Κρήτη: Ξεκινά ο «χορός»... των πλειστηριασμών - Στο «σφυρί» 40.000 πρώτες κατοικίες

Κρήτη
Κρήτη: Ξεκινά ο «χορός»... των πλειστηριασμών - Στο «σφυρί» 40.000 πρώτες κατοικίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουλάχιστον 40.000 πλειστηριασμοί κυρίως πρώτης κατοικίας για «κόκκινα» δάνεια στη χώρα μας αναμένονται για τους επόμενους τρεις μήνες - Σε ξεσηκωμό καλούν τον κόσμο οι εργατοσυνδικαλιστές

Τουλάχιστον 40.000 πλειστηριασμοί κυρίως πρώτης κατοικίας για «κόκκινα» δάνεια στη χώρα μας αναμένονται για τους επόμενους τρεις μήνες. Την καταγγελία αυτή κάνει στο neakriti.gr, σήμερα ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης.

Για κατάσταση πολύ δύσκολη στο επόμενο διάστημα κάνει λόγο και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, ο οποίος και τονίζει ότι εδώ και χρόνια γραφείο του ΕΚΗ βοηθούσε τους δανειολήπτες, αλλά από τη στιγμή που μπήκαν στον «χορό» των πλειστηριασμών τα ξένα funds, οι δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια πήγαν σε αυτά βρίσκονται πλέον στο... χείλος του γκρεμού!

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης κατήγγειλε για την κατάσταση αυτή τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τη Ν.Δ., καλώντας τον κόσμο σε ξεσηκωμό.

«Η κατάσταση γίνεται δραματική. Ήδη μιλάμε για 40.000 πλειστηριασμούς στο επόμενο διάστημα. Και φαίνεται η όλη κατάσταση και από το στοιχείο πανελλαδικά της ιδιοκατοίκησης. Μετά τα μνημόνια και σήμερα με την κρίση που υπάρχει, το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης έχει μειωθεί δραματικά. Εκεί που η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα σε ιδιοκατοίκηση σε όλη την Ευρώπη, σήμερα φαίνεται δραματική μείωση στην ιδιοκατοίκηση, κάτι που δείχνει ότι οι τράπεζες, που ασκούν νόμιμη τοκογλυφία, έρχονται και παίρνουν τις περιουσίες των μεροκαματιάρηδων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών αγροτών κ.λπ. Μεγάλες ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις και ειδικότερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που την απλή κινητοποίηση ενάντια στο να βγει ένα σπίτι, μια πρώτη κατοικία, σε πλειστηριασμό την έκανε ιδιώνυμο αδίκημα. Και σε αυτά τα πλαίσια ενισχύει και συνεχίζει την καταστολή η κυβέρνηση της Ν.Δ., και γι’ αυτό βλέπουμε και μέσα σε λίγες μέρες διώξεις αγωνιστών, πρωτοπόρων συνδικαλιστών, αλλά εμείς απαντούμε ότι δε θα μας φοβίσουν. Εμείς θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας».

Στο ερώτημά μας από πού προκύπτει ο αριθμός των 40.000 πλειστηριασμών μέσα στο επόμενο τρίμηνο, ο Γιάννης Γωνιανάκης λέει πως «αυτό προέρχεται από ενημέρωση των ίδιων των συμβολαιογραφικών γραφείων, που έχουν πληροφόρηση από τις ίδιες τις τράπεζες».

Τι θα συμβούλευε λοιπόν ο ίδιος ο πρόεδρος των οικοδόμων τους «κόκκινους» δανειολήπτες; «Το κυριότερο που πρέπει να γίνει είναι να ξεσηκωθεί ο κόσμος. Και να μετέχουν μαζικά οι εργαζόμενοι στην απεργία που έχει προκηρυχτεί για τις 9 του Νοέμβρη. Να στείλουμε το μήνυμα ότι δε θα μας πάρουν τα σπίτια μας, αλλά ούτε και θα πληρώσουμε εμείς τα “σπασμένα” της κρίσης. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να σφίξουμε κι άλλο το ζωνάρι. Ως εδώ».

«Είναι εφιαλτική η κατάσταση»

«Τα funds βρίσκονται σε εγρήγορση και προχωρούν γρηγορότερα οι πλειστηριασμοί σε σχέση με παλιότερα», καταγγέλλει και ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς.

