσταντίνος Πλεύρης, έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων.Ο 83χρονος –σήμερα- πατέρας του νυν υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ο οποίος είναι συνήγορος υπεράσπισης του χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγού, δεν δίστασε να προτάξει το δεξί του χέρι, στην αίθουσα του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, μιμούμενος τον χαιρετισμό των ναζί.

Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης δεν έκρυψε ποτέ τα «πιστεύω» του. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο, κατά την αγόρευσή του αναφορικά με το αίτημα αναστολής της ποινής του Λαγού, είχε δηλώσει ότι είναι «ναζί και φασίστας».

Ωστόσο, ο ναζιστικός χαιρετισμός που απηύθυνε –επανειλημμένα- εντός της αίθουσας του δικαστηρίου ξεπέρασε τα όρια, προκαλώντας την αντίδραση –και- του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Αξίζει να επισημάνουμε, πάντως, ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου δεν στέκεται απλώς στο ηθικό – δεοντολογικό σκέλος της αλήτικης –καθότι έλαβε χώρα μπροστά στα μάτια της μητέρας του δολοφονηθέντος από χρυσαυγίτη, Μάγδας Φύσσα- συμπεριφοράς του αμετανόητου ναζί δικηγόρου: Το ΔΣ του ΔΣΗ τονίζει ότι η πράξη του κ. Πλεύρη που τελέστηκε κατά τη διάρκεια δίκης, είναι ποινικά κολάσιμη, καλώντας το Δικαστήριο «να προβεί στα όσα προβλέπονται από το ουσιαστικό και δικονομικό ποινικό δίκαιο».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Σ. του ΔΣΗ, με «ομόφωνη απόφαση του καταδικάζει την προκλητική συμπεριφορά του δικηγόρου Αθηνών Κωνσταντίνου Πλεύρη, ο οποίος κατά την διάρκεια της συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών στις 29-09-2022 και στις 07-10-2022 (στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών), και ενώ ασκούσε τα καθήκοντα του συνηγόρου υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων στην κατ’ έφεση δίκη των μελών της «Χρυσής Αυγής» απεύθυνε χαιρετισμό με προτεταμένο το δεξί του χέρι κατά τα ναζιστικά πρότυπα.

Ο ναζιστικός χαιρετισμός είναι απόλυτα ασυμβίβαστος με τις αρχές, τις αξίες, τις παραδόσεις και τη δεοντολογία του δικηγορικού σώματος. Άλλωστε, ο δικηγόρος είναι από τη φύση του λειτουργήματός του υπέρμαχος της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης και έχει καθήκον να υπερασπίζεται το Σύνταγμα, τα δικαιώματα του ανθρώπου και τους δημοκρατικούς θεσμούς, όπως προκύπτει από τα άρθρα 5 και 24 του Κώδικα Δικηγόρων καθώς και το Προοίμιο και τα άρθρα 2, 5, 14 και 30 του Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργήματος».

Σύμφωνα με το Δ.Σ. του ΔΣΗ, «τέτοιου είδους συμπεριφορές, που προσβάλλουν τα εκατομμύρια θυμάτων του ναζισμού, ξυπνούν ανατριχιαστικές μνήμες από τις πιο μαύρες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, αφίστανται του δικηγορικού λειτουργήματος και ήθους, αντίκεινται στη συνταγματική δημοκρατική τάξη και είναι συλλήβδην καταδικαστέες. Είναι δε επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπίζονται, όπως ορίζει ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Δικηγόρων, εφόσον δε η σχετική πράξη τελείται κατά τη διάρκεια της δίκης, το Δικαστήριο οφείλει να προβεί στα όσα προβλέπονται από το ουσιαστικό και δικονομικό ποινικό δίκαιο».

Φωτογραφία Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News