"Πνίγηκε" και ο δάκος, αλλά όχι παντού

Κρήτη
"Πνίγηκε" και ο δάκος, αλλά όχι παντού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζήτημα ημερών να επιστρέψει στις "φουσκωμένες" πια ελιές, για να τις αποτελειώσει - Σήμα κινδύνου μέσω του neakriti.gr

"Έπνιξαν" και το δάκο οι ποταμοί που έπεσαν από τους ουρανούς το πρωί του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου 2022, αλλά μόνο στις περιοχές εκείνες, αφού στην υπόλοιπη Κρήτη οι βροχές ήταν ευεργετικές για τις ελαιοκαλλιέργειες, όσο όμως και για το δάκο που στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε νέες επιδρομές!

Την αποκαλυπτική αυτή επισήμανση, κάνει στο neakriti.gr ο συνταξιούχος γεωπόνος του Δημοσίου και για πολλά χρόνια υπεύθυνος δακοκτονίας της Βιάννου, του Πύργου και του Καστελίου, Μανόλης Γελασάκης.

"Εδώ η βροχή αυτή έπνιξε ανθρώπους. Δεν είναι λογικό ότι έπνιξε και τον δάκο; Όμως, στην υπόλοιπη Κρήτη οι βροχές θα φουντώσουν στο επόμενο διάστημα τους δακοπληθυσμούς", λέει κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου ο Μανόλης Γελασάκης, ειδικός σε θέματα δακοκτονίας ως παλαίμαχος γεωτεχνικός του πάλαι ποτέ υπουργείου Γεωργίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κρήτη.

Μάλιστα, όπως τονίζει, "από τώρα και μετά οι ελιές θα φουσκώσουν. Θα γεμίσουν με λάδι και όσο τις αφήνουμε θα υποβαθμίζεται η ποιότητα του ελαιολάδου"…

Καταλήγοντας, εκφράζει την προσωπική του άποψη, ότι το αργότερο ως τα μέσα Νοεμβρίου, φέτος, όλη η Κρήτη θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη συγκομιδή της ελιάς. "Ήδη η Πελοπόνησσος μαζεύει. Καλό θα είναι λοιπόν σε λίγες μέρες να βγει η Περιφέρεια και να δώσει στη δημοσιότητα τις ημερομηνίες έναρξης της συγκομιδής ανάλογα με το πότε έγινε ή θα γίνει ο τελευταίος ψεκασμός"….

Ο κ. Μανόλης Γελασάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News