Δήμος Μαλεβιζίου: Αρχίζει η καταγραφή ζημιών στις επιχειρήσεις - Τίποτα επίσημο για τα σπίτια!

Κρήτη
Δήμος Μαλεβιζίου: Αρχίζει η καταγραφή ζημιών στις επιχειρήσεις - Τίποτα επίσημο για τα σπίτια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ είναι σαφές τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις καλώντας τους ο δήμος να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει για τα νοικοκυριά

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν στο νησί από την φονική κακοκαιρία, η οποία στοίχησε τη ζωή δύο ανθρώπων.

Από την Περιφέρεια Κρήτης , στο Δήμο Μαλεβιζίου, άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει η καταγραφή ζημιών στις πλημμυροπαθείς επιχειρήσεις, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό τι πρόκειται να γίνει με τα σπίτια της περιοχής που επλήγησαν από την φονική πλημμύρα.

Ενώ είναι σαφές τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις καλώντας τους ο δήμος να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει για τα νοικοκυριά.

Πλέον είναι απολύτως ασαφές αν για τα νοικοκυριά αναλάβει ο δήμος, η περιφέρεια ή το υπουργείο.

Παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας προσπάθησε χθες Κυριακή, να ξεκαθαρίσει εν τέλει το τοπίο παρέμεινε θολό, καθώς  καμία σχετική ανακοίνωση για την αποζημίωση ζημιών στις κατοικίες δεν έχει εκδοθεί.

Σε ότι αφορά την καταγραφή των ζημιών για τις επιχειρήσεις η ανακοίνωση είναι η ακόλουθη:

«Άμεσα ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τις καταγραφές των ζημιών στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες στο Δήμο Μαλεβιζίου από την Περιφέρεια Κρήτης.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έχουν υποστεί ζημιές, πρέπει να αποστείλουν ηλεκτρονικά την αίτηση που θα βρουν παρακάτω (συνημμένο αρχείο ΣΧΕΔΙΟ ΑΙΤΗΣΗΣ) συμπληρωμένη σύμφωνα με τα στοιχεία της επιχείρησης όπως είναι δηλωμένα στην ΑΑΔΕ, υπογεγραμμένη και στην συνέχεια σκαναρισμένη στο email [email protected]

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2813-410202 και 2813-410205 (γραφείο Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου) καθώς και στα τηλέφωνα της Γραμμής Δημότη Μαλεβιζίου 15330 και 2813400695.

Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση πληγείσας επιχείρησης, ο ιδιοκτήτης, πριν να προχωρήσει στην αποκατάσταση, πρέπει να αποτυπώσει με κάθε πρόσφορο μέσο το μέγεθος της καταστροφής (φωτογραφίες, βίντεο, κλπ.). Επίσης να διατηρήσει κατά το δυνατόν τα κατεστραμμένα υλικά, αγαθά και ίχνη του ύψους νερού στους τοίχους, ώστε να είναι διαθέσιμα στην αρμόδια επιτροπή που θα έρθει να ελέγξει την επιχείρηση του. Προσοχή, οι επιχειρήσεις πρέπει να ασκούν νόμιμη οικονομική δραστηριότητα την ημέρα που συνέβη η θεομηνία και να συνεχίζουν να λειτουργούν (με το ίδιο ΑΦΜ) κατά το χρόνο καταβολής της επιχορήγησης.

Οι δικαιούχοι επιχορήγησης είναι βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, επιχειρήσεις που ασκούν νόμιμη οικονομική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από τη μορφή τους, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών και των κοινωνιών αστικού και κληρονομικού δικαίου, καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταποίηση ή εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Στις επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνονται και οι δημόσιες επιχειρήσεις, δημοτικές ή κοινοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, ανώνυμες εταιρείες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.).

Στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις ανήκουν οι γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες ανήκουν σε ένα ή περισσότερα φυσικά πρόσωπα ή και σε νομικά πρόσωπα.

Η επιχορήγηση καλύπτει υλικές ζημιές που προκλήθηκαν σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και αποθηκευμένα προϊόντα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News