Ιεράπετρα: Κινδύνεψαν να πλημμυρίσουν μαγαζιά στο εμπορικό κέντρο (εικόνες)

Κρήτη
Ιεράπετρα: Κινδύνεψαν να πλημμυρίσουν μαγαζιά στο εμπορικό κέντρο (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δρόμοι έγιναν ποταμιά σε πολλά σημεία της πόλης, όπως για παράδειγμα στην βόρεια είσοδο, στην Ψυλλινάκη όπου γίνεται η Λαϊκή αγορά του Σαββάτου, στην Αναγνωστάκη και πίσω από το Νοσοκομείο

Επικίνδυνες καταιγίδες σημειώνονται απο τις 10 το πρωί του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου 2022, στην Ιεράπετρα με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν να πλημμυρίσουν τα μαγαζιά στο κέντρο της πόλης, όπου το νερό της βροχής σκέπασε τα πεζοδρόμια και έφτασε μέχρι τις εισόδους τους.

Οι δρόμοι έγιναν ποταμιά σε πολλά σημεία της πόλης, όπως για παράδειγμα στην βόρεια είσοδο, στην Ψυλλινάκη όπου γίνεται η Λαϊκή αγορά του Σαββάτου, στην Αναγνωστάκη και πίσω από το Νοσοκομείο.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισαν επίσης οι οδηγοί των οχημάτων που κινούνταν στο δρόμο του Κεντρικού καθώς και στις επαρχιακές οδούς Ιεράπετρας Σητείας και Ιεράπετρας Βιάννου.

Η Πολιτική προστασία του Δήμου Ιεράπετρας εξέδωσε ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να γίνεται διέλευση οχημάτων η πεζών από τις Ιρλανδικές διαβάσεις.

Ζημιές έχει υποστεί και το έργο της προσάμμωσης της Πάνω Παραλίας από τον έντονο κυματισμό της θάλασσας και την πίεση που άσκησαν στο έργο οι αγωγοί των ομβρίων υδάτων.

Αποφυγή διέλευσης απο  ιρλανδικές διαβάσεις

Με βάση το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού και την απαίτηση για λήψη μέτρων αυτοπροστασίας, ο δήμος Ιεράπετρας προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση: 

Σύμφωνα με τις προβλέψει τις  Ε.Μ.Υ. προβλέπονται  έντονα καιρικά φαινόμενα με ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που θα επηρεάσουν  την  Κρήτη.

Παρακαλούνται όλοι οι πολίτες  να  είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ιδιαίτερα εφιστούμε την προσοχή των δημοτών ώστε σε περίπτωση κακοκαιρίας να αποφεύγουν την διέλευσή τους πεζή ή με  οχήματα από  τις ιρλανδικές διαβάσεις  γιατί θέτουν σε κίνδυνο τη  ζωή τους. Επιλέξτε εναλλακτικό δρόμο για την μετακίνησή σας.

Επίσης στους ορεινούς όγκους μπορεί να προκληθούν  κατολισθήσεις παρακαλούμε οι οδηγοί να είναι πολύ προσεκτικοί κατά την κίνησή τους στις ανωτέρω περιοχές  και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παρατίθενται μέτρα αυτοπροστασίας προς τους πολίτες  σύμφωνα και  με τις οδηγίες της Γ.Γ.Π.Π. που καλούνται : 

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News