«Εμείς επιμένουμε ότι δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουμε σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας και ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη οικονομική περίοδο για τον κόσμο. Δε φτάνει η ακρίβεια, έρχονται και οι ιδιωτικές εταιρείες, στις οποίες έχουν πάει τα δάνεια και η τακτική που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ σκληρή στο επόμενο διάστημα», λέει χαρακτηριστικά ο Στέλιος Βοργιάς.

Ο συνδικαλιστής εκφράζει τον φόβο του ότι «στο επόμενο διάστημα θα δούμε πολύ δύσκολες καταστάσεις και ιδιαίτερα για τα λαϊκά στρώματα». Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί σε τοπικό επίπεδο, ο Στέλιος Βοργιάς επισημαίνει: «Εμείς έχουμε ειδική υπηρεσία για τους πλειστηριασμούς. Έχουμε φτιάξει ένα γραφείο που βοηθάει τους δανειολήπτες. Αλλά αυτό το γραφείο αφορούσε στις σχέσεις των δανειοληπτών με τις τράπεζες. Όταν τα δάνεια εκχωρούνται στα funds, όπως καταλαβαίνετε από ’κει και μετά είναι πάρα πολύ πιο δύσκολη η όποια υποστήριξη από την πλευρά του συγκεκριμένου γραφείου. Θα πρέπει λοιπόν η ίδια η Πολιτεία να προστατεύσει την πρώτη κατοικία. Δεν είναι δυνατόν να αφήνονται οι άνθρωποι αυτοί στο έλεος των funds και να βρίσκονται από τη μια στιγμή στην άλλη δίχως σπίτι».

Είχε «μπλοκάρει» πλειστηριασμό το 2019 - Καλούν σε δίκη τον γραμματέα της Ομοσπονδίας!

Στο μεταξύ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου καταγγέλλει «την προκλητική και χυδαία κλήτευση», όπως αναφέρει, «σε δίκη του γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Βάλσαμου Συρίγου, με την κατηγορία της συμμετοχής σε κινητοποίηση σε πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας τον Οκτώβρη του 2019.

Ο συνάδελφος Βάλσαμος Συρίγος κατηγορείται με τον μισό Ποινικό Κώδικα, λες και πρόκειται για κοινό εγκληματία. Με ανυπόστατες κατηγορίες, η κυβέρνηση της Ν.Δ., αξιοποιώντας όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να βάλει «φρένο» σε όποιον εργαζόμενο πρωτοστατεί και αντιστέκεται παρουσιάζοντάς τον ως εγκληματία, ενώ τα «αρπακτικά», οι τραπεζίτες, που αρπάζουν με τη βία και το «έτσι θέλω» τους κόπους μιας ζωής της εργατικής λαϊκής οικογένειας, ως «αγγελούδια». Το ταξικό εργατικό κίνημα δεν τρομοκρατείται. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει μεγάλη ευθύνη για την καταστολή απέναντι στα συνδικάτα και τους αγώνες των εργαζομένων, όπως στους εργαζόμενους στη «Μαλαματίνα» και τη δίωξη της προέδρου ΟΕΝΓΕ.

Είμαστε περήφανοι για την ιστορία των αγώνων του κλάδου μας. Είμαστε περήφανοι που ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας μας πρωτοστάτησε μαζί με εκατοντάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενους, υπερασπίστηκε και απέτρεψε τον πλειστηριασμό εργατικής κατοικίας. Αυτοί θα κάνουν πλειστηριασμούς και τα στελέχη του εργατικού κινήματος θα οργανώνουν την πάλη του λαού, γιατί για εμάς είναι ταξικό καθήκον να πρωτοστατούμε στην πάλη των εργαζομένων. Καλούμε τους οικοδόμους τώρα να δυναμώσουν τον αγώνα μέσα από τις γραμμές του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας. Να ενωθούν με τους εργαζόμενους από άλλους κλάδους.

Η απεργία στις 9 Νοέμβρη να σημάνει έναρξη νέων νικηφόρων αγώνων με γνώμονα τις δικές μας ανάγκες και των οικογενειών μας, και να αντιμετωπίσουμε την καταστολή απέναντι στους αγώνες. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News